• Szociális tűzifa

  SZOCIÁLIS TŰZIFA   Tisztelt Lakosság! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Perkáta Nagyközség Önkormányzata idén is sikerrel pályázott a Belügyminisztériumhoz szociális tűzifa támogatásért. A támogatás összege 271 erdei köbméter tűzifa vásárlását jelenti, amit a részünkre...

 • 30 éves osztálytalálkozó

  30 éves osztálytalálkozó 2017. november 18-án délután egy találkozóra gyűltek össze Hunyadi Mátyás Általános Iskolából 30 éve ballagott diákok. A gyülekező az általános iskolánál volt, ahonnét a Győry-kastélyba sétáltak át az egykori osztálytársak és osztályfőnökeik...

 • A Mikulásnál

  A Mikulásnál November 17-én a Baba-Mama Klubbos picikkel és kicsikkel a nagykarácsonyi Mikulás háznál jártunk. A gyerekek nagyon izgatottan várták a találkozást a “Nagyszakállúval”. Érkezéskor a Mikulás manói fogadtak bennünket, ők kísértek végig a Télapó házán....

 • Perkáta téglái

  Perkáta téglái 2017. november 17-én 17 órakor a Perkáta téglái című kiállítás nyílt meg. A megnyitón Somogyi Balázs polgármester köszöntőjét követően, a kiállítás két részének ismertetésére került sor. Az állandó kiállítás a lépcsőházban elhelyezett perkátai Győry-család...

 • Próbavetítés a kastélynál

  A TOP-1.2.1-15- FE1-2016-00015 azonosítószámú turisztikai pályázat kapcsán – melyre  településünk  76 000 000 Ft összegű támogatást nyert – a héten próbavetítések történtek. A precíz előkészítő munkát az éppen erre járó lakosok is megcsodálhatták. A fényjáték...

2017. szeptember 11. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

 Bagolyfigura gyűjtemény kiállítás Perkátán

Az őszi könyvtári napok, valamint a közeledő népmese napjához kapcsolódóan, 2017. szeptember 9-én megnyitottuk a Győry-kastélyban, Farkasné Dőry Magdolna magángyűjteményének kiállítását.

„A bagolygyűjtés számomra egy jó játék.

Egyfajta örömforrás, amely számtalan élményt jelent, és amely számos emberi kapcsolatot hozott magával. Kapni jó, de adni még jobb.
Ezzel a kiállítással is szeretném megosztani ezt az ,,őrületet”
a kedves látogatókkal, ……….. „

(F. Dőry Magdolna )

A Székesfehérvárról érkezett, közel ezer bagolyfigura gazdájának nemcsak a gyűjtőszenvedélye, de az irodalom, legfőképpen a versek iránti rajongása is ismert. A Városi Képtár teremőreként ment nyugdíjba.

Az elmúlt évtizedekben komoly sikereket ért el az amatőr versmondók táborában: számos versenyen szerepelt, egy alkalommal pedig elnyerte a Magyar Versmondók Egyesülete által adományozott Radnóti-díjat is. Ő volt Székesfehérváron Faludy György hivatalos versmondója.

A bagolygyűjtés szinte észrevétlenül lett az élete része.

Az első baglyokat 1994-ben szerezte, amikor kiárusították a híres műgyűjtő, Deák Dénes hagyatékának egy részét. Akkor vett közülük egy csodaszép rézbaglyot és a két kis toll baglyocskát.

Előbb csak figyelte, hogy merre lehet bagolyfigurákat találni, később már egyre többször kapott ajándékba családjától, barátaitól, ismerőseitől bagolyfigurát.

2007 áprilisában egy kamara-kiállítás keretében száz baglyot mutatott be a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A kiállítás sikere felerősítette benne a gyűjtőszenvedélyt. A tucat baglyok mellett ő is büszkélkedhetett olyan egyedi darabokkal, amik csak neki készültek, de általa készített baglyok is fellelhetők a gyűjteményben.

A különböző méretű, sokféle bagolyfigurák között előfordulnak kagylóból, csipkéből, üvegből, porcelánból, méhviaszból és fémből készültek is.

A tematikusan elrendezett gyűjteményben a sokszínű figura-világ, valamint a dísztárgyak mellett megtalálhatók a bagolymotívumot idéző háztartási és konyhai kiegészítők is.

Fejér megyében 2017-től szinte minden évben népszerűek voltak az egyéni kiállításai, amelyeket könyvtárokban, művelődési házban, faluházban, iskolában egyaránt megrendeztek.

A hazai bagolygyűjtők  közös kiállításai során viszont bemutatásra került a gyűjteménye nagyobb városokban is, mint pl. Győrben, Kecskeméten, Gyöngyösön és Gyömrőn is.

A tárgyak mellé idővel, baglyokkal kapcsolatos irodalom is került.

Versmondóként is felkeltette Magdolna érdeklődését a bagoly, gyűjtötte, és rendszerezte a hozzá kapcsolódó különböző szimbólumokat, mítoszokat, irodalmi utalásokat.

Közel 300 verset, mesét, történetet és érdekességet sikerült összegyűjtenie a baglyok életéről. 2009-ben  Adorján Viktor rendező sajátságos szerkesztésében  mutatta be e különleges madarat önálló műsor keretében.

Magdolna irodalmi összeállítását, „A Bagoly” címmel nálunk, Perkátán is hallhatja a közönség szeptember 19-én. Kora délután a gyerekeket, később pedig a felnőtteket várjuk szeretettel.

A kiállítás megtekinthető a kastély nyitva tartásához igazodva, szeptember 23-ig. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Lászlóné Szabó Edit

DSCF0666 DSCF0674 DSCF0676 IMG_20170910_113153

 

 

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.