2017. június 2. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Az alábbi beszámoló a június havi Perkátai Hírek újságban olvasható.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által NTP-KKI-16 kódszámmal köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatására címmel kiírt pályázatról

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Perkátai ÁMK Szivárvány Óvoda beadott pályázata már második alkalommal  sikeres elbírálásban részesült. A program egy éves időtartam alatt valósult meg, amely 60 foglalkozást és egy 5 órás kirándulást foglalt magába. A pályázati kiíráshoz igazodva, éves tervünkhöz és tehetséggondozó programunkhoz kapcsolódva, a már működő tehetségségműhelyekben szerzett tapasztalatok alapján előre kidolgozott tematikával, módszertannal kívántuk a kiemelten tehetségesnek vélt gyermekeink gazdagítását tovább erősíteni. A foglalkozásokon 8 nagycsoportos korú gyermek és 2 óvodapedagógus vett részt.

Programunk célja, hogy a tehetségígéretes gyermekeknek olyan tanulási helyzeteket teremtsünk, ami a tág érdeklődési területüket kielégíti, illetve tovább bővíti. További célunk volt az intézményben folyó tehetséggondozó munka bővítése, elmélyítése, szélesítése, színesítése, eszközállományunk gazdagítása. A foglalkozásokhoz felhasználtuk a meglévő technikai hátterünket, amit a pályázati lehetőséggel tovább bővítettünk. Több olyan könyvet, társasjátékot, fejlesztő eszközt tudtunk vásárolni, amit saját forrásból nem tudtunk volna. A különleges anyagok, technikák színesítették a gazdagítás folyamatát.

A kitűzött célokat, feladatokat a tervezetteknek megfelelően megvalósítottuk, mely szervesen kapcsolódott intézményünk Pedagógiai Programjához. A tematikus tervben részletesen leírt tevékenységekre lebontott foglalkozások mindig az adott témához legjobban illő módszerekkel és módon, illetve helyszínen valósultak meg. A tevékenységben résztvevő gyermekek szüleit folyamatosan tájékoztattuk munkánkról személyesen és honlapunk segítségével. Tájékoztatást kaptak kolléganőink hazai és külföldi partnereink is.  A gyermekek produktumait megtekinthették az általunk szervezett kiállításon, faliújságon, illetve hazavihették azokat.

A gyerekek örömmel vettek részt a foglalkozásokon. Aktívan, kreatívan tevékenykedtek. A pályázat lehetőséget nyújtott arra, hogy a gyermekek fokozott élményeken keresztül jussanak olyan tapasztalatokhoz, amelyek pozitív hatással vannak egész személyiségükre, ezáltal fejlődtek készségeik, ezen belül teret kapott a kreativitás, kézügyesség, az önkifejezés és koncentrációs képességek. Nagy hangsúlyt fektettünk a tehetség gyenge oldalának a fejlesztésére is. A közös munka, az együtt töltött idő nagyban fejlesztette együttműködési képességüket, valamint az egymáshoz való alkalmazkodásukat. Fejlődött önértékelésük, önbizalmuk nőtt.

A program megvalósítása nemcsak az intézmény falai között történt. Lehetőségünk volt több külső helyszínre is eljutni. Kihasználtuk a falusi élet adta lehetőségeket. Kirándulásokat tettünk a faluban, ellátogattunk a Pistolai patakhoz, vízházhoz, víztoronyhoz. Voltunk magángazdaságban, lehetőségünk volt megismerkedni a cipőüzemben és a BIO-NAT Kft üzemében folyó munkával. A vendéglátók mindenhol szívesen fogadtak bennünket, örültek látogatásunknak, sok élménnyel, ismerettel gazdagították gyermekeinket. Részt vettünk könyvtári foglalkozáson, kihasználtuk a kastély nyújtotta lehetőségeket (kiállítások, kastély tornaterme). Ellátogattunk a templomba, ahol a templomi orgona zenéje varázsolta el a gyerekeket.

A kiránduló napunkon Dunaújvárosba utaztunk, ahol a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum kiállítását tekintettük meg. A festmények, a kiállított tárgyak hatalmas élményt jelentettek óvodásaink számára. Új ismeretekhez jutottak, a meglévők gazdagodtak, bővültek. Hazaérkezve a gyermekek összefüggő mondatokban fejezték ki élményeiket, társaiknak és szüleiknek. Az elkövetkező napokban, játékukban reprodukálták a kirándulás élményeit, tapasztalatait. Látogatást tettünk a Győry kastélyba, ahol megtekintettük a Perkátai Kínai Kulturális Központ állandó kiállítását.

A gyerekek, a szülők és a pedagógusok elégedettsége alapján megállapítható, hogy tehetséggondozó programunkat eredményesen tudjuk lezárni. Kitűzött céljainkat elértük, terveinket megvalósítottuk. Ez inspirál bennünket arra, hogy továbbra is figyeljünk és éljünk a hasonló lehetőségekkel.

A pályázatról bővebb információt a következő linkre kattintva olvashatnak az érdeklődők, pályázni kívánók: http://www.emet.gov.hu/hatter_1/nemzeti_tehetseg_program/

Perkáta, 2017. május 18.

Kovács Tiborné  Cseréné Marczal Zsuzsanna

megvalósító pedagógusok

emmi-logo

EMET_logo_fekete_feher

ntp

Kirándulás 1

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.