• Lampionos felvonulást szerveztek a gyerekeknek

  Lampionos felvonulást szerveztek a gyerekeknek A 2017. október 16-ai héten rendhagyó rajzórára várták az általános iskolás gyerekeket a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központban. A programra a Kínában hagyományos Őszközép ünnep kapcsán került sor, ami az ország második legnagyobb...

 • Az év egyesületének választották őket

  Az év egyesületének választották őket Az Országos Polgárőr Szövetség 2017. október 19-én ünnepséget szervezett az ’56-os forradalom 61. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója alkalmából. A rendezvény helyszíne a Fővárosi Büntetés-végrehajtási...

 • 65 éve jóban-rosszban

  65 éve jóban-rosszban Nedves György és Nedves Györgyné, született Pavlicsek Magdolna 1952. október 18-án mondták ki a boldogító igent Perkátán. Ennek, immár 65 éve. Azóta élnek együtt szeretetben, megbecsülésben. 2017. október 18-án, az évforduló napján Somogyi Balázs polgármester...

 • Maratont futott Kovácsné Bogó Erika

  Maratont futott Kovácsné Bogó Erika 2017. október 15-én rendezték meg a 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivált, mely az idei évben is nagy népszerűségnek örvendett. Ezen az eseményen vett részt két perkátai futó is, név szerint Kovácsné Bogó Erika és Rauf Beatrix, akik mindketten...

 • Nemzeti ünnepünk

  Nemzeti ünnepünk Az 1956-os forradalmi eseményeket követő szabadságharcban, a Thököly úti felkelőcsoportban való részvételéért fogták koncepciós perbe és koholt vádak alapján végezték ki Csányi Sándort. A sírhelyére, ami a Nemzeti emlékhelyen Nagy Imre mártír miniszterelnök...

2017. szeptember 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Vendégünk volt egy kivételes előadó

 

Horváth Béla történész legújabb könyvének bemutatójára hívtuk meg az érdeklődőket a Győry-kastélyba, 2017. szeptember 28-án.

A 6. (Württemberg) Huszárezred az 1848-49-es Magyar Szabadságharcban című könyvvel kapcsolatos, rendhagyó történelemi előadás nemcsak a felnőtteket, de az ifjúságot is vonzotta.

Minden résztvevőnek köszönjük a megjelenést!

A bemutatott könyvet az olvasóink kikölcsönözhetik a József Attila Nagyközségi Könyvtárból!

 

Könyvajánló

Horváth Béla

A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban

Line Design Kiadó 2017

A császári királyi 6. huszáezredet 1734-ben gr. Károlyi Sándor lovassági tábornok, volt kuruc generális állította fel saját költségén. A napóleoni háborúk végéig különböző „ezredtulajdonosok” neve alatt vitézkedtek huszáraink, 1814-ben pedig a Habsburgok I. Vilmos Württembergi koronaherceget majd királyt nevezték ki „tulajdonosnak”. Innentől 1849-ig azután meg is tartotta elnevezését a felerészben idegen nemzetiségű  tisztikar, és a Tiszántúlról származó színmagyar legénység, akik „Vürt-embereknek” hívták magukat.

A 6. (Württemberg) huszárzered tisztikarának 60 fős induló létszámából 19-en szolgálták végig a haza ügyét. Ezek és a legénység soraiból felemeltek kiválóan megállták helyüket, ketten tábornokok lettek – Répásy Mihály és Lenkey János -, többen pedig hadtest-, és hadosztályparancsnoki beosztást töltöttek be.

Az ezred induló étszáma 1848. június 30-tól a nyolc században ténylegesen 1068 fő. Bő egy év múlva, az utolsó ütközetek idején és a fegyverletételkor 12 században és két különítményben (Kerepesen és Vállaljon) összesen 1793 fő 1437 lóval viselhette a „Vürt-ember” megtisztelő elnevezést.

Az ellenséggel való nyolcvanhat összecsapásból 4 győztes és 4 vesztes csatát, 57győztes és 21 vesztes ütközetet könyvelhettek el vitéz huszárjaink. A Rákos menti és a zsigárdi ütközetben hozták őket csak zavarba.

Győzelmeikért a legkiválóbbak kitüntetésben részesültek. A II. osztályú Katonai Érdemjelet ketten, Répásy Mihály és Károlyi Miksa kapta meg. A III. osztályú Katonai Érdemjelet Bemtől kapta meg az első őrnagyi osztály, ezen kívül 21 Württemberg-tisztnek (Lőrincz József őrnagynak kétszer is!), 23 altisztnek és közhuszárnak tűzték ki a mellére, 3 tisztet pedig felterjesztettek, de már nem kaphatták meg.

Mindezek alapján bátran mondhatjuk, hogy a 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharc legkiválóbb lovassági alakulata volt. Becsülettel és vérükkel vívták ki nemcsak kortársaik, hanem a későbbi korok embereinek elismerését.

 

IMG_0304

 

IMG_0295

 

IMG_0308

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.