• 2020 advent első vasárnapja

  2020 advent első vasárnapja A perkátai római katolikus templomban, a reggeli szentmisén Győri Balázs István atya meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. „Milyen nagy készülődés előzi meg utazásainkat: útlevél, pénz, csomagok, térkép… Advent arra emlékeztet, hogy...

 • Online kulturális közösségi tér

  Online kulturális közösségi tér A Győry-kastélyban az eddig megszokott közművelődési forma ugyan átmenetileg szünetel, de ezzel egy időben megszületett egy új online közösségi tér is. A könyvtárunk facebook oldalán is segítjük a művelődési egységeink programjainak megosztását,...

 • Tedd Szebbé csoport adventi díszítése

    Tedd Szebbé csoport adventi díszítése Perkátán. Fotók: Szentes Kitti  

 • VÉRADÁS

  VÉRADÁS 2020.november 26-án 13.30-17 óráig véradás lesz Perkátán az ORVOSI RENDELŐBEN. Tudja Ön? A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható! Aki egészséges, az adhat vért! ( 18-65 éves korban ) Magyarországon évente 500.000 Egység vér szükséges a betegellátás...

2010. szeptember 20. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Technikatörténet és történelmi örökség
A Perkátai Régiség Gyűjtők Egylete megalakulása óta, (2010.06.01) nem sok idő telt el, mégis hamar nagy fába vágták a fejszéjüket. Egy egész héten átívelő Technikatörténeti kiállítás megszervezésébe fogtak.

KiállításA kiállításnak a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola adott otthont. Az egylet tagjai: dr. Baráth Károly, Klózer Ferenc, Kis József, Rajcsányi László, Szarka Péter, és Ujfalusi Pál kitűnő szervezőmunkájának és az önkormányzat valamit az ÁMK támogatásának köszönhetően első rendezvényük, bátran állíthatjuk még az ő várakozásaikat is messze felülmúlta. Nagyszámú vendégsereg tekintette meg az egész tornatermet betöltő kiállítást, érdeklődők és hozzáértők is őszinte csodálattal adóztak a nem mindennapi tárlaton.

KiállításA kiállítás megnyitóján az egylet tiszteletbeli tagjának választotta Orbán Ferencet.
A kiállításon megtekinthető volt egy tematikusan felépített motorkerékpár sorozat, ahol igyekeztek minden típusból, évjáratból bemutatni egyet-egyet.(A bemutatott motorok többsége perkátai, néhány pedig a környező településekről származik) Az üveges tárolókban értékes érme és pénzgyűjtemény volt látható, kiegészítve ritka és érdekes régiségekkel, ez utóbbi Ujfalusi Pál magángyűjteménye.

Kiállítás

A terem közepén egy motorkerékpár belsejét, működését bemutató, (6 darab „blokk”) kapott helyet, forgó asztallal. 7 db külföldi motor mellett kapott helyett egy „csendélet a pajtában” című sarok, sok egyéb régi dologgal együtt. A Maróti könyvkereskedéssel és az általa kialakított táblás technika történeti képkiállítással 25 db magyar motorkerékpár „vonult fel a falakon.”

Somogyi Balázs polgármester

Somogyi Balázs polgármester

Az kiállítást Somogyi Balázs polgármester nyitotta meg, aki elmondta, ez a kiállítás nemcsak a technikáról, a történelemről és hagyományainkról, valamint megtartandó értékeinkről szól. Addig míg lesznek olyanok akik szívükön viselik a régmúlt tárgyainak megóvását, addig velünk él történelmünk, helytörténetünk is, és van mit átadni a jelen és az utókor számára is.

Kiállítás

Jól jellemzi a rendezvényt Marótiné Koczur Gyöngyi köszöntő beszédének első néhány sora, miszerint őszintén bevallotta, sok hasonló eseményen mondott már bevezetőt, de ekkora érdeklődés még egyiket sem övezte.

A szervezők, a Régiséggyűjtő egylet tagjai a fáradságos, de élménydús hét után úgy nyilatkoztak, a jövőbeni terveken már most gondolkoznak és ígérik a perkátai lakosoknak, hogy ezt a színvonalat nem adják alább.Kiállítás

Csendélet a régi pajtában

Néhány sorban azok akik motort hoztak a kiállításra (reméljük senkit nem hagytunk ki)
Birgés István Kiskunhalasról több motorral, Bíró Ferenc két Pannóniával, Fuchs Norbert egy Pannóniával és egy Simsonnal, Hirczi József egy Pannóniával, Kék György egy 250-es Simsonnal, ifj Klics Mihály egy Pannóniával, László Gyula egy ETZ-vel, Vátkai Zoltán egy Danúviával, Orbán Ferenc egy régi perkátai Csepellel.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódott egy másik program szombaton délelőtt, ahol a fiatalság bizonyíthatta rátermettségét. Ügyességi és kresz vetélkedőt tartottak Hegedűs Gabriella tanárnő vezényletével alsós, felsős, ifjúsági, fiú és lány kategóriákban, ahol a díjazottak a dicsőségen túl oklevélben és a győztesnek járó kupában részesültek.

Szarka Péter és Szombat Mihály

Kresz verseny

A verseny résztvevői

Kiállítás

ez teljesen egyértelmű ....

kategóriák: Ajánló, Beszámoló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.