• Labdarúgó szakosztály hírei

  Labdarúgó szakosztály hírei   A tavaly karácsonyi évzáró rendezvényen a Perkátai SE bemutatta a Bozsik program új edzőit az U7, U9, U11 és U13 csapatai kapcsán, amelynél az U7-es csapat edzője Romanóczki Kármen, az U9-é Szabó Bernadett, az U11-eseké Kovács Ádám és az U13-asoké...

 • Pavlicsek Csaba negyedszer is az Év magán pálinkafőzője

  Pavlicsek Csaba negyedszer is az Év magán pálinkafőzője Ezen a hétvégén zajlik a Európa egyik legnagyobb párlatversenye, az ongai pálinkaverseny, amelynek idén már két perkátai nevezője volt, a háromszoros Év magánfőzője (2014, 2016, 2017) Pavlicsek Csaba mellett Balogh Zsolt is....

 • Siker az énekversenyen

  Siker az énekversenyen A mai napon, 2018. január 19-én tartották meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny dunaújvárosi területi válogatóját. A megmérettetésre 24 produkció nevezett, – szólóénekesek, duók és kórusok egyaránt. A versenyt...

 • Megyei mentornak választották

  Megyei mentornak választották 2017 őszén pályázatot hirdetett a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft., melyben a Digitális Jólét Program (az eMagyarország Program ezt követően ennek a projektnek a keretein belül folytatódik tovább az országban) megyei mentori munkakörre kerestek...

 • Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma

  Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma   Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek és az idősek körében emelkedést, a fiatal felnőttek és a középkorúak körében csökkenést mutat az előző héthez képest. A területi elosztást nézve két...

2017. szeptember 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Vendégünk volt egy kivételes előadó

 

Horváth Béla történész legújabb könyvének bemutatójára hívtuk meg az érdeklődőket a Győry-kastélyba, 2017. szeptember 28-án.

A 6. (Württemberg) Huszárezred az 1848-49-es Magyar Szabadságharcban című könyvvel kapcsolatos, rendhagyó történelemi előadás nemcsak a felnőtteket, de az ifjúságot is vonzotta.

Minden résztvevőnek köszönjük a megjelenést!

A bemutatott könyvet az olvasóink kikölcsönözhetik a József Attila Nagyközségi Könyvtárból!

 

Könyvajánló

Horváth Béla

A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban

Line Design Kiadó 2017

A császári királyi 6. huszáezredet 1734-ben gr. Károlyi Sándor lovassági tábornok, volt kuruc generális állította fel saját költségén. A napóleoni háborúk végéig különböző „ezredtulajdonosok” neve alatt vitézkedtek huszáraink, 1814-ben pedig a Habsburgok I. Vilmos Württembergi koronaherceget majd királyt nevezték ki „tulajdonosnak”. Innentől 1849-ig azután meg is tartotta elnevezését a felerészben idegen nemzetiségű  tisztikar, és a Tiszántúlról származó színmagyar legénység, akik „Vürt-embereknek” hívták magukat.

A 6. (Württemberg) huszárzered tisztikarának 60 fős induló létszámából 19-en szolgálták végig a haza ügyét. Ezek és a legénység soraiból felemeltek kiválóan megállták helyüket, ketten tábornokok lettek – Répásy Mihály és Lenkey János -, többen pedig hadtest-, és hadosztályparancsnoki beosztást töltöttek be.

Az ezred induló étszáma 1848. június 30-tól a nyolc században ténylegesen 1068 fő. Bő egy év múlva, az utolsó ütközetek idején és a fegyverletételkor 12 században és két különítményben (Kerepesen és Vállaljon) összesen 1793 fő 1437 lóval viselhette a „Vürt-ember” megtisztelő elnevezést.

Az ellenséggel való nyolcvanhat összecsapásból 4 győztes és 4 vesztes csatát, 57győztes és 21 vesztes ütközetet könyvelhettek el vitéz huszárjaink. A Rákos menti és a zsigárdi ütközetben hozták őket csak zavarba.

Győzelmeikért a legkiválóbbak kitüntetésben részesültek. A II. osztályú Katonai Érdemjelet ketten, Répásy Mihály és Károlyi Miksa kapta meg. A III. osztályú Katonai Érdemjelet Bemtől kapta meg az első őrnagyi osztály, ezen kívül 21 Württemberg-tisztnek (Lőrincz József őrnagynak kétszer is!), 23 altisztnek és közhuszárnak tűzték ki a mellére, 3 tisztet pedig felterjesztettek, de már nem kaphatták meg.

Mindezek alapján bátran mondhatjuk, hogy a 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharc legkiválóbb lovassági alakulata volt. Becsülettel és vérükkel vívták ki nemcsak kortársaik, hanem a későbbi korok embereinek elismerését.

 

IMG_0304

 

IMG_0295

 

IMG_0308

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.