2018. április 27. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Elhunyt Szervátiusz Tibor

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnapi közleménye tudatta, hogy életének 88. évében elhunyt Szervátiusz Tibor, Kossuth-díjas és Magyar Örökség díjas szobrászművész, a Nemzet Művésze.
Szervátiusz Tibor tervezte a perkátai templomkertben látható életfát, amelyet a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület a Millenium tiszteletére állított 2000-ben, Kisboldogasszony napján. Az életfa eredeti formája két alakkal látható ma is Csongrád városában, és a magyar népi műveltség ikonográfiáját tartalmazza. A PÖPE Szilasy György közvetítésével kereste fel Szervátiusz Tibort 1999-ben, – mivel a Millenium tiszteletére egy emlékművet kívántak Perkátán felállítani, – és a művész engedélyt adott, hogy a csongrádi alkotásából az életfa Perkátán felállításra kerüljön, majd az átméretezést és az alkotást Pavlicsek Attila és Pavlicsek Nándor valósította meg.

Perkáta, 2018. április 27.

Képek forrása: Kolozsvári Szervátiusz Tibor könyve

kép1

kép2

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.