• A Nemzeti Művelődési Intézet kirándulásán vettek részt

  A Nemzeti Művelődési Intézet kirándulásán vettek részt A Perkátai Általános Művelődési Központ és a nagyvenyimi Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében vehettek részt a két településről érdeklődők, a Nemzeti Művelődési Intézet által biztosított...

 • Mesedélelőtt a József Attila Nagyközségi Könyvtárban

  Mesedélelőtt a József Attila Nagyközségi Könyvtárban  Játékos mesedélelőttre hívjuk az 5-12 éves gyerekeket! Kedves Gyerekek! Ha lenne kedvetek hozzánk csatlakozni, akkor készüljetek fel, mert 3 napon át, 7 mérföldes csizmában, tucatnyi (12) mesével a zsákunkban barangolunk el...

 • NYÁRI, ALKOTÓ – OLVASÓPÁLYÁZAT

  NYÁRI, ALKOTÓ – OLVASÓPÁLYÁZAT A Perkátai ÁMK József Attila Könyvtára pályázatot hirdet 2020. július 13 – augusztus 13-ig. Kedves Gyerekek és Fiatalok! Bizonyára volt köztetek olyan, aki a karantén ideje alatt megismerkedett egy számára új könyvvel, elolvasott egy-két mesét,...

 • VÉRADÁS

  VÉRADÁS 2020.július 20-án 13.30-17 óráig véradás lesz Perkátán az ORVOSI RENDELŐBEN. Tudja Ön? A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható! Aki egészséges, az adhat vért! ( 18-65 éves korban ) Magyarországon évente 500.000 Egység vér szükséges a betegellátás...

 • Megújult a BAMERT Gépgyár által készített „Zápor” kút

  Megújult a BAMERT Gépgyár által készített „Zápor” kút A Budapest, V. ker. Alkotmány utca 29. számú székhellyel rendelkező „ MAGYAR MEZŐGAZDÁK SZÖVETKEZETE”, melyet 1891-ben alapítottak, kerek 50 éven keresztül látta el a magyar mezőgazdák ( kis-közép és nagybirtokosok)...

2012. szeptember 11. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

“Közlekedés földön, vízen és levegőben”

Köszönet Perkáta Nagyközség Önkormányzatának, Somogyi Balázs polgármester úrnak, hogy rendezvényünket minden évben lehetőségeikhez mérten támogatják. Köszönet Szilasy Lászlónak  a  Perkáta-Nagykarácsony-Aba ÁMK igazgatójának, hogy minden évben otthont biztosítanak kiállításunknak és kapcsolódó rendezvényeinknek.

Egyik témája volt a kiállításunknak „Kismotorkerékpárok a nagyvilágból”

Láthattunk itt megkímélt, eredeti állapotút, szépen felújítottat, és olyat is amelyik már úgymond, megérett a felújításra. Ez a kis bemutató ízelítőt adott egyesületünk tagjainak kismotor gyűjteményéből, a teljesség igénye nélkül. A hozzá kapcsolódó motorplakát bemutatónkon ezekről a kismotorkerékpárokról láthattunk egy-két érdekes adatot.

A szabadtéri motoros találkozó résztvevői szombaton 9.00-tól „Kistérségi Kőrtúrán” vettek részt veterán és modern motorjaikkal. Köszönjük a szíves vendéglátást Szabadegyházán Tóth Györgynek a Faház-Family Kft. tulajdonosának, Pusztaszabolcson Tomasek Sándornak és a Motor Ördögei Baráti Társaság vezetőinek és tagjainak, Adonyban Hetyei Csabának és a Park Presszó alkalmazottainak.

Hogy még mindig kétkerekűeknél maradjunk, a következő témánk „A magyar kerékpárgyártás gyöngyszemei”.

A kiállított kerékpárok tulajdonosai, a Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok Virtuális Múzeumának fórumozó tagjai. Kiállított kerékpárjaik között láthattunk különlegességeket, mint egy fából készült kerékpárt, valószínűleg az 1800-as évek végéről, régi kerékpárokat a 20-as, 30-as, 40-es 50-es évekből. Köszönjük Papp Zoltánnak, aki Kecskemétről,  Pap Zsoltnak, aki Nagykőrösről, Pócsi Istvánnak, aki Budapestről, Ujfalusi Titanillának, aki Perkátáról hozta el és mutatta be nekünk féltve őrzött gépeit. Érdekességeket is láthattunk a hagyományos kerékpárok között, velocipédeket, melyek nem a mi korosztályunk kerékpárjai voltak, hanem az 1800-as évek második felében és az 1900-as évek elején kerekeztek ilyenekkel őseink. Köszönet nekik, akik ezeket a gépeket elhozták és bemutatták nekünk, Halápi Sándor velocipéd világbajnok Tiszakécskéről, Pap Zsolt Nagykőrösről, Gál István és Rideg Krisztián Kalocsáról. Kerékpáros vendégeink, egyesületünk tagjaival és lelkes perkátai kerekesekkel végigkerekeztek a község utcáin a lakosok nagy örömére.

