2017. július 20. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

KÉSZÜL A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV ÉS A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET!

TISZTELT PERKÁTAI LAKOSOK!

2016. július 23-án hatályba lépett „a településkép védelméről” szóló 2016. évi LXXIV. törvény, melynek értelmében Perkáta Nagyközség Önkormányzata településképi arculati kézikönyv elkészítését és településképi rendelet megalkotását tűzte ki célul. A településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet tartalmát „a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről” szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet határozza meg. A Településképi arculati kézikönyv olyan szemléletformáló dokumentum, amelyben – a településképi követelmények megalapozása érdekében – meg kell határozni a településkaraktert formáló településképi jellemzőket; a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket, azok arculati jellemzőit és értékeit;  továbbá tartalma kiterjed a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokra, és a településképhez illeszkedő építészeti elemekre is.

A településképi rendelet az arculati kézikönyv alapján készül el és a településképi követelmények meghatározásával, önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer kialakításával, illetve településkép-érvényesítési eszközök alkalmazásával biztosítja a településkép védelmét.

Az önkormányzat már a tervezés során nagy hangsúlyt fektet a széles körű helyi támogatásra, hiszen a kézikönyvbe és a rendeletbe foglaltak hosszú távon meghatározzák a település épített és természeti környezetének alakulását, azaz a település életét, a helyi lakosság lakókörnyezetét. Mindezeket szem előtt tartva elengedhetetlen, hogy minél pontosabb képet kapjunk közös településünk településképet meghatározó adottságairól, amelynek megismerésében leginkább a helyi lakosok tudnak segítséget nyújtani.

A hivatal@perkata.hu e-mail címre szívesen várunk fényképeket értékesnek ítélt épületekről, építészeti részletekről, terekről, utcákról, egyedi/követendő/kortárs épületekről. Fontos, hogy a fényképek küldésénél a szövegben jelöljék meg, hogy hol található a fényképezett objektum.

Az elkészült kézikönyvvel és rendelettel kapcsolatos lakossági véleményezésre partnerségi egyeztetés keretében kerül sor várhatóan augusztus-szeptember folyamán.  A véleményezési dokumentum a www.perkata.hu honlapon lesz elérhető. A partnerségi egyeztetés pontos időpontjáról szintén a települési honlapon fogjuk tájékoztatni Önöket.

 

 

               Somogyi Balázs                                                                      Dr. Lakos László

                  polgármester                                                                                 jegyző

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.