• Margaréta Találkozó Perkátán

  Margaréta Találkozó Perkátán Az idei évben immár 8. alkalommal szervezte meg a Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre a Margaréta Találkozó elnevezésű programját. Az eseményre a Faluházban került sor, 2019. június 22-én. A késő délután kezdődő programon Beloiannisz, Dunaújváros-Dunapentele,...

 • Perkátai MLSZ TAO pályázat

    A dokumentum az alábbi linken elérhető: sfp_kerelem_31881_20190529_15591449_1559144924 sfpjovahagyohatarozat_1560954352

 • Gázszünet értesítő

  Gázszünet értesítő Az E.ON-Dél dunántúli Gázhálózati Zrt. közleménye Ezúton tájékoztatjuk, hogy a FGSZ Zrt. éves tervszerű karbantartást végez az alábbi gázátadó állomásokon, így a lent feltüntetett időpontban gázszolgáltatás szünetel a felsorolt településeken: Átadó...

 • Kántor Találkozó Perkátán

  Kántor Találkozó Perkátán Június 16-án, immár nyolcadik alkalommal szervezték meg Perkátán a Megyei Kántor Találkozó elnevezésű programot. Az eseményre a gyülekező 14 órától a Győry-kastély dísztermében volt, ahova a Székesfehérvári Egyházmegye Kántorképzőjének jelenlegi...

 • Újszülöttek Ligete avatása

  Újszülöttek Ligete avatása 2019. június 15-én avatta fel Perkáta Nagyközség Önkormányzata a 2018-ban Perkátára született gyermekek Újszülött Ligetét. A kezdeményezés 2009-ben indult képviselői ötletre a településen, s azóta is tart a hagyomány. Az idei évben immár a 11. ligetet...

2012. július 16. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

2012. július 15-én a József Attila utcában, a harangtoronynál ötödik alkalommal került megrendezésre a Győry Terézia emlékműsor.

1888. július 15-én gróf Győry Teréz Budapestre indult, hogy a jezsuita kápolna (Szcitovszky- téri Jézus Szíve templom) építése kapcsán a szerződést aláírja. Perkáta határában jártak Selymespusztán, amikor a lovak megbokrosodtak, a grófnő kocsija felborult és sérüléseket szenvedett. Győry Teréz túlélte a balesetet, s ennek emlékére egy csodálatos haranglábat építtetett Selymespusztán. A baleset miatt nem tudta aláírni a kápolna építésének a tervét, így később egy templomot tervezett Kauser József. A Jézus Szíve templom 1909. április 27-re elkészült. Kohl Medárd püspök szentelte fel, Perkátán pedig a szerencsés megmenekülés jelképeként felépült a selymespusztai harangtorony, melyet már 1889-ben felszenteltek.

A harangtorony Győry Terézhez, Perkátához méltatlan állapotba került, amikor Ujfalusi Pál és a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület a torony felújításához kezdett. 2008-ban újra eredeti állapotában láthattuk a harangtornyot. A tornyon négy freskó kép található, karmelita mintákkal: keleten a Kármelhegyi Boldogasszony, északon a Jó Pásztor, nyugaton az Annuntiátió és délen Szent Teréz képe.

Az ötödik Győry Terézia emlékműsoron egy litánián vehettünk részt, a besnyői Szironta Egyesület csengettyűzött, majd a perkátai Rozmaring Énekkar dalcsokrát hallhattuk a színpadi programot pedig a Mezőfalvi Néptánc Együttes produkciója zárta. A szervezők pogácsával és perkátai borokkal vendégelték meg a rendezvény résztvevőit.

A rendezvény a következő szervezetek támogatásával valósult meg: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, Kisboldogasszony Alapítvány, Perkátai Régiség Gyűjtő Egylet, Perkátai Nyugdíjasok Baráti Köre, Perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület.

Bogó Anikó

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.