• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2016. február 10. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Saint-MaximinAz előző beszámolónkban beszámoltunk a január elején tett Saint-Maximin-i delegációs látogatásról. Az idei évben a testvérvárosi szerződés 25 éves jubileumát ünnepeljük, ennek keretében kerültek egyeztetésre januárban az idei közös programok. Ezek közül jónéhányat az önkormányzati képviselők már el is kezdtek szervezni.

Időrendben az első a gyerek labdarúgótorna, amelyen húsvétkor, március 26-28-a között a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola csapata vesz részt. A csapatban 15 perkátai tanuló és 2 pedagógus kísérő utazik ki március 25-től 30-ig testvértelepülésünkre. Az iskolához kapcsolódó programok még a hagyományos festészeti és fotópályázat, amely az idei évben a mezőgazdaság témáját járja körül.

Testvértelepülésünket is magába foglaló Oise megye Mezőgazdasági Kamarája meghívására egy szakmai delegáció is ellátogat Saint-Maximin-ba, ennek a látogatásnak az előkészítését végezzük helyi szakemberekkel.

Június 19-24. között látogat el a szokásos éves látogatásra Saint-Maximin-ba Perkáta családi csoportja. Eddig közel 30 fő jelezte utazási szándékát. Amennyiben érdeklődne az utazás iránt, akkor azt jelezze a Polgármesteri Hivatal titkárságán (hivatal@perkata.hu, 06-25/507-570).

Fontos idei évi program lesz még a gyermektábor, amelynek keretében tavaly francia és portugál gyermekek töltöttek egy hetet Perkátán, az idei évben viszont első alkalommal Portugáliába, Saint-Maximin testvérvárosába, Figueiró dos Vinhos-ba látogatnak el a perkátai iskolások is. Az elmúlt hetekben önkormányzatunk be is kapcsolódott a három település közös pályázatába, amelyet a portugál partner a július közepén megvalósuló program kapcsán nyújtott be.

A 25 éves hivatalos testvérvárosi kapcsolat megünneplését Perkátán tervezzük, az időpontja pedig az a legperkátaibb ünnep, a búcsú időpontja lesz. A 20 éves évfordulón, 2011 novemberében Saint-Maximin-ban 15, a testvértelepülési kapcsolat megalapításában jelentős perkátai személy vett részt. 2016 szeptemberében pedig Perkátára Saint-Maximin delegációját várjuk. Önkormányzatunk januárban hivatalos perkátai látogatásra meghívta Saint-Maximin képviselő-testületét, hiszen számos képviselőjük még nem is járt Perkátán. Ezt tettük a Kisbáccsal történt hasonló kezdeményezés mintájára, amelyből látható, hogy újabb szinttel erősödött a kapcsolatunk.

Önkormányzatunk kezdeményezi egy hivatalos civil szervezet, egyesület létrehozását, amely a francia testvérkapcsolat koordinálását végezné. Ezt a kisbácsi kapcsolatot támogató (és működtető) Perkáta-Kisbács Baráti Egyesület mintáját és tevékenységét látva látjuk fontosnak. Jelenleg létezik nem hivatalos civil szerveződés a francia kapcsolatban résztvevők egy részének tagságával. A leendő egyesület viszont össze tudná fogni a Saint-Maximin-i kapcsolattal rendelkező perkátaiakat testvértelepülési szervezési részfeladatokat is átvállalva, jogi keretet tudna adni az önkormányzat francia kapcsolatra fordított támogatásainak, illetve számos pályázaton is tudna indulni.

 

Perkáta, 2016. február 10.

 

Somogyi Balázs

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.