• MEGHÍVÓ

  Tisztelettel meghívom Perkáta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete rendes képviselő-testületi ülésére 2021. szeptember 28-án (kedd) 17 órától  az Önkormányzat hivatalának épületébe Napirendi pontok: „A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás...

 • Meghívó – Lakossági fórum ingyenes napelemrendszerekről a Sky System Kft. szervezésében.

  Sok szeretettel meghívunk mindenkit a Sky System Kft. által megrendezett lakossági fórumra, melynek témája a 100%-osan államilag finanszírozott napelemrendszerek („Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”). A...

 • HUMORRAL TÖLTŐDJ! STAND UP COMEDY

  Felejthetetlen, szórakoztató előadás részesei lehettek szombat délután, a kastély dísztermébe látogatók. A Stand Up Comedy Humortársulat tagja, Szép Bence nyitotta meg az előadást, majd a Karinthy-gyűrűs Maksa Zoltán lépett a színpadra. Szép Bence többször fellépett már a...

 • SZOMBATI KIKAPCSOLÓDÁS! Humorral töltődj a Győry-kastélyban!

  Ha egy igazán szórakoztató délutánra vágysz, tarts velünk Maksa Zoltán és Szép Bence Stand Up humor délutánjára 2021 október 16-án 15:00 órakor! Helyszín: Perkáta Győry-kastély díszterme (2431 Perkáta Dózsa György u. 15/A). Az előadás időtartalma 2×40 perc. Jegyek korlátozott...

2011. február 21. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Az elmúlt hónapban igen sok saját írást kaptunk a kedves olvasóktól, nemhiába biztattuk Önöket, küldjék el műveiket, verseiket, gondolataikat, vagy akár javaslataikat, kritikáikat. Tegyék ezt továbbra is mindazok, akikhez eljutott a kérés, vagy akár megfogalmazódott valami jobbító szándék, hiszen egy havi lap és egy weboldal is tud, tudna mindig egyre jobb és jobb lenni.

Minden bizonnyal a legtöbben úgy gondolkodunk, hogy bár előre – a sokszor bizonytalan jövőbe – tekintünk, mégis szívünkben őrizzük a múltat, a megőrzésre méltó szép dolgokat, azokat, amelyek mindennapi életünkben ma is épülésünkre szolgálnak. Ilyen ember Berecz András, akinek meséit, humoros de tanulságos előadását bizonyára sokan ismerik, és akivel tegnap este volt szerencsém beszélgetni.
Következő meséjének hangulatát természetesen írásban nehéz visszaadni, de a történet ide kívánkozik.

A róka és a fülemüle

Volt egyszer egy róka. Szép vörös, hamis jószág. Viszont napok óta nem evett őkelme. Fúrta hasát az éhség, kétrét görnyedt, és egy bokor tövébe feküdt.
A bokor tetején egy fülemülét pillantott meg. – Fél fogamra tán elég lenne – gondolta a koma, – viszont akkorát nem tudok ugrani, hogy elérjem, de talán az eszem elér odáig.” Fel is szólott a fülemüléhez:
- Fülemüle pajtás, ugyan hallottad-é mit nyilatkozott tegnap a Jóisten?
Amaz kíváncsian tekintett le:
- Nem hallottam én!
- Hát tudd meg, azt mondta, mostantól minden állat testvére a másiknak, gyere hát ide, szállj az ajkamra, hadd melegítsem meg a lábaidat, biztosan elgémberedtek a hidegben.
Lesett a róka, száját tátva várt, de a madár már az ellenkező irányba bámult. Fel is szólott újra a fülemüléhez.
- Nem hallottad tán, amit mondtam? Mit üzent a Jóisten? Miért nem reám nézel?
- De hallottam én csak azt nézem, jön amarra három kutya, igen sietve. Egy vizsla, egy kopó és egy agár. Pont errefelé futnak a barázdába!
Mikor ezt meghallotta a róka, már szedte is nyakába kurta lábait és futni kezdett. A fülemüle utána repült és így szólt:
- Hát te meg hova szaladsz róka? Nem azt mondtad, kinyilatkozta a Jóisten, mostantól minden állat testvére a másiknak? Jönnek is ott a kutyák, hogy keblükre szorítsanak.
Sietős volt a rókának nagyon, de a válaszra azért megállt egy pillanatra.
- Tudod fülemüle, csak az a baj, Isten szavát sem hallja meg mindenki…


Berecz András meséje nyomán
Szombat Mihály

A róka és a fülemüle(Berecz Andrással)

kategóriák: Ajánló, Beszámoló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.