• Fogászati ügyelet- július

  Tisztelt Lakosság! Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a 2024. júliusi fogászati ügyeleti rendről. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

 • Ízek viadala- Főzőverseny

  Tisztelt Lakosság! Immáron negyedik alkalommal rendezzük meg a hagyományos főzőversenyünket 2024. július 6-án. Várjuk a csapatok jelentkezését, akik szívesen megmérettnèk magukat, ill. ha csak eltöltene egy kellemes napot, jó társaságban a kastélykert árnyas fái alatt. A korábbi...

 • Nyárköszöntő gazdag programok Perkátán, a Győry-kastélyban!

  Gobelin kiállítás perkátai és dunapentelei alkotók munkáiból Bóbita Tehetségműhely néptáncosainak fellépése Zeneiskola furulya tagozatának bemutatkozása Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

 • ÁRAMSZÜNET ÉRTESÍTŐ

  FRISSÍTVE! ÁRAMSZÜNET ÉRTESÍTŐ Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. június 19-én (szerdán) 09:00 – 12:00 óráig Perkáta területén tervezett áramszünet lesz. Érintett utcák, szakaszok: Rózsa u. 81-99., 80-90., Damjanich János u. 53-95., 56-100., Bajcsy Zs. u. 79-111., 82-118., teljes...

 • Brandnyúl Perkátán

  A kastélykertben kicsik és nagyok izgatottan várták ma délelőtt, hogy ellátogasson hozzánk Brandnyúl.  A programon Oláh István polgármester köszöntötte a gyerekeket és kísérőiket. A perkátai fiatalok mellett, más településekről is érkeztek érdeklődők. A program megvalósításában...

2017. március 16. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

I. Perkátai
és
 Regionális pálinkaverseny

2017.

Verseny kiíró, rendező: Perkáta Nagyközség Önkormányzata

A verseny célja:
- A pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése.
- Minőség javítás saját párlatok eredményein keresztül.
- Oktatás, előadásokon keresztül.
- A pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása.
- A minőségi párlatok főzető és főző lakosok munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:
- Elsősorban Fejér és Tolna megyei magán és bérfőzetők
-Más településekről származó magán- és bérfőzetők

Nevezési határidő: 2017. március 17. (péntek)

Nevezési minta: 3-5 dl (0,3-05 l) fajtamegnevezéssel ellátott palackban.

Nevezési díj: 500 ft/minta
5 minta felett  ingyenes a nevezés

Nevezési minták átvétele: 2017. február 2-tól 2431, Perkáta, Kossuth Lajos u.56. 9:00-18:00

Nevezési feltételek:

A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.

- Bérfőzető: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. értelmében:
„3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot;

 1. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat;

- Jöt. szerinti bérfőző, a 66. § (6) bekezdésében meghatározott származási igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását.

- Magánfőző: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében:

 1. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;
 2. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;
 3. párlat: a – nyers párlat kivételével – 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, – a calvados kivételével – 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;”

- 2016 előtt előállított párlat esetén a Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal, illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. 2016-tól előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni.

Párlat adójegy igénylésére csak a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóság által regisztrált magánfőző jogosult. Az önkormányzatnál regisztrált, az az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bejelentett magánfőzőnek magánfőzés keretében történő párlat előállításához 2016. január 1-től – az előállítást megelőzően – párlat adójegyet kell igényelni, beszerezni a lakóhelye szerint illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóságtól. A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt. Igazolja egy liter párlat 700 forint jövedéki adótartalmának megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét is.

Párlat adójegyet csak az a magánfőző igényelhet, aki a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére, amely a bejelentésről a teljesítést követő hónap 15. napjáig értesíti az illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságot. Párlat adójegyeket a vámhatóság kizárólag az önkormányzati adóhatóság értesítését követően tudja kiadni a magánfőző részére. Aki már 2016. január 1. előtt regisztrálta (bejelentette) a desztillálóberendezését az önkormányzati adóhatóságnál annak nem kell azt megismételnie.

