• Dr. Baráth Károly a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelöltjei között

  Dr. Baráth Károly a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelöltjei között A „Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány” hozta létre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, mellyel minden évben olyan orvosokat tüntetnek ki, akiket mind a szakmai zsűri, mind a pácienseik, munkásságuk alapján...

 • Kései tél

  Kései tél Az elmúlt években nem először tapasztaljuk, hogy a december sokkal enyhébb a vártnál, majd a téli csapadék, a hó vagy az ónos eső inkább februárban ér el hozzánk (vagy öt éve március 15-én), amikor már a tavaszt várnánk. A lecsökkent létszámú Faluüzemeltetési...

 • II. Perkátai Regionális Pálinkaverseny

  II. Perkátai Regionális Pálinkaverseny Stílus-Szakma-Pálinka Nevezzen a II. Perkátai Regionális Pálinkaversenyre az Ön által készített pálinkával. Nevezési határidő: Postai úton: 2018. március 14. Személyesen: 2018. március 16, 20:00 Nevezési cím, személy: Pavlicsek Csaba, 2431...

 • Holdújév ünnep a kínai központban

  Holdújév ünnep a kínai központban 2018. február 15-től rendhagyó rajzórára várta a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. a Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjait a kínai újév, vagy más néven a holdújév, tavaszünnep alkalmából. A tanulóknak a központ munkatársai előadást...

 • Csütörtöktől a Velencei-tó mellől várják a szűrésre érkezőket

  Csütörtöktől a Velencei-tó mellől várják a szűrésre érkezőket   A mammográfiás szűrőállomás a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Radiológiai szakrendelésén a Hunyadi utcában működik. Ide várják 2018. február 21-ig Székesfehérvárról, majd február...

2017. szeptember 11. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

 Bagolyfigura gyűjtemény kiállítás Perkátán

Az őszi könyvtári napok, valamint a közeledő népmese napjához kapcsolódóan, 2017. szeptember 9-én megnyitottuk a Győry-kastélyban, Farkasné Dőry Magdolna magángyűjteményének kiállítását.

„A bagolygyűjtés számomra egy jó játék.

Egyfajta örömforrás, amely számtalan élményt jelent, és amely számos emberi kapcsolatot hozott magával. Kapni jó, de adni még jobb.
Ezzel a kiállítással is szeretném megosztani ezt az ,,őrületet”
a kedves látogatókkal, ……….. „

(F. Dőry Magdolna )

A Székesfehérvárról érkezett, közel ezer bagolyfigura gazdájának nemcsak a gyűjtőszenvedélye, de az irodalom, legfőképpen a versek iránti rajongása is ismert. A Városi Képtár teremőreként ment nyugdíjba.

Az elmúlt évtizedekben komoly sikereket ért el az amatőr versmondók táborában: számos versenyen szerepelt, egy alkalommal pedig elnyerte a Magyar Versmondók Egyesülete által adományozott Radnóti-díjat is. Ő volt Székesfehérváron Faludy György hivatalos versmondója.

A bagolygyűjtés szinte észrevétlenül lett az élete része.

Az első baglyokat 1994-ben szerezte, amikor kiárusították a híres műgyűjtő, Deák Dénes hagyatékának egy részét. Akkor vett közülük egy csodaszép rézbaglyot és a két kis toll baglyocskát.

Előbb csak figyelte, hogy merre lehet bagolyfigurákat találni, később már egyre többször kapott ajándékba családjától, barátaitól, ismerőseitől bagolyfigurát.

2007 áprilisában egy kamara-kiállítás keretében száz baglyot mutatott be a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A kiállítás sikere felerősítette benne a gyűjtőszenvedélyt. A tucat baglyok mellett ő is büszkélkedhetett olyan egyedi darabokkal, amik csak neki készültek, de általa készített baglyok is fellelhetők a gyűjteményben.

A különböző méretű, sokféle bagolyfigurák között előfordulnak kagylóból, csipkéből, üvegből, porcelánból, méhviaszból és fémből készültek is.

A tematikusan elrendezett gyűjteményben a sokszínű figura-világ, valamint a dísztárgyak mellett megtalálhatók a bagolymotívumot idéző háztartási és konyhai kiegészítők is.

Fejér megyében 2017-től szinte minden évben népszerűek voltak az egyéni kiállításai, amelyeket könyvtárokban, művelődési házban, faluházban, iskolában egyaránt megrendeztek.

A hazai bagolygyűjtők  közös kiállításai során viszont bemutatásra került a gyűjteménye nagyobb városokban is, mint pl. Győrben, Kecskeméten, Gyöngyösön és Gyömrőn is.

A tárgyak mellé idővel, baglyokkal kapcsolatos irodalom is került.

Versmondóként is felkeltette Magdolna érdeklődését a bagoly, gyűjtötte, és rendszerezte a hozzá kapcsolódó különböző szimbólumokat, mítoszokat, irodalmi utalásokat.

Közel 300 verset, mesét, történetet és érdekességet sikerült összegyűjtenie a baglyok életéről. 2009-ben  Adorján Viktor rendező sajátságos szerkesztésében  mutatta be e különleges madarat önálló műsor keretében.

Magdolna irodalmi összeállítását, „A Bagoly” címmel nálunk, Perkátán is hallhatja a közönség szeptember 19-én. Kora délután a gyerekeket, később pedig a felnőtteket várjuk szeretettel.

A kiállítás megtekinthető a kastély nyitva tartásához igazodva, szeptember 23-ig. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Lászlóné Szabó Edit

DSCF0666 DSCF0674 DSCF0676 IMG_20170910_113153

 

 

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.