• Lampionos felvonulást szerveztek a gyerekeknek

  Lampionos felvonulást szerveztek a gyerekeknek A 2017. október 16-ai héten rendhagyó rajzórára várták az általános iskolás gyerekeket a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központban. A programra a Kínában hagyományos Őszközép ünnep kapcsán került sor, ami az ország második legnagyobb...

 • Az év egyesületének választották őket

  Az év egyesületének választották őket Az Országos Polgárőr Szövetség 2017. október 19-én ünnepséget szervezett az ’56-os forradalom 61. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója alkalmából. A rendezvény helyszíne a Fővárosi Büntetés-végrehajtási...

 • 65 éve jóban-rosszban

  65 éve jóban-rosszban Nedves György és Nedves Györgyné, született Pavlicsek Magdolna 1952. október 18-án mondták ki a boldogító igent Perkátán. Ennek, immár 65 éve. Azóta élnek együtt szeretetben, megbecsülésben. 2017. október 18-án, az évforduló napján Somogyi Balázs polgármester...

 • Maratont futott Kovácsné Bogó Erika

  Maratont futott Kovácsné Bogó Erika 2017. október 15-én rendezték meg a 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivált, mely az idei évben is nagy népszerűségnek örvendett. Ezen az eseményen vett részt két perkátai futó is, név szerint Kovácsné Bogó Erika és Rauf Beatrix, akik mindketten...

 • Nemzeti ünnepünk

  Nemzeti ünnepünk Az 1956-os forradalmi eseményeket követő szabadságharcban, a Thököly úti felkelőcsoportban való részvételéért fogták koncepciós perbe és koholt vádak alapján végezték ki Csányi Sándort. A sírhelyére, ami a Nemzeti emlékhelyen Nagy Imre mártír miniszterelnök...

2017. szeptember 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Őszi kézimunka-kiállítás nyílt a Győry-kastélyban

A megnyitó köszöntője

A Perkátai ÁMK és a Nagyközség Nyugdíjas Klubjának nevében szeretettel köszöntöm a résztvevőket! Továbbá tisztelettel köszöntöm a kiállítás anyagának tulajdonosait, az ügyes kezű alkotóinkat, és a támogatóinkat!

Szeretném megköszönni Somogyi Annának és Siba Árpádnénak a kézimunka kiállítás szervezésében és megrendezésében nyújtott lelkes és ötletes munkáját! További elismerés illeti Viczkó Vilmos segítő együttműködését!

2017 nyarán a „Kezünk munkái” kézműves kiállítással elkezdődött egy hagyomány, amely során a helyi származású, illetve a Perkátán élő, kreatív lányok és asszonyok kézimunkáit mutattuk be.

Jelen kiállításunk a „Négy évszak” sorozat első állomása, „Ősz a lakásban-tárgyak, színek illatok” címmel.

Szent Mihály napja, a gazdasági év fordulója. Általában e nappal kezdődött a kukoricatörés, és egyéb őszi munkák. 

Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok.

A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza.

E napon volt a pásztorok elszámoltatásának, és elszegődtetésének időpontja is.

Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Ekkor kezdődik a lakodalmak őszi időszaka.

E napra női munkatilalom is vonatkozott. Azt tartották, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Ebben az évszakban együtt van minden: múlt, jelen és jövő.

Valaminek az elmúlása az ősz, de egyben a változás, az új kezdetét is jelenti.

Az ősz beköszöntével már csitulnak bennünk a tavasz és a nyár eleven emlékei. Körülöttünk már csendesedik a természet, és ez az év végéhez közeledve időt ad a léleknek a felkészüléshez.

Szeressük az őszt! A sétákat az őszi napsütésben, a ködös reggelek frissességét, a vadgesztenye-gyűjtést, az őszi gyümölcsök zamatát, a sülő tök illatát, a sárguló-vörösödő levelek szépségét.

Ősszel a természet ezernyi árnyalatát csempészhetjük be az otthonunkba egyszerű, a fűben és fákon megtalálható alapanyagokból összeállított dekorációkkal. Az egyre rövidülő nappalok miatt keressük a fényt, igyekezzünk belopni a lakásba a megnyugtató, meleg hangulatot!

Ezen gondolatokkal kívánom, hogy az itt kiállított, felnőttek és gyermekek által készített, őszi kézimunkákkal és dekorációkkal élményt, és további ötleteket adhassunk a kedves vendégeinknek!

A kiállítás megtekintése előtt fogadják szeretettel a Rozmaring Népdalkör őszi dalcsokrát!

 

Lászlóné Szabó Edit

IMG_0331

 

IMG_0330

 

IMG_0341

 

IMG_0317

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.