• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2017. május 15. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Mi legyen a következő szobor témája?

             Két dolog miatt érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel. Egyrészt elkerülhetetlen, hogy az adományozók által megkezdett, de a visszavonó döntés miatt torzóvá vált helyszínen szükséges egy közterületi emlékmű kialakítása.

Érdekes volt megélni azt, hogy ami miatt két éve jelentős kritikát kaptunk, azt most elismerték. A 2015-ös utcanév változtatások előtt nem a konkrét megnevezésekről, hanem azok jellegéről volt a perkata.hu települési portálon hosszú ideig szavazás. Ennek figyelembevételével, illetve előző önkormányzati napirendek felhasználásával kerültek meghatározásra a konkrét javaslatok, amelyek utolsó stádiumban írásban is meg lettek küldve az ott lakó polgárok számára. A 13 régi utcanévből 14 új név lett és két terület (a volt Lenin utca és a volt Marx utca esetében) a kiküldött önkormányzati javaslatot aláírásgyűjtéssel megváltoztatni kérte, amit mi örömmel elfogadtunk. Két másik utca esetében történt még változtatási szándék, de végül a Kisbács utcában a végső nevet támogatók relatív többségbe kerültek, míg a Peking utca változtatói 2 hónappal a döntés után tettek javaslatot, amikor az újabb változtatás már jelentős költségébe került volna az ott lakóknak és ott vállalkozóknak.

A tapasztalat inkább az volt, hogy a lakók már várták a névváltozásokat és nem azért gyűjtöttek aláírást, hogy maradjon a régi név, hanem inkább azért, hogy ez esetleges idegen hangzású név helyett magyar történelmi személyekről és művészekről legyen elnevezve az utcájuk. A majdani Peking utca a volt Tanácsköztársaság utca központhoz közelebbi fele lett és az egyik ott lakó keresett meg engem ímélben, hogy amiatt nem örül az utca szétválasztásának, hogy ő most irigykedik, hogy az utca másik fele Babits Mihályról lett elnevezve.

Ezekből a tapasztalatokból kiindulva egy szavazást szeretnénk elindítani a perkata.hu oldalon a Dózsa György utca és a Sport utca sarkán levő kis park közterületi szobrának témájára, amelyet az önkormányzat kíván majd felállítani. Több témát javasoltak nekem a helyi polgárok, hogy kinek, minek kellene közterületi emlékművet állítani Perkátán és a Horthy-szobor visszavonása ennek most helyet biztosít. A magyar történelem dicső őstörténetéből javaslat érkezett Attilára és a Turulra, a kormányzók sora miatt és az iskola névadója miatt Hunyadi Jánosra. Ugyan van két milleneumi emlékmű a településen, de az államalapító Szent Istvánnak nincs. A település történelme miatt évtizedek óta téma Győry Teréz személye is. Az elmúlt időszak másik botránya miatt többen felvetették, hogy Petőfi Sándor történelmi szerepe és irodalmi jelentősége miatt egy méltóbb emlékművet érdemelne, de nyilván ezt most nem vennénk figyelembe.

Így 5 téma vagy személy kerülne fel szavazásra, akik mind a magyar (és perkátai) történelemhez kapcsolódnának és a kattintó szavazópolgárokra bíznánk a döntést, ahogy javasolva volt a mostani időszakban. Alfabetikus sorrendben: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és Turul.

Kérem, vegyenek részt a konzultációban, hogy elkerülhessük az elmúlt hetek nyomasztó emlékeit és egy megalapozott döntéssel tudja szépíteni az önkormányzat és a majdani alkotók Perkátát.

Perkáta, 2017. május 15.

Somogyi Balázs

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.