2017. augusztus 21. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Papp Péter viharvadász legfrissebb megjelenése

A National Geographic Magyarország oldalán láthatják a kedves olvasók a Viharvonal köztük Papp Péter legfrissebb képeit. Az Ilyenek voltak 2017 különleges viharfelhői cím alatt megjelent cikkben olvasható a Perkáta térségében kialakult tornádó leírása, illetve látható Péter fotója a jelenségről.

Perkáta és kistérség időjárása facebook oldalán az aktuális időjárás mellett, a legfrissebb „viharvadász fogások” is olvashatók, láthatók amit ajánlok minden olvasó szíves figyelmébe.

Bogó Anikó

tornado

Az alábbi interjúban pedig olvashatják hogy a perkátai viharvadász, Papp Péter milyen utat is ját be ezidáig:

Papp Péter neve már mindenki számára ismerős, nem mai gyerek az időjárás megfigyelése és az ezzel kapcsolatos információk átadása terén. 2010 óta tevékenykedik komolyabban ezen a területen, bár elmondta, hogy már gyermekkorában is gyakran nézegette a felhőket, figyelte a mozgásukat. Az elmúlt időszakban már nem csak a megyei, hanem az országos médiumok is felfigyeltek rá: interjút adott többek között a Fejér Megyei Hírlapnak, valamint az RTL Klubnak és a Duna TV-nek is. A tavasszal Peti letette a viharvadász képzést, hogy még hatékonyabban tudja munkáját folytatni. A képzés online történt, egy külön hírcsatornán. Sokat kellett tanulnia, de mivel ő már régóta foglalkozik az időjárás jelenségeivel, ismerős volt számára a tananyag, nem volt annyira megterhelő.

- Igazából a konvektív meteorológiából kellett készülnöm, ebbe beletartoznak a zivatarok, a zivataroknak a felépítése, kialakulása, előrejelzése, különböző nyírási, illetve örvényességi paramétereknek a megtanulása. Szóval az, ami kimeríti a konvektív meteorológia fogalmát minden beletartozott. Igazából ez az alapja mindennek, ebből ered minden – árulta el Peti a képzésről. Kijegyzetelve a lényeg, több mint ötven oldal lett, fűzte még hozzá a gondolataihoz. Ennek a képzésnek az ideje alatt ismerkedett meg a Viharvonal viharvadász csapattal, akikkel hamar egymásra találtak, és meghívták, hogy tartozzon ő is közéjük. Azóta is velük dolgozik.

A Viharvonal csapat tagjai az ország – sőt a környező országok – különböző településein élnek, s a közös szenvedélyük, a viharok kötik össze őket. Ha meghallják, hogy valahol nagy zivatar van készülőben, a csapat hamar összeáll, és már mennek is, ahova kell.  A viharvadászat egy roppant érdekes, bár nem feltétlenül veszélytelen dolog. Már a vadászat előtti napokban figyelik a labilitási, nyírási és nedvességi paramétereket, elemzik őket, majd ahol a legjobb a feltétel arra, hogy kialakuljon zivatar, arra indulnak el. A helyszínen mindenkinek meg van a maga feladatköre: sofőr, adminisztrátor, radar figyelő, s egy személy, aki szabad szemmel követi az eseményeket. Egy ilyen alkalommal megfigyelik a vihar hevességét, továbbá felmérik az okozott károkat is, tehát egy kárfelmérést végeznek a helyszínen. Odafigyelnek arra, hogy senkinek ne essen bántódása a viharvadászat során, különböző óvintézkedéseket tesznek az ügy érdekében.

Peti jelenleg a Perkáta és kistérség időjárása elnevezésű Facebook oldalt vezeti, ahol rendszeresen tájékoztatja az embereket arról, hogy milyen idő várható. Az információkat különböző, megbízható forrásokból szerzi, többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat oldaláról, valamint a szupercella.hu weblap modellfutásait veszi alapjául saját híreinek.

Szabadidejében nem csak az időjárást követi figyelemmel; szívesen fotózik. Szebbnél szebb tájképekkel, vadállatokról készült képekkel bővíti folyamatosan a gyűjteményét, de többször felkérték már fiatal párok, hogy esküvői fotóikat ő készítse el, valamint helyi intézményeknek, egyesületeknek is a rendelkezésére szokott állni.

Jövőbeli terveivel kapcsolatban annyit árult el a perkátai időjós, hogy a viharvadász csapatot szeretnék fejleszteni, nagyobb kaliberű viharokat is megtekinteni. A Facebook oldalt pedig színesíteni szeretné a Viharvonalas írásokkal, jelentésekkel, a színvonalat továbbra is tartani. Örül annak, hogy immár szakértőbben tud a dolgokhoz fogni, még tartalmasabbá tenni tevékenységét.

Gratulálunk a munkádhoz Peti!

Horváth Dóri

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.