2015. április 24. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

PERKÁTA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

  6/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Perkáta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete „a környezet védelmének általános szabályairól” szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, „Magyarország Alaptörvénye” 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, „a környezet védelmének általános szabályairól” szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, „a környezet védelmének általános szabályairól” szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

A rendelet célja és hatálya

1.§

(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

(2) A rendelet hatálya Perkáta Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék a kert, temetőkert, közterület, zöldterület használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok) (a továbbiakban: kerti hulladék).

A kerti hulladék égetésének szabályai

3. §

(1) A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállítással hasznosítani kell.

(2) A kerti hulladék az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően kizárólag kivételesen indokolt esetben az e rendeletben foglaltak szerinti égetéssel semmisíthető meg.

(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.

(4) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő, nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell.

(6) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(7) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (a továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl.: oltóvíz, homok stb.)

(8) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, és földréteggel történő lefedéséről.

(9) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl.: benzin, gázolaj stb.), légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(10) Az égetést telken belül kell végezni, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(11) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(12) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl.: gumit, műanyagot, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.)

(13) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.

Az égetés időpontja

4. §

(1) A kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:

a)      tavasszal: március 01. – május 31. között

b)      ősszel: október 01. – november 30. között.

 

(2) Tilos a kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül.

 

(3) A kerti hulladék égetése kizárólag pénteken 8:00 óra és 20:00 óra között, szombaton 8:00 óra és 12:00 óra között engedélyezett. A meghatározott időintervallumon belül gondoskodni kell a tűz eloltásáról is.

(4) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.

 

 

Záró rendelkezések

5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

 

 

Somogyi Balázs                                                         Dr. Lakos László

polgármester                                                                    jegyző

Záradék:

A rendeletet a Perkátai Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kihirdetem.

Perkáta, 2015. április 24.

 

Dr. Lakos László

jegyző

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.