• Önkormányzati megemlékezés nemzeti ünnepünkön

  Önkormányzati megemlékezés nemzeti ünnepünkön Az 1956. október 23-ai eseményekre való méltó megemlékezés az országos állásfoglalás kapcsán, a Covid-19 járvány miatt nagy létszámban sajnálatos módon nem tud megvalósulni. Perkáta Nagyközség Önkormányzata Pongrátz Gergely...

 • Ajándék minden perkátai újszülöttnek

  Ajándék minden perkátai újszülöttnek A perkátai Maus by Tanoda  cipőkészítő cég felajánlásából, 2020.október hónaptól minden perkátai újszülött egy pár bébi cipőt kap ajándékba! A védőnői tanácsadóban való első megjelenéskor kapják meg a cipőt a szülők, a védőnőktől....

 • Emlékezés 1956. október 23-ra

  Emlékezés 1956. október 23-ra Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve gyertyagyújtást szervez 2020. október 23-án, 18 órakor a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület, ahová minden civil szervezetet, magánszemélyt, megemlékezőt várnak. Az eseményre a Perkátai Hunyadi...

 • Perkáta Helyi Választási Bizottság

  Perkátai Polgármesteri Hivatal Helyi Választási Iroda Cím: 2431 Perkáta, Szabadság tér 1. Tel: 06-25/507-570       Fax: 06-25/507-571 Email: hivatal@perkata.hu Honlap: www.perkata.hu M E G H Í V Ó Perkáta Helyi Választási Bizottsága 2020. október 20. napján (kedd) 16 óra 00 perckor...

 • Porcelánbaba kiállítás

  A közelmúlt “mesés” eseményeinek harmadik állomásán - Fülöp Irén online meséit és László Réka mesecím párosító játékát követően  PORCELÁNBABA KIÁLLÍTÁSSAL  lepjük meg a gyermekeket és az érdeklődő felnőtteket! A Dunaújvárosban élő Borbély Csaba gazdag...

2013. november 28. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Polgármesteri beszámoló

Két ülés közti eseményekről 2013. október 17-e és 2013. november 27-e között

2013. október 17. Perkáta

Kínai testvértelepülésünket, Huaxiangot magába foglaló pekingi Fengtai kerület 4 fős delegációja látogatott el hozzánk Li Du, Fengtai kerületi Népi kongresszusi képviselő Úr vezetésével. Beszámoltunk neki Huaxiang és Perkáta partnerkapcsolati jelenleg futó projektjeiről, illetve a következő időszakban tervezett programokról. Li Du Úr pedig bemutatta Fengtai kerület nemzetközi kapcsolatait, kiemelve a legélénkebb perkátai kapcsolatot.

 

2013. október 18. Perkáta – Sportház

A Perkátai SE elnöke meghívására szülői értekezleten vettem részt a Bozsik-programban résztvevő szülők összehívásakor. Az értekezleten a Bozsik-programban résztvevő gyermekek versenyeztetése, a szülők-egyesület feladatmegosztása szerepelt, illetve az egyesület elnöke a megnyert egészségfejlesztő pályázat keretében megvalósuló labdarúgó táborokról tájékoztatta a jelenlevő szülőket. Az első tábor az őszi szünetben meg is valósult.

 