Kiállításunk következő alcíme „Közlekedés a gyermekeink szemével”.

Egyesületünk tagjainak, gyermekeinek, unokáinak féltve őrzött játékait láthattuk kint a polcokon és a vitrinekben egyaránt. Láthattunk itt 60-70 éve készült játékokat, a retro korszak műanyag és lemez játékait, és a legmodernebb LEGO újdonságokat is.

„Hajózás, folyókon, tavakon és tengereken” címen egy gyönyörű bemutatót láthattunk a hajózás történetének egy korszakáról.

A hajómodell bemutatóra a Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, Hagyományőrző Tagozata tagjai hozták el gyönyörű modelljeiket, hadihajók és gőzhajók élethű mását. Köszönjük a Hagyományőrző Tagozat tagjainak és vezetőjüknek, Heckenast Péternek.

A terem közepét betöltötték mindannyiunk, a gyermekeink és már az unokáink álmai, a Terepasztalok. Nem sokunknak adatott meg, hogy bármilyen terepasztal büszke tulajdonosa lehessen. És ezért is felemelő érzés volt számunkra, hogy akik ezeket elhozták és bemutatják nekünk, ezt önzetlenül baráti segítségként tették.

Egy nagy múltú vasútmodellező csapat, négy terepasztallal vett részt Technikatörténeti Kiállításunkon. Köszönjük a bemutatót a LÁNG Vasútmodellező Gyermek és Ifjúsági szakkőr csapatának, és köszönet vezetőjüknek, Pataki Lászlónak. Bemutatták a gyermekek nagy örömére a szabadtéri modellvasútjaikat is.

Szidon Péter vasútmodell terepasztalával és egyéb vasútmodelljeivel mutatkozott be. Köszönjük Szidon Péternek a részvételét.

Kiállításunkon bemutatkozott a Vasútmodell Centrum, akik vitrinekben és terepasztalaikon kínálták bőséges választékukat.

Láthattuk Szarka Péter Perkátaland LEGO  terepasztalát, és Jákli Dávid Tomasz terepasztalát. Köszönjük nekik, hogy rendelkezésünkre bocsátották.

Plakátkiállításunkon az elmúlt 150 év közlekedési eszközeiből adtunk bemutatót a FORTEPAN eredeti fotóinak a segítségével. Ez nem egy száraz technikai bemutató volt, ez inkább egy korrajz, az akkori kor emberének és technikájának érdekes kapcsolatairól. Más megközelítésben ez történelem, így éltek eleink,  így éltek apáink, így éltünk mi, így éltek mások. Reméljük, hogy böngészés közben mindenki megtalálta az ismerős korszakot, az ismerős arcokat, az ismerős technikát.

A fejünk felett „Szelek Szárnyán” címmel repülőmodell bemutatót láthattunk a Solti Aviator Klub gépeiből. Ezekről annyit illik tudni, hogy ezek nem kiállításra készített bemutató gépek, ezekkel repülnek. Köszönet  a klub tagjainak és vezetőjüknek Kalocsai Zsoltnak, hogy elhozták és bemutatták nekünk gépeiket.

Vendégünk volt a Kastélykertben az ÖKO-BUSZ.  Az autóbusz az ÉLŐ MINI-VILÁG Alapítvány tulajdona. A buszban kialakításra került egy „mini világ”. Egy vasúti terepasztal segítségével hozták létre a környezetvédelem különböző állomásait. Ezen a terepasztalon a gyerekek számára is érthetően, de emellett játékosan lehet bevezetni őket a környezetvédelem rejtelmeibe. Köszönjük az alapítványnak és a kuratórium elnökének Major Andreának, hogy elhozták és bemutatták nekünk.

A bitumenes kézilabdapályán a látogatók kipróbálhatták vezetési reflexeiket felnőtt és gyermek gokartokon egyaránt, a Gokart Pécs vállalkozás jóvoltából. Köszönjük nekik is a részvételt.

Köszönjük a Perkátai Szövőkörnek, hogy rendezvényünket színesítették, saját készítésű darabjaik kiállításával!

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik meglátogatták kiállításunkat, és ezzel támogatták egyesületünk működését. Ígérni annyit tudunk, hogy a támogatásért cserébe a jövő évi kiállításunkra is mindent megteszünk, hogy a látogató közönség érdeklődését magas színvonalon kiszolgáljuk.

Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület

vezetősége

Fotók a rendezvényről:

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.