2017. április 19. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Földművelési Minisztérium

Iktatószám: EVgF/-307/2017

Tárgy: Országos tűzgyújtási tilalom feloldása

Határozat

Az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, a 2017.. március 3. napjától, az EVgF/180/2017. ügyiratszámú határozattal elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat, jelen határozatom közzétételének időpontjától azonnali hatállyal feloldom.

Az erdőkben tüzet gyújtani továbbiakban is csak a a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időszakban szabad úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. Erdőgazdálkodási tevékenységek végzése során a vágástéri égetés csak az erdőgazdálkodó által kijelölt helyeken végezhető oly módon, hogy a tűz az erdőt és annak környezetét nem veszélyeztetheti. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is minden esetben, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető közvetlen tűzeset forrása lehet.

Határozatom ellen fellebbezésnek helye nincs. A határozat bírósági felülvizsgálat – jogszabájsétésre való hivatkozással – a határozat közléséről számított harminc napon belül a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól lehet kérni. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címzett keresetlevelet személyesen vagy ajánlott postai küldeményként a Földművelési Minisztériumhoz ( 1055 Budapest Kossuth L. tér 11.) kell benyújtani. A közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatnak illetéke 30 000 Ft, a feleket a perben tárgyi illeték – feljegyzési jog illeti meg. A keresetlevélnek a határozat végrehajtása nincs halasztó hatálya, azonban a keresetlevélben a végrehajtás felfüggesztése kérhető.

Indoklás

Az erdőterületeket érintő tűzesetek kialakulását és terjedését befolyásoló környezeti tényezők megváltozása alapján, indokolttá vált az országos tűzgyújtási tilalom feloldása.

Az országos tűzgyújtási tilalom feloldásával a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 3500/2850 – 1/2017ált. ügyiratszámú hozzájárulásában foglaltak szerint egyetértett.

A fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak szerint döntöttem.

A tűzgyújtási tilalom feloldása az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009 évi XXXVII. törvény 12 § ( 2 ) és 67. § ( 1 ) bekezdésen alapul.

Határozatomat a Kormány tagjainak feladat – és hatásköréről szóló 152/2014. ( VI.6 ) Korm. rendelet 65. § 4. pontjában, valamint a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 5. § ( 3 ) bekezdésben, illetve, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény ( a továbbiakban: Ket. ) 71. § ( 1 ) valamint 72. §  ( 1 ) bekezdésben foglaltak szerint hoztam meg. A határozat azonnali végrehajtását a Ket. 101. § ( 5 ) bekezdés a ) pontjának fegyelembevételével rendeltem el.

A jogorvoslati lehetőség tekintetében a Ket. 100. § ( 1 ) bekezdésének d) pontja, a 100. § ( 2 ) bekezdése, valamint a 109. § ( 1 ) – ( 2 ) bekezdése alapján rendelkeztem. A keresetlevél benyújtásának szabályai a polgári rendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 326. § ( 7 ) bekezdésének, a 327. § ( 1 ) – ( 2 ) bekezdésein valamint a 330. § ( 2 ) bekezdésén, a bírósági felülvizsgálat illetékének mértéke, illetve az illeték – feljegyzési jog, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 43. § ( 3 ) bekezdésén és a 62. § ( 1 ) bekezdésének h) pontjain alapul. A határozat a Ket. 73/A. § (1 ) bekezdés c) pontja és a 73/A. § ( 3 ) bekezdése értelmében a közlés napjával jogerős.

Budapest, 2017. április 18.

Dr. Fazekas Sándor miniszter nevében és megbízásából:

Kapják:

  1. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
  2. Nemzeti Élelmiszerlánc – biztonsági Hivatal
  3. Földművelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda útján: 3.1 MTI, 3.2 Közszolgálati televíziók és rádiók,  3.3 Országos napilapok

orszagos tuzgyujtasi tilalom feloldasa(1)

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.