• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2017. augusztus 28. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

„Halottaiból föltámadott…”

Az út menti keresztek szerepe a napi gyakorlatban a tájékozódás segítése, földrajzi tájegységek /falvak, tanyák/ végének, kezdetének jelzése. Átvitt értelemben a kereszt szolgálja a lelki eligazodást is, figyelmeztet a határok jelentőségének felismerésében, imádságra vagy legalább egy keresztvetésre késztet.

A keresztállítás különösen a 19. században lett gyakori, legtöbbjüket 1850 és 1930 között állították. A keresztek nagy többségét nem az egyház állíttatta, hanem a hívek vagy módosabb családok fizették a költségeket, az egyház csak felszentelte, megáldotta az egyéni buzgóságból állított kereszteket.

A 150 évvel ezelőtti, 1868-as katonai térképeken kiemelt tájékozódási pontként jelölték a régi pentelei kövesút mellett álló keresztet, amely nagy valószínűséggel még fakereszt lehetett. 1888-ban a Kőszegi család ennek a helyére állított egy fakeresztet, amelyik egészen 1942-ig megmaradt.

A régi fakereszt helyére fölállított faragott kő kereszt, melyet mi „perkátiak” csak ”csirói köröszt” néven ismertünk és emlegettünk, 1943-ban készült. Rákos Béla székesfehérvári kőfaragó mester adományozta a községnek, és egy évvel később 1944. június 25-én P. Horváth Ferenc plébános szentelte föl.

A kereszt eredeti felirata a következő volt:

„JÁRVÁNYTÓL, ÉHINSÉGTŐL ÉS HÁBORÚTÓL MENTS MEG URAM MINKET”

 

Az egyház minden évben ehhez a kereszthez rendezte meg a búzaszentelő kőrmenetet. A kereszt túlélte a háborút, – maradtak rajta lövések nyomai, amik az itt lakók emlékezete szerint, részeg orosz katonák célba lövésének eredményei – de nem élte túl a szocializmus egyházellenes vandál pusztításait. A keresztet az 1970-es évek közepén általunk ismeretlenek, barbár módon ledöntötték. Élt 32 évet.

 

rom

 Darabjai 1975-ben kerültek be a templomkert elhanyagolt gazos részére és itt

a gaz alatt 42 évig várták jobb sorsukat, feltámadásukat.

 Egyesületünk már 1998-tól többször is tervbe vette a kereszt felújítását, de vagy pénz, vagy idő hiányában ez mindig elmaradt. Az is késleltette a felújítás elkezdését, hogy kőfaragó szakemberek az akkori technológiával reménytelennek látták a sok darabra összetört kereszt eredeti állapotra történő visszaállítását, restaurálását. Új kereszt faragását olcsóbbnak ítélték, mint a restaurálást.

A kereszt megmentését és az emlékállítást fontosabbnak tartottuk, mint az eredeti állapot visszaállítását, ezért úgy döntöttünk, hogy a keresztet, a Perkátáról elszármazott Bálizs Péter atya emlékére – aki sokat áldozott Perkáta épített örökségeinek megmentésére – a temetői kápolna kriptája elé állítjuk fel.

A kereszt újraállításában segítségünkre volt Horváth Árpád, a 42.Állomás! Kulturális Egyesület és Kohut János kőműves mester. A kereszt széttört darabjait összecsavaroztuk, de a keresztet nem újítottuk fel, azon továbbra is látszanak az elmúlt 74 év háborús és békés rongálásának nyomai.

 

temetőben

Az újraállított kereszt szentelését a kápolnában tartandó halottak napi mise után, Bozai Márton atya fogja végezni.

Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.