2013. október 22. és október 29. – november 2. Perkáta

Az idei évben francia testvértelepülésünk, Saint-Maximin családi csoportja látogatott el hozzánk. Október 22-én második alkalommal beszéltük át a programot a fogadó családokkal. Maga a 32 fős családi csoport 2013. október 29-től 2013. november 2-ig volt vendégünk. A csoportban több önkormányzati képviselő is részt vett, a csoport vezetője pedig Brigitte Svitek alpolgármester Asszony volt. A csoport nagy része (mivel 3 fő előző nap kisbusszal érkezett meg) 29-én érkezett meg repülővel Budapestre, ahol dél körül érkeztek meg Perkátára, ahol a Polgármesteri Hivatalban köszöntöttük őket, majd a fogadó családokhoz mentek. Délután, miután részt vettek a Domanyek Jenő pálinkafőzdéjében tartott bemutatón, a  Perkáta – Saint-Maximin Baráti Kör látta őket vendégül a Kastélyban. Ekkor a „Francia Klub” által összeállított magyaros vendéglátás mellett a francia konyha remekeit is bemutatták a Kastélyban lévő vendégeknek, köztük a perkátai nyugdíjasoknak is. Este 7-től a Faluházban az önkormányzat látta vendégül vacsorára a vendégeket és a fogadó családokat. Ekkor adtuk át az önkormányzat nevében a Saint-Maximin-i vendégeknek az ajándékot, amely a székesfehérvári Alba Regia Táncegyesület által kiadott Falvaink jussa. Mezőföld – Perkáta című könyv, DVD és CD melléklettel volt, hogy településünk örökségét minél távolabb is megismerhessék. Az esten fellépett a Ne verd fel a port tánccsoport, akik be is mutatták a perkátaiak örökségét. Október 30-án Budapesten járt a csoport, majd 31-én Fejér megyében voltak, ahol is Székesfehérvárott, Fehérvárcsurgón és Móron tettek látogatást. A november 1-jén a családokkal töltötték, majd 2-án délben indultak a repülőtérre. Köszönjük mindazok segítségét, akik szebbé tették francia barátaink ittlétét. Köszönjük a fogadó családok most is állhatatos segítségét, a Perkáta – Saint-Maximin Baráti Kör által szervezett délutánt, a Ne verd fel a port tánccsoport fellépését, a Polgármesteri Hivatal, az ÁMK és a Faluüzemeltetés munkatársainak, illetve az iskola pedagógusainak és diákjainak a munkáját.

 

2013. október 23. Perkáta – Faluház

Nemzeti ünnepünk, az október 23-án ünnepelt 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére ünnepi műsort szervezett Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Perkátai ÁMK. A műsort az általános iskola diákjai adták elő több pedagógus felkészítésével és fellépésével, köszönjük a segítségüket. Az ünnepi beszédet jómagam polgármesterként mondtam el.

 

2013. november 1. Perkáta – temető

A Reformáció Napja, Mindenszentek, Halottak Napja ünnepkörre a temetőben folyamatosan munkát végzett a Faluüzemeltetés. A hétvégén pedig a nyitva tartás alatt végig szolgálatot biztosított a polgárőrség, amit ezúton is köszönünk az egyesületnek. Halottak napjára rendbe lett téve a Galgóczy-kápolna kriptájának bejárata, illetve a kripta feletti márványtáblára pedig felkerült Bálizs Péter atya neve, a végakaratának megfelelően.

 

2013. november 2. Perkáta – Adonyi kereszt

A Függetlenek Perkátáért Egyesülete október közepén megkereste az önkormányzatot, hogy az általuk már évek óta gondozott adonyi kereszt mellé egy emléktáblát szeretnének elhelyezni, mivel a kereszt felújítása kockázatos, de szeretnék megőrizni az utókornak ezt az emlékünket. Az önkormányzat nevében a hozzájárulást haladéktalanul kiadtam, és november 2-án az egyesület tagsága felavatta az emlékövet és -táblát. Köszönjük a felajánlást az egyesület részéről!

 

2013. november 4. Perkáta

Az értékteremtő közmunka program keretében az előzetes egyeztetések és közvetítések után 104 fő kezdte meg november 4-én a közmunkát Perkáta közterületein és intézményeiben. A program keretében 2013 novemberében és 2014 áprilisában munkát végeznek a résztvevők, míg 2013. december 1-jétől 2014. március 31-ig, 4 hónapig különböző tanfolyamokon vesznek részt. A tanfolyamok Perkátán, Dunaújvárosban és Székesfehérváron lesznek. Várhatóan 119 fő kezdi el jövő héttől a tanfolyamokat, mivel újabb 14 fő decemberben kapcsolódik a programba, 2 fő a Perkátai ÁMK keretein belül vesz részt speciális programban, és 1 fő pedig nem írta alá a képzési szerződést. A program 2013. november 1-jétől 2014. április 30-ig tart és a FHT-ben (Foglalkoztatást helyettesítő támogatás) részesülőkön kívül regisztrált álláskeresők is részt vehetnek benne.

