2015. szeptember 5. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

2015. szeptember 4-én a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet a Hadtörténeti kiállításának megnyitóját tartotta. A megnyitón fellépett a perkátai Rozmaring Énekkar, a szabadegyházai Vadon Nőtt Gyöngyvirág Dalkör és a Népművészeti foglalkozás gyermekei.

A megnyitó Pámer Ottó Atya áldásával, a harcok idején elhunyt, megsérült katonákra való megemlékezéssel kezdődött, majd Ujfalusi Pál köszöntője következett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Somogyi Balázs polgármester mondott ünnepi beszédet, mely itt olvasható:

Régiséggyűjtő Egylet hadtörténeti kiállításának megnyitója

Perkáta, 2015. szeptember 4. 18 óra

 

Tisztelt Főtisztelendő Pámer Ottó plébános Atya!

Tisztelt Ujfalusi Pál főszervező Úr!

Tisztelt Szarka Péter Elnök Úr!

Tisztelt Régiséggyűjtő Egylet tagok!

Tisztelt Kiállítók! Kedves Vendégek!

 

Mindenképpen szükséges egy kis levegőt vennünk és néhány másodperces, néhány perces gondolkodást beiktatnunk mielőtt megszólalnánk az idei, a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet VI. kiállításáról. Azt már megszoktuk, hogy régiséggyűjtők minden évben egy ragyogó kiállítással lepik meg Perkátát. Láttuk azt, ahogy a közlekedéstörténettel, a kereskedelemtörténettel, a néprajzzal, a mezőgazdaság történettel foglalkoznak az elmúlt évek kiállításain úgy, hogy országos, sőt világra nyitott kitekintést adnak a látogatók számára. De ezt mindig úgy teszik, hogy az adott téma helyi értékeit, a helyi emberek emlékeit, az őseink tárgyi forrásait is megmutatják. Így az elsőre távolinak gondolt témákat is kézzelfoghatóvá, érthetővé teszik, számunkra közelinek állítják be. Nagyon sok mindenre hívják fel a figyelmet, és ahogy tavaly mondtam, minden látogatónak azt juttatják az eszébe, hogy akár őmaga is kitalálhatta volna ezt a kiállítást. Ezzel a felismerést erőltető szándékukkal persze céljuk van. Az, hogy másokat is ráébresszenek a tárgyi emlékek megőrzésének fontosságára, de mindig kiemelve a minőségre való odafigyeléssel.

Tudjuk, hogy számukra az a legnagyobb elismerés, ha a rendezvényeiket látogatva, a nézők, a vendégek, a látogatók beszélgetőpartnereikké válnak egy-egy tárgy, jármű vagy téma kapcsán. Ezekből a beszélgetésekből mindig új ötletek, új szenvedélyek, új gyűjtők keletkeznek, amely keletkezések végső soron mindig az értékek megőrzését szolgálják. Az is nagyon fontos számunkra perkátaiak számára, hogyha kihal egy régi perkátai ház, azért mert eladják, a leszármazottak már nem Perkátán laknak, akkor egyre többen gondolnak arra, egyre többen tartják fontosnak azt, hogy szóljanak a régiséggyűjtőknek, hogy a szülők, nagyszülők, dédszülők, azaz az elmúlt száz, másfélszáz év perkátai embereinek mindennapi eszközeit nekik adják. Számukra is már garanciát jelentenek a régiséggyűjtők, akik ezeket a tárgyakat megmutatják évenként a falunak, sőt Perkátán kívül is viszik jó hírünket, bemutatva az értékeinket. Nem tudom azt tudják-e, hogy a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet kiállításai már más településnek is mintát mutattak, nemhogy a magot vetették el, hanem az ő példájuk nyomán más település hasonló munkája már virágba is szökkent. Pusztaszabolcs volt MÁV iskolája, amelyben idén hoztak létre egy állandó településtörténeti kiállítást, sőt amely már a Fejér megyei Értéktár értékei is közé bekerült, a perkátai régiséggyűjtők elmúlt évekbeli kiállításai szolgáltak mintául. Nagyon gratulálok ezért is régiséggyűjtő egylet munkásságának és tagjainak! Ezért a már többször említett célnak kell lennie a következő állomásnak, az állandó kiállítás létrehozásának, amelyben maximálisan számíthatnak önkormányzatunk támogatására.

