2017. április 19. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Egyenlő Bánásmód Hatóság

Sokan vannak, akiket más hasonló helyzetben levők emberekhez viszonyítva hátrányosan különböztetnek meg valamilyen tulajdonságuk miatt.

Ezek a tulajdonságok sokfélék lehetnek. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény felsorolja és védeni kívánja a következő tulajdonságokat: a nem, faji hovatartozás, bőrszín, nemzetiség, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozás, anyanyelv, fogyatékosság, egészségi állapot, vallási vagy világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény, családi állapot, anyaság (terhesség) vagy apaság, szexuális irányultság, nemi identitás, életkor, társadalmi származás, vagyoni helyzet, foglalkoztatási jogviszony, érdekképviselethez való tartozás, vagy egyéb helyzet, illetve tulajdonság.

A hátrányos megkülönböztetés megtörténtét mindig a sérelmet szenvedővel összehasonlítható helyzetben levő személyhez vagy csoporthoz való viszonyításban kell vizsgálni. Diszkrimináció érhet egy személyt, de csoportokat is. Például, ha valakit valamilyen a felsorolásban is található tulajdonsága miatt nem alkalmaznak annak ellenére, hogy a képzettsége, végzettsége más jelentkezőkhöz hasonlítva azonos, vagy akár jobb. Ha valakit például nem szolgálnak ki egy boltban, vagy nem léphet be valamely szolgáltató helyiségébe és ezt olyan tulajdonságra hivatkozással teszik, ami a felsorolásban szerepel, akkor hátrányos megkülönböztetés történik.

Hátrányos megkülönböztetést okozhat állami-, önkormányzati szervek, fegyveres erők és, rendvédelmi szervek, közszolgáltatók, oktatási-, szociális-, gyermekvédelmi-, művelődési és egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmények, önkéntes biztosítópénztárak, magán nyugdíjpénztárak, pártok és minden egyéb költségvetési szerv, továbbá a magánszférában foglalkoztatási jogviszonyban a munkáltató, illetve az utasításadásra jogosult személy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, valamint a nyilvános üzleti forgalmat bonyolító áruforgalmazók, vagy szolgáltatók.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Fejér megyei referense, dr. Szatmári Éva ügyvéd fogadja mindazokat, akik panaszt kívánnak tenni az őket ért hátrányos megkülönböztetés miatt. De fogadja azokat is, akik valamilyen ügyben jogi segítséget, tanácsot szeretnének kapni. A jogi segítségnyújtás ingyen vehető igénybe. Az ügyfélfogadás állandó helye Székesfehérváron a Székesfehérvári Regionális Álláskeresők Egyesület Tolnai utca 10. szám alatti irodájában.

2017. április 19-én (szerda) 11:30-15:30 között található.

Jelentkezni a 06-22- 333- 460  telefonszámon lehet. Minden hónapban általában utolsó szerdán a megye valamelyik kistérsége településén van ügyfélfogadás.

A megyei referens a jogsegély szolgáltatást a hatóság megbízásából „A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése” céljából, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében tartja.

A diszkriminatív esetekkel szemben fel kell lépni, mert Magyarországon az egyenlő bánásmód mindenkit megillet!

 

egyenlobanasmod

xmldata (1)

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.