2017. január 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

„Közeleg a kakas éve, közeleg a sikerek éve.” – hallom hetek óta a Pesten élő kínai ismerőseimtől.

Már megérkezett, de mit is jelent mindez?

A kakas egy speciálisan szimbolikus állat a kínaiak szemében, mivel hasonlít az egyik ősi, mitikus lényre, a főnixre, mely császári szimbólum volt a dinasztiák uralta Kínában. Színes jelenség, barnás- sárgás-vöröses-arany színekben pompázó tollazata a fenséget, a gazdagságot, a szerencsét sugározza. A kínai asztrológia 12 állatövi jegyéhez kapcsolják konkrétan és önállóan is az 5 egymást váltogató fő ősi elemmel (tűz, víz, föld, fa, fém). Ezek kombinációjaként most a nagyon ígéretes Fém-Kakas mellett idén a Tűz Évét is írjuk. „A tűz megolvasztja a fémet, és perzselő, izzó, feszült hangulatot teremt”. Ennek áthidalására mindig meg kell őriznünk az év folyamán türelmünket, önkontrollunkat és belső nyugalmunkat. Január 28-án elkezdtük a 2018. február 15-ig tartó Kakas Évét, mely a dinamizmusra, a cselekvőkészségre, a kirobbanó energiák felhasználására inspirálhat bennünket, a pontosság, figyelmesség, összehangoltság jegyében. Sikeres év vár azokra, akik ezeket a fő elveket a szemük előtt tartják. A „fém és a tűz összecsapása” nyomán olykor váratlan események vagy hatások veszélybe sodorhatják majd terveinket és céltudatosságunkat, de a hidegvér megőrzése, a rugalmasság, a helyes és nyugodt problémamegoldás minden ilyen akadályon átsegíthet. Az idei év legfőbb irányelve a kitartás. A karrier mellett nagy szerep jut a családi élet javulásának, az elmúlt, igen próbára tevő 2016-os Majom Éve után újra rátalálhatunk lelki békénkre és nyugalmunkra, erre pedig a szerető és támogató családi fészek a legjobb hely. Családtagjaink mellett barátainkkal is elmélyült kapcsolatot ápolhatunk idén a lelki regenerálódás jegyében. A hagyományos kínai felfogás szerint a kakasnak rossz szellemeket elűző szerepe is van, így a spirituálisabb alkatú emberek számára ez jó időszak a megtisztulásra, a belső és külső ellenségek legyőzésére. A holdújév nemcsak a kínaiaknak meghatározó ünnepe, több mint 2 milliárd ember ünnepli meg szerte a világban. Kiemelt szerepe főként ott van, ahol nem a karácsonyhoz kötődik az eredetileg a család újraegyesülésének és a szeretetnek az ünnepe — már az ókor óta.

Az ünnep közeledtével a világ minden tájáról sereglenek haza a kínaiak családjukhoz, szüleikhez, nagyszüleikhez látogatóba. Idén a kínai szociológusok és külföldi kollégáik szerint mintegy 300 millió utazóra kell számítani ebben az időszakban, ami az emberiség történelmének eddigi legnagyobb népességmozgásaként vonulhat be a történelemkönyvekbe és a turisztikai statisztikákba. A Kínai Népköztársaság belföldi utaztatásért felelős vállalatai grandiózus előkészületeket tettek, hogy kényelmes és zökkenőmentes utazást készítsenek elő minden utas számára. A kínai gazdaság dinamikus bővülését és töretlen lendületét bizonyítja, hogy az ezer kilométereket is átszelő gyorsvasúthálózatával és sűrű belföldi légiközlekedésével ekkora mennyiségű embert is képes kiszolgálni. E hetekben Kínát „elárasztják a kínaiak”. Azok az emlékek jutnak eszembe, amikor 2015 telének ezen időszakában Pekingben hosszú sorok álltak a vasútállomásokon és az utazási irodákban, a bevásárlóközpontokban, majd pedig az újév 3 napjában hirtelen minden kihalt lett. Ilyenkor a kínaiak valóban a családdal töltik idejüket, örülnek a sok ezer kilométerről hazalátogató rokonoknak, nagyokat esznek, ajándékokkal lepik meg egymást, akárcsak nálunk karácsonykor. Egyszer Zhang nevű kínai barátomtól megkérdeztem, „Miért nem ünneplitek úgy a karácsonyt, mint mi külföldiek?”, mire azt válaszolta: „Nekünk ez a karácsony. Bár nem ugyanakkor tartjuk, a neve is más, a szokásaink sem ugyanolyanok, de a lényeg ugyanaz; a szeretet, a család, a hazatérés.”

Pavlicsek Patrik

Tuz-Kakas1 (1)

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.