A magánfőzőnek a párlat adójegy igénylés kitöltött formanyomtatványát a lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóság részére kell benyújtani. A formanyomtatvány beszerezhető a NAV megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságainál papír alapon, továbbá letölthető a NAV internetes honlapjáról: http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok
illetve pdf formátumban:
http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/jovedeki_nyomtatvanyok
A kitöltött igénylés írásban, személyesen, postai úton, telefaxon, vagy elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül adható be.
- A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló mennyiséget hektoliterfokban. A kereskedelmi főzdéknél a palackozott termékeknél a tételazonosító (LOT) számot is.
- A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
- Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.

Zsűrizés:

2017. március 18. (szombat) 10:00-tól.

A zsűri tagjai: Okleveles pálinkamesterek, főzőmesterek, szakképzett érzékszervi bírálók.

Értékelés: A nemzetközi szabályoknak megfelelően történik, 20 pontos bírálói rendszerben.

Az eredményhirdetés után lehetőség nyílik a nevezett párlatokról kérdezni, esetleges bírálatokat megbeszélni.

Értékelési szempontok:

Tisztaság: A pálinka akkor tekinthető tisztának, ha sem alapanyagbeli, sem cefrézési, sem lepárlási hibát nem tartalmaz. (max. 5 pont)

Gyümölcskarakter: Együttesen van vizsgálat alá véve az illat és az íz frissessége, jellemző aromatikája, illata és íze, fűszeressége, erőssége, stb. (max. 5 pont)

Szájérzet: A pálinkának a szájban kialakult hatását jelenti, a pálinka textúrája értendő ezen bírálati szempont alatt. Hibásnak minősítendő a karcos, szögletes, keserű, savanyú, hibákból eredő érzetek. (max. 5 pont)

Harmónia, lecsengés, tartósság: A pálinka összbenyomása a vizsgálandó érték, mennyire tartós az íze, mennyire van harmóniában az íz és az illat, milyen a fogyasztóban az összbenyomás, az emlék. (max. 5 pont)

0-13   Nem érmes párlat
14-15 Bronz érmes párlat
16-17 Ezüst érmes párlat
18-10 Arany érmes párlat

Odaítélhető díjak, nagydíjak:

 • BRONZ, EZÜST ÉS ARANY OKLEVELEK
 • LEGJOBB PERKÁTAI PÁLINKA
 • LEGJOBB FEJÉR MEGYEI PÁLINKA
 • A VERSENY LEGJOBB PÁLINKÁJA
 • A LEGEREDMÉNYESEBB BÉRFŐZETŐ
 • A LEGEREDMÉNYESBB MAGÁNFŐZŐ
 • KATEGÓRIA GYŐZTES PÁLINKÁK (aranyérmes termékek közül)

A legjobb bérfőzető, magánfőző pontszámítás:

A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!

 • Minden bronzérmes párlatért: 3 pont
 • Minden ezüstérmesért: 5 pont
 • Minden aranyérmesért: 8 pont
 • Minden kategória győztes tételért: 10 pont
 • Legjobb párlatért: 15 pont

Bírálati kategóriák: 

 1. Almatermésűek
 1. Bogyósok
 1. Csonthéjasok
 1. Szőlő- és szőlő eredetű termékek, borpárlatok
 1. Egyéb gyümölcsök
 1. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők
 1. Vegyes pálinkák
 2. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok

Az eredményhirdetésről információkat, és a további részletes programokat a Facebook oldalon találják márciusban!

Regisztrálni a perkatapalinka@gmail.com címen lehet, a mellékelt nevezési lappal. A versenyről érdeklődni Pavlicsek Csabánál a 06303935746-os telefonszámon lehet.

A nevezési lapot e-mailen kell elküldeni.

Sikeres versenyzést kívánunk!

Perkáta, 2017-02-01

Szervezők

Mellékletek:

Nevezési lap – I. Perkátai és Regionális pálinkaverseny

Versenyszabályzat – I. Perkátai és Regionális pálinkaverseny

Fotó forrása: http://kingsspirit.eu/hu/

kings-spirit-barack-palinka

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.