2016. szeptember 13. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Saint-Maximin + Perkáta = 25 év barátság

             Serge Macudzinski, Saint-Maximin polgármestere és Perkáta első díszpolgára vezetésével 20 fős delegáció érkezett Perkátára, hogy 2016. szeptember 9-e és 11-e között megünnepelje a hivatalos testvértelepülési kapcsolat 25 éves fennállását.

Az ünnepség Perkátán való megrendezésében már 2011 novemberében megállapodtunk, amikor Saint-Maximinban ünnepeltük meg a 20. évfordulót. A mostani rendezvényt a legperkátaibb ünnephez, a búcsúhoz kapcsoltuk. A francia barátaink mellett ellátogatott hozzánk Saint-Maximin portugál testvérvárosának, Figueiró dos Vinhos 4 fős delegációja is.

Saint-Maximin delegációját szeptember 9-én délután fogadtuk a Győry-kastélyban, majd ezt követően emléktáblát helyeztek el Ébl Istvánné Ilona sírjára, aki 2011-ben elsők között vehette át a Saint-Maximin díszpolgára címet kapcsolatalapítóként.

Szeptember 10-én 10 órától Perkáta Nagyközség Önkormányzata díszközgyűlése az elismerések mellett a 25 éves kapcsolatról szólt. Utánam felszólalt Ébl Andrea, aki 1981-ben elsőként járt Saint-Maximinban, amely egy általános iskolai jutalomútként történt, és elmesélte a 35 évvel ezelőtti kapcsolatfelvételt. Serge Macudzinski polgármester úr és Ébl István, a bejegyzés alatt álló Perkáta – Saint-Maximin Baráti Egyesület elnöke az első lépésekről és a 80-as évekbeli programokról számolt be, illetve az 1991-es testvérvárosi szerződéskötésről. Éric Fournier, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete is megtisztelte a rendezvényt és felszólalásában méltatta a partnerkapcsolatunkat és további sikeres évtizedeket kívánt.

A díszközgyűlést követően önkormányzatunk ajándékát adtuk át Saint-Maximinnak: Gáspár Aladár képzőművész, volt perkátai tanár 40 évvel ezelőtt készített és most is a kastély előkertjében található szobrának erre az alkalomra, süttői mészkőből készült másolatát. Az ajándékozás után Gáspár Aladár életmű-kiállításának megnyitóján is részt vett a csoport. 13 órakor Serge Macudzinski polgármester úr indította el a szüreti felvonulást, megtekintették a Perkátai Régiséggyűjtő Egyesület tornatermi időszaki kiállítását, majd az egyesület ebéddel is vendégül látta őket. Ebéd után Ébl István pincéjébe, a Szőlőhegyre látogattak ki, majd fél 5-től a 25 éves kapcsolatot bemutató Saint-Maximin-i és perkátai filmet vetítettük le a kastélyban. Este 6 órától Pavlicsek Csaba, olimpiai érmes ételszobrász, junior Európa-bajnok mesterszakács, pálinkamérnök, az idei év országos magán pálinkafőzője pálinka kóstolót és előadást tartott a francia és a portugál vendégeknek. A 8 pálinkából álló bemutató közben a pálinkafőzés folyamatát, a kóstolás módszerét ismertette a csoporttal, illetve beszámolt franciaországi tanulmányairól, illetve méltatta a francia gasztronómiát. A kóstolót követően francia partnerünk ajándékozott meg minket, s később állófogadással zártuk a programot. A csoport tagjai fogadócsaládjaikkal kilátogattak a szüreti bálba és az országos hírű fellépők koncertjét is megtekintették.

Vasárnap, 11-én a delegáció ellátogatott a kápolnásnyéki Halász Gedeon Központba, ahol a 65 éves MKB bank gyűjteménye a 200 éves kastélyban című magyar festőművészet elmúlt 150 évét bemutató kiállítását tekintették meg, majd Budapest látványosságait sétahajóról és élőben is megtekintették. A delegáció több részben utazott haza, nagyrészt vasárnap este repülővel, másodsorban kisbusszal, illetve néhányan pedig ma reggel indultak haza személyautóval.

Köszönjük a delegációnak, hogy ellátogattak hozzánk és együtt ünnepeltük a 35 éve kezdődő és 25 éve már hivatalos testvérvárosi kapcsolatot.

Perkáta, 2016. szeptember 13.

Somogyi Balázs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 20160909_180252_resized

20160909_103717

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.