 

2013. november 7. Budapest

November 7-én a Budapest Marriott Hotelben vettem részt az Euró-kínai Vállalkozási és Befektetési Fórum gálaestjén. A rendezvényt az Európa-Kína Vállalkozói Együttműködési Szövetség, a Kínai-magyar Társadalmi Kapcsolatok Fejlesztéséért Alapítvány, a Chinassist Kft. és a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara szervezte. A fórumon számos kínai vállalkozás és tartomány, illetve magyar önkormányzat vett részt. A rendezvény a nyitónapi gálaműsort foglalta magába, amit követett november 8-án és 9-én a konferencianap és a találkozási időszak.

 

2013. november 9. Perkáta – Faluház

A Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület Márton-napi bálját tartotta meg. Az egyesület a kisbácsi partnerkapcsolatot segíti, illetve a rendezvény is testvértelepülési kapcsolat támogatását segíti.

 

2013. november 11. Székesfehérvár

Újabb közgyűlést tartott a Közép-Duna Vidéki Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, melyen a legfőbb pontok a társulás időszaki pénzügyi beszámolójának elfogadása, illetve a társulás területére kiírandó közbeszerzési eljárás elfogadása volt, a hulladékszállítás témakörben.

 

2013. november 15. Perkáta – József Attila utca

Újabb munkarész kezdetének átadása volt a MAVIR által épített áramátadó állomás kapcsán, amikor is az áramátadó áramellátása kapcsán hálózatkiépítés kezdete volt. Az átadáson Dr. Lakos László jegyző Úr vett részt. A MAVIR, illetve a kivitelező MVM-OVIT folyamatos tájékoztatást ígért a projekthez kapcsolódóan.

 

2013. november 16. Perkáta – tornaterem

Az óvodai szülői szervezet Katalin-napi bált tartott, melyen kisebb óvodai fejlesztésekre gyűjtöttek adományokat.

 

2013. november 20. Kulcs

A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület elnökségi ülésén a nyáron kiírt gazdaság- és szolgáltatásfejlesztő pályázatok sorrendjét fogadta el.

 

2013. november 20-tól Perkáta

Az előző heti néhány háziorvosok által észlelt eset után a helyi védőnő november 20-án teljes ellenőrzést tartott a Perkátai ÁMK Szivárvány Óvodában, ahol a gyermekek és dolgozók túlnyomó részénél a rühesség tüneteit felfedezte. A háziorvosok vizsgálata után Bogó Anikó, a Perkátai ÁMK megbízott igazgatója a fenntartó önkormányzattal egyeztetve délben elrendelte az óvoda bezárását. Másnap, csütörtökön a Népegészségügyi Intézet kollégáival a háziorvosok és a védőnő az iskolai tanulókat is átvizsgálta, majd mivel jelentős számú esetet diagnosztizáltak, Szilasy László igazgató, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerületével egyeztetve az iskola bezárását rendelte el. Csütörtökön délben megbeszélés döntöttünk az intézkedésekről, amelyen részt vettek a Népegészségügyi Intézet munkatársai, az iskola igazgatója, az ÁMK intézményvezetője, illetve az óvoda vezetője, a védőnő, a háziorvosok, a Perkátai Szociális Központ vezetője és a település jegyzője. Az intézkedések célja a fertőzés visszaszorítása, illetve a betegséggel nem érintettek védelme.

