• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2017. január 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Ismert volt a tény, hogy Dr. Tóth Ferenc hamarosan végleg átadja praxisát utódjának. Bölcs előrelátással, Perkáta zökkenőmentes gyógyszerészeti ellátását szeme előtt tartva intézte ezt az ügyet is, mint szinte minden hozzá köthető tevékenységet. Feri Perkátán nagy utat tett meg az emberek szívében: a morc patikustól eljutott a népszerű gyógyszerész úrig, akit igen megszeretett és tisztel falunk az évtizedek alatt mutatott lelkiismeretes hivatásvégzése és felelős helyi közéleti aktivitása miatt egyaránt. E riporttal is megköszönjük áldozatos munkáját…

Hogyan alakult gyógyszerészi pályafutásod?

Családommal 32 éve jöttünk Perkátára, amikor már 10 éves szakmai gyakorlat volt mögöttem. Államvizsga után Zala és Komárom megyében helyettesítő gyógyszertárvezetőként, házasságkötésünk után újra „szülőfalumban”, Budapesten dolgoztam ügyeletes gyógyszertárban. Mire Ági végzett a főiskolán, megkezdtük önálló életünket Mezőszilason, ahol hét évig éltünk.

Mire vagy szakmai szempontból büszke illetve mi a szakmai hitvallásod?

Arra vagyok leginkább büszke, hogy a perkátaiaknak tudtam adni hasznos tanácsokat, szakmai kérdésekben mindig a legjobb válaszokat kaphatták tőlem. Folyamatosan igyekeztem naprakész tudással rendelkezni és soha nem takarta ezt el a gazdasági haszonszerzés gondolata. Amikor a rendszerváltoztatás felé haladva lehetőség nyílt valódi szakmai érdekképviseletre, akkor máris ott voltam a Gyógyszerész Kamara megalakulásánál. Ennek a szervezetnek többek között 17 évig voltam megyei alelnöke. Természetesen nagyon jól esett, hogy a megyei kollégák alkalmasnak találtak erre a tisztségre szakmailag és erkölcsileg is.

Nagyon aktív voltál a helyi közéletben is az elmúlt évtizedekben. Miért vállaltál ennyi önkéntes feladatot is?

A kulturális és társasági események résztvevői voltunk kezdettől fogva, hiszen pedagógus feleségem és óvódás-iskolás gyermekeim mellett ez nem is lehetett volna másként. Komolyabb, rendszeres feladatot a privatizáció után vállaltam. A sportegyesület elnökségében vállaltam szerepet, majd az önkormányzat külsős tagja, végül 12 évig képviselő és nyolc évig alpolgármester lehettem. Erről bővebben már írtam megbízatásom lejárta után, de nem lehet elégszer megköszönni a választók bizalmát és a képviselőtársak, hivatali és intézményi munkatársak segítségét.

Nem titkolt élethívatásod az Istenhit megélése és megvallása. Oszd meg kérlek gondolataid erről az igen jelentős témáról!

Hívő evangélikus vagyok. Ami nem jelenti azt, hogy ne lennék én is gyarló, bűnös ember. A hit számomra azt a segítséget jelenti, hogy kevesebb rosszra és több jóra vagyok képes, valamint hihetek a bűnbocsánatban. Az már nem hit, hanem tapasztalat, hogy Isten soha sem rakott rám nagyobb terhet, mint amit elviseltem. Természetesen mindig gyülekezeti tag voltam, ott ismerkedtem meg feleségemmel is. Kegyelmi ajándéknak tartom, hogy Dunaújvárosban 25 évig presbiter, és pénztáros lehettem, megélve a templomépítés csodáját. Programok, hittantáborok szervezése is élmény volt, de különleges lehetőség volt három évig a törvényhozó zsinat tagjának lenni.

Mesélj, kérlek családodról!

Első világháborús katonatiszt, később könyvelő édesapám és háztartásbeli édesanyám későn érkező gyermeke vagyok. Sajnos édesanyám hosszú betegség után korán elhunyt, így néhány évet Tatán rokonoknál töltöttem, majd nevelőanyám tette lehetővé hogy ismét otthonom lett, majd egyetemet végezhettem. Hárman vagyunk testvérek, nagy korkülönbséggel. Feleségemmel 41 éve vagyunk házastársak, lányunk óvónő, fiunk agrármenedzser.

Miként gondolsz vissza a Perkátán eltöltött évtizedekre?

Nem bántuk meg, hogy Perkátát választottuk annak idején. Először kihívást jelentett a pályázat, hiszen a megye egy gyógyszerészes patikái között a nagyok közé tartozott. Később otthonunkká vált. Foci imádatomból fakadóan elsőként rendszeres szenior baráti foci alkalmakat szerveztem, ahol tényleg máig tartó barátokra leltem. Később a PÖPE megálmodása és működtetése volt a szívünknek oly kedves feladat. Rengeteg kulturális, ünnepi program szervezése mellett rendbe tettünk Perkáta több, addig elhanyagolt területét. Terveink megvalósításához sokan sokat tettek hozzá, és közben jól is éreztük magunkat. De támogattam más civil szerveződéseket, sőt élvezhettem szeretetteljes meghívásaikat is.

Hiányozni fog a falu csöndessége, a kastély és a völgy kedves látványa, de legfőképpen a rengeteg ismerős és barát. Külön hálával tartozom Istennek, hogy kiváló és megbízható munkatársakat adott mellém, nélkülük semmit sem értem volna. Nagyon hálás vagyok mindenkinek a szeretetéért, segítségéért és kedves mosolyáért.

A nyugdíjasok többnyire nagyon elfoglaltak. Nálatok mi lesz a következő évek, évtizedek „menetrendje”?

A napi 8-10 órás kötelező patikai elfoglaltság és mindössze évi egy hét szabadság mellett sok kedves program kimaradt az életemből. Most amíg Isten erőt ad hozzá, ezeket pótolnám. Színház, múzeum, olvasás terén van elmaradásom. Párommal szívesen hódolnánk gyakrabban a geoládázással egybekötött kirándulásoknak is. Sajnos a nyugdíj lakhelyváltással is jár, ismét fővárosiak leszünk Családunk szinte valamennyi tagja Budapesten vagy agglomerációjában lakik. Eleinte mi így jobban tudunk segíteni az idősebbeknek, később pedig megkönnyítjük a nekünk segítők munkáját. Természetesen, fentiekből látszik is, hogy Perkáta és lakói nagyon hiányoznak majd, de ha erőnk engedi, nem szakadunk el egymástól örökre.

Tartalmas és áldott nyugdíjas éveket kívánva szeretettel és tisztelettel búcsúzom gyógyszerész úrtól, a csupa nagybetűvel írandó: PERKÁTA PATIKUSÁTÓL! Köszönjük Feri!

Pavlicsek Zsolt

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.