2017. április 21. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Közlemény közterületi szobor adományozásával és felállításával kapcsolatban

 

Március folyamán három perkátai magánszemély kereste meg önkormányzatunkat, hogy Horthy Miklósnak mint magyar történelmi személynek a tulajdonukban levő mellszobrát szeretnék közterületen, a Sport és Dózsa György utca sarkán felállítani.

Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2017. április 20-i képviselő-testületi ülésén többségi döntéssel támogatta a szobor állításához kapcsolódó közterület igénylésével kapcsolatos kérelmet.

Önkormányzatunk döntésében szerepet játszott, hogy

  • perkátai magánszemélyek felajánlása történik meg egy fejlesztés, településszépítő elképzelés céljából.
  • az önkormányzatnak nem kell pénzbeli kötelezettséget vállalnia
  • a történelmi személyiséghez kapcsolódó emlékállításnak (közterület elnevezés, emlékmű állítás) nincs semmilyen magyarországi jogszabályi akadálya

Az elmúlt időszakban hasonló elvek, feltételek mentén már történt közterületi szobor felállítása Perkátán.

Az adományozók vállalták, hogy a május 20-i avatási ünnepséget megszervezik, illetve ehhez kapcsolódóan tájékoztató kiállítást is szerveznek. Önkormányzatunk kérése volt a kérelem kapcsán, hogy az adományozók vállalják a felállításon túl a leendő közterületi szobor zsűriztetésével kapcsolatos eljárás lefolytatását, illetve előző ügyekből kiindulva megállapodás szülessen az adomány későbbi kezelésével kapcsolatban.

Perkáta Nagyközség Önkormányzata a döntéssel semmilyen politikai, történelmi állásfoglalást nem fejt ki, ezt a hivatott magyarországi köztestületekre, szakmai szervezetekre, tudományos műhelyekre bízza, helyettük vitába nem kíván bocsátkozni.

Perkáta Nagyközség Önkormányzata fent ismertetett feltételek teljesülésének birtokában (helyi magánszemélyek adománya, költségviseléssel az önkormányzat számára nem jár, a történelmi személyiség jogi tiltás alatt nem áll) a döntéssel kiáll a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett

 

Perkáta, 2017. április 21.

 

Somogyi Balázs

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.