Engedjék meg, hogy pár szót szóljak önkormányzatunk értékmegőrző tevékenységéről, amelyben mi is szeretnénk hasonlóan cselekedni, mint a régiséggyűjtők. Jelenleg is zajlik a Győry-kastély főépületének felújítása Kínai-magyar kulturális találkozóhely létrehozása Perkátán a Győry kastélyban címmel, amelyhez közel 350 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar kormány turisztikai attrakció létrehozása pályázati kiírásban. Az egész projekt nettó értéken számolva közel 380 millió forintos, és ebből közel nettó 290 millió forintot fordítunk az épület szinte teljes megújítására. Az épület országos műemlék, így több mint 3 éve napi kapcsolatban vagyunk a projekt kapcsán az örökségvédelemmel, pláne most a felújítás során. Az ország legjobb szakembereivel készítettük elő a projektet és fogjuk össze most is a munkálatokat. Sajnos vannak olyan lépések, amelyek látszólag nehezek, de mindvégig szakemberek szakvéleményét és az örökségvédelem engedélyét bírják. A leglátványosabb ilyen példa a tető cseréje, amely nem az eddigi tetőtartószerkezet rekonstruálását, hanem vasbetonnal való helyettesítését irányozta elő. Sajnos a legutolsó munkálatok a kastélyon, például az 1975-ös, súlyos sebeket ejtett, amely miatt most sokszor kényszerhelyzetben voltak a tervezők. Viszont óriási szenzációra bukkantak a restaurátorok az elmúlt hetekben, mivel az eddig kutatott falképeken túl, a volt könyvtár 3 homlokzati termében összefüggő barokk falfestményeket fedeztek fel, amelyek vélhetően 1720 előttiek, és hasonló érték nagyon ritka hazánkban. Halkan súgom meg Önöknek, hogy a restaurátorok a három terem falfestményét értékesebbnek ítélték meg, mint az egész kastélyt. A kutatás, illetve majdan a mostani részleges restaurálás eredménye számunkra azért is örömteli, mert hozzátesz a kastély majdani turisztikai vonzerejéhez, illetve művészettörténeti szempontból is felhelyezi a kastély Magyarország fontos értékei közé.

Önkormányzatunk a támogatáson felül vállalta az előkészítés költségeit, a tanulmányok írását, az engedélyes terv és a kiviteli terv elkészítésének finanszírozását. Az építkezésen túl a pályázat finanszírozza a felújított épület funkciójához szükséges bútorok és technikai eszközök költségeit, a szükséges szakemberek (műszaki ellenőr, tervezői művezetés, menedzsment) díjait, az induláshoz szükséges propaganda költségeit, illetve 10 millió forint értékben a restaurálást is. Bízunk abban, hogy a télen történő átadáson mindenki elégedetten tudja azt mondani, hogy méltó módon őriztük meg Perkáta legfontosabb értékét és egy olyan hasznosítási formával töltöttük meg, ami a hosszú távú fenntartásra is garanciát ad.

A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet idei kiállításán mindenképpen ki kell emelnünk, azokat akiknek köszönhetjük a következő két nap élményeit. Számos amatőr, de a professzionális történészeknél nagyobb tudást összegyűjtő szakember és fiatal tárgyait láthatjuk itt. Tudom azt, hogy majd 10 komolyabb gyűjtemény, vagy annak egy része lesz látható, illetve számos perkátai és térségbeli kiállító is megjelenik néhány történeti emlékkel. Ujfalusi Pál képviselő Úr, ezen a helyen régiséggyűjtő tag közel 50 tagtársával és pártoló taggal közösen 1 éve szervezi a kiállítást, felkeresve Fejér megye, sőt Magyarország magángyűjtőit. A magángyűjtők, ahogy most Önök is láthatják, sokszor sokkal komolyabb értékeket mutatnak be, mint néhány állami múzeum. Nem sajnálnak pénzt, időt, energiát arra, hogy a településükön felleljék például a két világháború maradványait és eközben akkora tudásra tudnak szert tenni, hogy akár egyetemen is taníthatnának. A mai napon pont nem tud itt lenni, de tudom, hogy régiséggyűjtőink felvették a kapcsolatot Fülöp Attilával, a bodajki fegyvergyűjtővel, aki az idei Megyenapon Marosi Arnold-díjban részesült, önfeláldozó tudományos igényű helytörténeti gyűjtő- és kutatómunkájáért, közösségi feladatvállalásáért. Rajta keresztül minden helytörténészt, helyi kutatót, gyűjtőt is elismertek, hiszen ahogy az indoklásban is szerepel a gyűjtést és annak bemutatását, a közösségi feladatvállalást is olyan értéknek tekinthetjük, amely Fejér megyét és rajtunk keresztül Magyarországot is értékesebbé teszi.

Nagyon nagy köszönettel tartozunk mindazoknak, akik megtisztelték az egyletet, hogy a kiállításra kölcsönözték a kincseiket, velük együtt a perkátai gyűjtőknek, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy ezt a kiállítást összeállították. Természetesen tisztelettel adózunk mindazok emlékének, ahogy főtisztelendő Pámer Ottó plébános Atya kezdő imájában megemlékezett róluk, akik a magyar hazáért életüket adták vagy az elmúlt század háborúit elszenvedték!

Gratulálok a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet egészének, tagjainak, támogatóinak, kollégáinak és kiállító bajtársainak a VI. kiállításhoz, és kívánom további sok erőt értékőrzéshez és következő kiállítások létrehozásához!

Somogyi Balázs

 

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.