• Pavlicsek Csaba negyedszer is az Év magán pálinkafőzője

  Pavlicsek Csaba negyedszer is az Év magán pálinkafőzője Ezen a hétvégén zajlik a Európa egyik legnagyobb párlatversenye, az ongai pálinkaverseny, amelynek idén már két perkátai nevezője volt, a háromszoros Év magánfőzője (2014, 2016, 2017) Pavlicsek Csaba mellett Balogh Zsolt is....

 • Siker az énekversenyen

  Siker az énekversenyen A mai napon, 2018. január 19-én tartották meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny dunaújvárosi területi válogatóját. A megmérettetésre 24 produkció nevezett, – szólóénekesek, duók és kórusok egyaránt. A versenyt...

 • Megyei mentornak választották

  Megyei mentornak választották 2017 őszén pályázatot hirdetett a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft., melyben a Digitális Jólét Program (az eMagyarország Program ezt követően ennek a projektnek a keretein belül folytatódik tovább az országban) megyei mentori munkakörre kerestek...

 • Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma

  Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma   Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek és az idősek körében emelkedést, a fiatal felnőttek és a középkorúak körében csökkenést mutat az előző héthez képest. A területi elosztást nézve két...

 • Első télibb napok

  Első télibb napok              A tegnapi szerény havazást követően az éjjel és hajnalban ónos eső is esett Perkátán. A Faluüzemeltetés munkatársai a hajnali óráktól végezték a közutakon és a közintézményekhez közeli járdákon a csúszásmentesítést. Kérjük a lakosság...

2017. szeptember 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Őszi kézimunka-kiállítás nyílt a Győry-kastélyban

A megnyitó köszöntője

A Perkátai ÁMK és a Nagyközség Nyugdíjas Klubjának nevében szeretettel köszöntöm a résztvevőket! Továbbá tisztelettel köszöntöm a kiállítás anyagának tulajdonosait, az ügyes kezű alkotóinkat, és a támogatóinkat!

Szeretném megköszönni Somogyi Annának és Siba Árpádnénak a kézimunka kiállítás szervezésében és megrendezésében nyújtott lelkes és ötletes munkáját! További elismerés illeti Viczkó Vilmos segítő együttműködését!

2017 nyarán a „Kezünk munkái” kézműves kiállítással elkezdődött egy hagyomány, amely során a helyi származású, illetve a Perkátán élő, kreatív lányok és asszonyok kézimunkáit mutattuk be.

Jelen kiállításunk a „Négy évszak” sorozat első állomása, „Ősz a lakásban-tárgyak, színek illatok” címmel.

Szent Mihály napja, a gazdasági év fordulója. Általában e nappal kezdődött a kukoricatörés, és egyéb őszi munkák. 

Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok.

A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza.

E napon volt a pásztorok elszámoltatásának, és elszegődtetésének időpontja is.

Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Ekkor kezdődik a lakodalmak őszi időszaka.

E napra női munkatilalom is vonatkozott. Azt tartották, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Ebben az évszakban együtt van minden: múlt, jelen és jövő.

Valaminek az elmúlása az ősz, de egyben a változás, az új kezdetét is jelenti.

Az ősz beköszöntével már csitulnak bennünk a tavasz és a nyár eleven emlékei. Körülöttünk már csendesedik a természet, és ez az év végéhez közeledve időt ad a léleknek a felkészüléshez.

Szeressük az őszt! A sétákat az őszi napsütésben, a ködös reggelek frissességét, a vadgesztenye-gyűjtést, az őszi gyümölcsök zamatát, a sülő tök illatát, a sárguló-vörösödő levelek szépségét.

Ősszel a természet ezernyi árnyalatát csempészhetjük be az otthonunkba egyszerű, a fűben és fákon megtalálható alapanyagokból összeállított dekorációkkal. Az egyre rövidülő nappalok miatt keressük a fényt, igyekezzünk belopni a lakásba a megnyugtató, meleg hangulatot!

Ezen gondolatokkal kívánom, hogy az itt kiállított, felnőttek és gyermekek által készített, őszi kézimunkákkal és dekorációkkal élményt, és további ötleteket adhassunk a kedves vendégeinknek!

A kiállítás megtekintése előtt fogadják szeretettel a Rozmaring Népdalkör őszi dalcsokrát!

 

Lászlóné Szabó Edit

IMG_0331

 

IMG_0330

 

IMG_0341

 

IMG_0317

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.