Egységbe hoztuk a két oktatási-nevelési intézmény nyitásának időpontját, tehát mind az óvoda, mind az iskola 2013. november 26-án, kedden fogadta újra a gyermekeket. Az óvodába kedden a szülői igazolás mellett, védőnői és háziorvosi vizsgálat után léphettek be a gyermekek, illetve a vizsgálat természetesen a dolgozókra is vonatkozott. Az iskolában az osztályfőnökök készítettek felmérést a gyermekeken elvégzett otthoni intézkedésekről, majd a hét második felében az iskolai tanulók és dolgozók teljes ellenőrzése is megtörténik. Az elhúzódó fertőzés miatt középtávú ellenőrzési program is kialakításra került, vizsgálatok és különleges tisztítási eljárások heti ütemezésével. A gyermekek által oktatási feladatokra is használt Perkátai ÁMK József Attila Művelődési Ház és Könyvtár is bezárt keddig. Az önkormányzat és intézményei által szervezett  a múlt hét második felére meghirdetett közösségi programokat lemondta, a különböző pályázati rendezvényeket elhalasztotta. A közétkeztetési és a közintézményi tisztasági intézkedéseket megszigorította. A védekezésben részt vevő személyek és az önkormányzat többszintű tájékoztatást folytat. Egyrészt a szülők felé, akik a vizsgálat után írásbeli tájékoztatást kaptak a szükséges teendőkről. A lakosságot pedig a települési (perkata.hu) és az iskolai honlapokon tájékoztattuk a szükséges teendőkről. Az egységes, egyidejű védekezés szükséges a családokban, illetve a település egészén is, hiszen bárki érintett lehet. A veszélyeztetett családok esetén segítséget fognak nyújtani az intézmények, de az értekezlet állásfoglalása szerint, amennyiben valamelyik család nem tesz eleget a védekezési kötelezettségének, azokkal szemben a gyermekvédelmi jogszabályok legszigorúbb előírását fogjuk alkalmazni. A védekezésben az önkormányzat a segítséget kérő családoknak gyorsan segített. Többféle módszerrel lehet védekezni, de a legolcsóbb a háziorvosok által receptre írt szer. A mai napi tájékoztatás szerint a tegnapi óvodai ellenőrzés szigorú volt, de eredményes. Az iskolából is több gyermek további kezelés miatt haza lett küldve, de az általános tapasztalat szerint nagyfokú a szülői együttműködés, a gyermekek és a felnőttek kezelése. A védekezést tovább folytattuk.

Köszönjük a perkátai egészségügy, Bogóné Plasek Krisztina és a háziorvosaink munkáját, illetve az intézmények vezetőinek és dolgozóinak együttműködését és Népegészségügyi Intézet dunaújvárosi intézete vezetőinek és munkatársainak segítségét!

A francia kapcsolat jelentős rendezvényét a „francia Mikulást” elnézést kérve Saint-Maximin-i barátainktól lemondtam. Több rendezvényt (magán és politikai) a rendezők a kialakult helyzet miatt velünk egyeztetve elhalasztottak.

 

2013. november 23. Perkáta

Az október 16-i képviselő-testületi határozatnak megfelelően a Hating Út Kft. vezetőivel bejárást tartottunk a településen a kátyúzási munkálatok kapcsán. Továbbra sincs döntés a Belügyminisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium keretében kiírt pályázatról, amit a működőképességi veszélyek elkerülése céljából nyújtottunk be augusztusban. Ennek elbírálása e hónapban, de legkésőbb 2013. december 20-ig megtörténik, ahogy tájékoztatott engem országgyűlési képviselőnk, L. Simon László, aki írásban is megkereste az illetékes államtitkárságot. A bejárás célja az írásos ajánlaton kívüli lehetséges kátyúk, útszakaszok felmérése volt. A cég mai tájékoztatása szerint, ugyan december 5-ig még működnek az aszfaltkeverők, de hőmérséklet miatt nagy az esélye annak, hogy a kivitelezés rossz eredménnyel történne meg, azaz tavaszra a friss javítások is töredezetté válnának, javításra szorulnának. A szakvéleményük szerint csak rossz minőségű munkát tudnának elvégezni, ami véleményt elfogadtam és kora tavaszi időpontra csoportosítjuk át a munkálatokat. Addig pedig saját eszközeinkkel (salakkal feltöltés, esetleg hidegaszfalt) javítjuk ki a fő úthibákat.

 

2013. november 26. Perkáta

Önkormányzatunk a múlt havi ülésén elfogadta a szociális célú tűzifa támogatás elbírálásáról szóló rendeletét. Ennek keretében a mai napig több mint 150 kérelmet fogadtunk be. A támogatásunk 81,2 m³ szociális tűzifa beszerzését támogatta, így 82 kérelmet tudunk majd támogatni. A támogatás a Belügyminisztérium biztosítja, míg a Magyar Államkincstár már át is utalta a számunkra. A támogatás a 12.000 Ft + ÁFA összeg  m³-enként, míg az önkormányzatot terheli az önrész 2.000 Ft + ÁFA összegben m³-enként, illetve tűzifa beszállítása és az ügyfelekhez való leszállításának költsége is. A belügyminisztériumi rendelet meghatározta az árat, illetve beszerzés helyét is, amely Fejér megyében egyedüliként a Vadex Zrt-t jelölte meg. A beszállítás nagy része a héten meg fog történni, és várhatóan az elbírált kérelmekkel a jövő héttől kaphatják meg a támogatást az ügyfelek.

