• Labdarúgó sikerek Perkátán

  Labdarúgó sikerek Perkátán A Perkátai Sportegyesület Labdarúgó Szakosztálya az elmúlt hétvégén számos sikeres meccset mondhat a magáénak – hazai és idegen pályán. A felnőtt, az ifi és az utánpótlás csapatok játékosai is kitettek magukért. 2018. április 21-én az ifi csapat...

 • Május 1-jei programok Perkátán – Testvértelepülési és Sportnap

  Május 1-jei programok Perkátán Testvértelepülési és Sportnap 8:00 órától Labdarúgó Bajnokság Helyszín: Sportpálya Szervező: Perkátai Sportegyesület 10:00 óra Mester és tanítványai kiállítás megnyitója Szervező: Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. Helyszín: Győry-kastély,...

 • Emlőszűrés – Fehérváron és Dunaújvárosban

  Emlőszűrés – Fehérváron és Dunaújvárosban   A székesfehérvári szakrendelésre várják mammográfiai vizsgálatra a Sukorón, továbbá a Nadapon élő, szűrésre hívott hölgyeket. A mobil szűrőkamionban Dunaújvárosban várják a szakemberek a meghívóval rendelkezőket. A...

 • Tényleges kátyúzás hétfőtől

  Tényleges kátyúzás hétfőtől A héten kezdődtek meg a kátyúzási munkálatok településünkön, a kátyúk szélének felvágásával. Hétfőtől a bekötő úttól kezdve történik a kivágott kátyúk tisztítása és betömése, és várhatóan a jövő hét végére pedig be is fejeződnek...

 • MEGHÍVÓ – Mester és tanítványai

  MEGHÍVÓ „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher A Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját, a „Mester és tanítványai” című Nógrádi Katalin, ART-díjas...

2017. szeptember 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Vendégünk volt egy kivételes előadó

 

Horváth Béla történész legújabb könyvének bemutatójára hívtuk meg az érdeklődőket a Győry-kastélyba, 2017. szeptember 28-án.

A 6. (Württemberg) Huszárezred az 1848-49-es Magyar Szabadságharcban című könyvvel kapcsolatos, rendhagyó történelemi előadás nemcsak a felnőtteket, de az ifjúságot is vonzotta.

Minden résztvevőnek köszönjük a megjelenést!

A bemutatott könyvet az olvasóink kikölcsönözhetik a József Attila Nagyközségi Könyvtárból!

 

Könyvajánló

Horváth Béla

A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban

Line Design Kiadó 2017

A császári királyi 6. huszáezredet 1734-ben gr. Károlyi Sándor lovassági tábornok, volt kuruc generális állította fel saját költségén. A napóleoni háborúk végéig különböző „ezredtulajdonosok” neve alatt vitézkedtek huszáraink, 1814-ben pedig a Habsburgok I. Vilmos Württembergi koronaherceget majd királyt nevezték ki „tulajdonosnak”. Innentől 1849-ig azután meg is tartotta elnevezését a felerészben idegen nemzetiségű  tisztikar, és a Tiszántúlról származó színmagyar legénység, akik „Vürt-embereknek” hívták magukat.

A 6. (Württemberg) huszárzered tisztikarának 60 fős induló létszámából 19-en szolgálták végig a haza ügyét. Ezek és a legénység soraiból felemeltek kiválóan megállták helyüket, ketten tábornokok lettek – Répásy Mihály és Lenkey János -, többen pedig hadtest-, és hadosztályparancsnoki beosztást töltöttek be.

Az ezred induló étszáma 1848. június 30-tól a nyolc században ténylegesen 1068 fő. Bő egy év múlva, az utolsó ütközetek idején és a fegyverletételkor 12 században és két különítményben (Kerepesen és Vállaljon) összesen 1793 fő 1437 lóval viselhette a „Vürt-ember” megtisztelő elnevezést.

Az ellenséggel való nyolcvanhat összecsapásból 4 győztes és 4 vesztes csatát, 57győztes és 21 vesztes ütközetet könyvelhettek el vitéz huszárjaink. A Rákos menti és a zsigárdi ütközetben hozták őket csak zavarba.

Győzelmeikért a legkiválóbbak kitüntetésben részesültek. A II. osztályú Katonai Érdemjelet ketten, Répásy Mihály és Károlyi Miksa kapta meg. A III. osztályú Katonai Érdemjelet Bemtől kapta meg az első őrnagyi osztály, ezen kívül 21 Württemberg-tisztnek (Lőrincz József őrnagynak kétszer is!), 23 altisztnek és közhuszárnak tűzték ki a mellére, 3 tisztet pedig felterjesztettek, de már nem kaphatták meg.

Mindezek alapján bátran mondhatjuk, hogy a 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharc legkiválóbb lovassági alakulata volt. Becsülettel és vérükkel vívták ki nemcsak kortársaik, hanem a későbbi korok embereinek elismerését.

 

IMG_0304

 

IMG_0295

 

IMG_0308

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.