• Álláshirdetés

    Perkátai Általános Művelődési Központ                               a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Perkátai Szivárvány Óvoda óvodapedagógus munkakör betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony...

  • A Magyar Kultúra Napjára emlékeztünk Perkátán!

    Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. 1989-ben született meg az a törvény, amely először mondta ki, hogy Kölcsey Ferenc Himnusza a magyar nemzet szimbóluma, s ettől az időtől fogva január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Ezen a napon az ország számos településén,...

  • Alpolgármesteri beszámoló

    Tisztelt Lakosság!   Környezetünk védelme, ápolása messzemenőkig fontos feladatunk, hiszen ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy gyermekeinkre egy élhető települést hagyjunk. Ebben a feladatban a fáknak kiemelt szerepe van, hiszen mind a levegő minőségére, mind a talaj állapotára,...

2011. február 1. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Changchun - HuaxiangKína a világ egyik vezető gazdasága, e távol-keleti birodalom és hazánk legvaskosabb partnerkapcsolatának szálai Perkátára vezetnek. Peking virágbeszállítóival testvéri a viszony.

Perkáta és Huaxiang kapcsolata egészen 1960-ig nyúlik vissza, amikor is a kínai kommuna és a perkátai téesz között kapcsolat jött létre. Ennek bizonyítéka még a mai napig élő, de a rendszerváltozáskor átalakult Magyar-Kínai Barátság Mezőgazdasági Zrt. – eleveníti fel a közös múlt emlékeit Somogyi Balázs, a település polgármestere, aki januárban járt Kínában, a testvértelepülésen.

Changchun - Huaxiang- A 90-es évek elejéig elsősorban a mezőgazdasági szervezeteken keresztül zajlott a kapcsolat, amely 2001-ben lett hivatalos testvértelepülési szerződéssel megpecsételve, 2006 óta még nagyobb energiát fektetünk ebbe a kapcsolatba, évente több delegáció is érkezik hozzánk Kínából, kiváló a kapcsolatunk a magyarországi kínai nagykövetséggel, csakúgy mint a pekingi magyar nagykövetséggel. Kusai Sándor nagykövet úr ebédet adott Perkáta és Huaxiang ötven éves testvértelepülési kapcsolata tiszteletére. Ezen kívül magyarországi kínai befektetők is megkerestek minket a kapcsolatból adódóan, és jelenleg is zajlik egy üzemlétesítés előkészítése Perkátán. Úgy érezzük, hogy Perkáta és Huaxiang kapcsolata fontos pont a két ország kapcsolataiban.

Changchun - HuaxiangA település vezetője a kulturális és gazdasági tárgyalásokról is beszélt

- Bővíteni lehet Jilin és Fejér megye kapcsolatát, de a magyar-kínai gazdasági és oktatási kapcsolatokat is. A nagyságrendekkel azonban tisztában kell lenni, Perkáta testvértelepülése Huaxiang kétszázer fős település, amely lehet, hogy hamarosan városi címet kap, míg Jilin tartomány székhelye Changchun nyolcmilliós város, és a majd félmilliós Fejér megye partnertartománya Jilin 27 millió lakosú. Az eddigi kapcsolatot egy általános baráti szerződés szabályozta, míg most megérett a kapcsolat egy sokkal konkrétabb, feladatokat meghatározó megállapodásra. A kulturális kapcsolatokban több konkrét projektet indítunk el, megállapodtunk, hogy évente egy-két kiállítást szervezünk a másik ország kultúrájából.

Changchun - Huaxiang

Huaxiang nevezetessége - virágtermesztés

Mindkét település vállalta, hogy létrehoz egy bemutatóteret, amely a másik település és ország bemutatását teszi lehetővé. Ez azért is fontos, hiszen felnőtt kínai nyelvcsoport tanul Perkátán, míg pályázati forrásból az általános iskolában szakkör zajlik a kínai kultúráról és életmódról. Mindketten vállaljuk a másik országból érkező, rajtunk keresztül induló gazdasági lehetőségek feltérképezését és szervezését. Ez kínai részről könnyebb, hiszen Huaxiang látja el a közel 16 millió fős pekingi piac közel 80 százalékát virággal, zöldséggel és gyümölccsel. Emellett az építőiparban is jelentős érdekeltségeik vannak. Kapcsolatban vagyunk a huaxiangi mezőgazdasági céggel, közös előkészítő munka zajlik, de azzal tisztában vagyunk, hogy ahhoz, hogy ők itt letelepüljenek, ahhoz szükséges a magyar gazdaságpolitika támogatása. Számunkra az lehet a nagy esély, hogy a perkátai-huaxiangi kapcsolatok a magyar-kínai kapcsolatokat is szimbolizálják.

 A szerző Szabó Szabolcs és a Dunaújvárosi Hírlap szíves engedélyével.

A cikk eredeti helyén itt olvasható:

http://www.dh-online.hu/kronika-a_regio/20110201_kina_kapuja_karnyujtasnyira


kategóriák: Ajánló, Beszámoló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.