 

2013. november 26. Adony
Újabb ülést tartott az Adonyi Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa, amelyen elfogadásra került a társulás háromnegyed évi pénzügyi beszámolója. Majd a tanuszoda kapcsán döntést hozott a társulás, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kínált hozzájárulási összeget a 2013. január-júniusi időszakra nem fogadja el és további tárgyalásokat kíván folytatni. Több kormányzati szervvel is tárgyalásokat kezdeményezünk. Perkáta Nagyközség Önkormányzata a tegnapi napon az elmaradása egy részét az uszoda-hozzájárulásban teljesített, így 2013-ban 5 havi hozzájárulást fizetett már meg a társulás számára (a Társulási Tanács döntése szerint 8 hónapnyi hozzájárulást vállalnak a települések).

 

2013. november 26. Dunaújváros

A Dunaújvárosi Járáshivatal megbeszélésre hívta a települési polgármestereket és jegyzőket az ügysegédi rendszer átalakításával kapcsolatban. Az ügysegédi rendszer január 1-jei beindításával Perkáta kirendeltségi státust kapott. Az információk szerint a második legnagyobb ügyszámú település volt az első 10 hónapban Perkáta. A változások után heti 2 alkalommal lesz ügyfélfogadás Perkátán, a változás kezdeti dátumáról értesíteni fogjuk a lakosságot.

 

A képviselő-testület nem forráshiánya miatt, illetve a működőképesség veszélye miatti pályázat benyújtása után, de még elbírálása hiányában nem tudja megvalósítani a 2013. évben a Szépkorúak Karácsonyi Csomagjának osztását. Amennyiben a pályázatunk megfelelő eredményt hoz, azaz a kintlevőségeink után tartalékforrásunk marad, akkor ennek kompenzálását szeretné megvalósítani. Elnézést kérünk a perkátai szépkorúaktól, hiszen 2006 óta ez a program folyamatos, de jelenlegi anyagi helyzetünk a csomag mostani biztosítását nem teszi lehetővé!

A télre való felkészülés jegyében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Dunaújvárosi kirendeltsége adatlapján a felkészülés adminisztratív kötelezettségének eleget tettünk, amiben felmérésre került a hóeltakarítási gépek számbavétele, a melegedőhelyek kialakítása is. Önkormányzatunk ajánlatot kért a közút által használt hófogó beszerzésére a körforgói emelkedő kapcsán, de támaszték nélküli ára 800-900 méter hosszan meghaladta a milliós értéket. Önkormányzatunk a saját üzemelésű traktor mellett ügyeleti rendszerrel megbízást köt perkátai vállalkozókkal hóeltakarítási munkálatokra. Az ő megbízásuk csak rendkívüli időszakban fog megtörténni.

Önkormányzatunk eredménnyel pályázott a KEOP-5.5.0/B kiírásban „Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” projekttel. Ennek keretében 171.446.186 Ft támogatást kaptunk a 201.701.395 Ft-os projektben, így közel 30 millió forint lesz az önrészünk, illetve az előkészítés költségei is terhelnek minket hozzávetőlegesen 8 millió forint összegben. A támogatási szerződés aláírását készítjük most elő, majd a projekt az önkormányzat által már kiírt feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatása után a jövő évben valósul meg. A pályázatban 4 közintézményünk újul meg a pályázat témájában. A projekt nagy része az iskolát érinteti (amely az önkormányzat üzemeltetésében van továbbra is), illetve a régi óvodát, az orvosi rendelőt és a polgármesteri hivatalt.

Következő időszak eseményei:

2013. november 28. Dunaújvárosi Főiskola a Dunaújvárosi Járáshivatal nyílt napja

2013. november 28. Perkátai Sportegyesület egészségnapja

2013. november 28. Perkáta települési agrárkamarai bizottság alakuló ülése

2013. december 1, 8, 15, 22.  Ádventi rendezvénysorozat a Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület és partnerei szervezésében, egyben december 22-én Falukarácsony

2013. december 3. Perkátai Antológia bemutatása

kozseghaza_kep

2013. november 27.

Somogyi Balázs polgármester

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.