2017. február 24. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

A tegnapi délután során nyílt meg Dr. Baráth Károly és Rajcsányi László magángyűjtők kiállítása a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Az „Azok a Boldog Békeidők…” című történelmi tárlat színvonalasan berendezve hozza vissza a közönség számára az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorát, bemutatva annak tárgyi és eszmei világát, s nem csak polgári, hanem paraszti kultúráját is. A megnyitón Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója szólt elsőként a megjelentekhez. Az igazgató beszédében párhuzamot vont az elmúlt és a mai kor között, beszélt a monharchia társadalmi berendezkedéséről és méltatta a szépen berendezett kiállítás igényességét. A szót Dr. Baráth Károly vette át, aki megköszönte a közönség érdeklődését, majd bemutatta a kiállítást, kiemelve a különlegességeit – köztük egy ekevasat, mellyel az egykori parasztember dolgozott, s ami Perkáta címerében is megjelenik. Az „Azok a Boldog Békeidők…” tárlaton számos érdekesség, sőt igazi ritkaságok is ki lettek állítva, hogy megtekinthessék a látogatók: egykori pénzérmék, restaurált, eredeti 1896-os amerikai bicikli, egy velocipéd replika, továbbá Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képekben című könyvsorozat teljes egészében a kiállítás tárgyai között szerepel.

A megnyitót Ring István tette még hangulatosabbá verkli játékával, melyhez később ének is társult.

Az eseményen több perkátai is részt vett: Somogyi Balázs polgármester, Bogó Anikó alpolgármester, Lakos László jegyző és a helyi intézmények munkatársai közül többen is tiszteletüket tették.

Az „Azok a Boldog Békeidők…” című kiállítás 2017. április 10-től Perkátán is megtekinthető lesz, a székesfehérvári művelődési ház pedig március 15-ig ad otthont a tárlatnak.

Horváth Dóri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.