• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2018. július 27. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Gobelin kiállítás megnyitója- 2018. július 25.

A Perkátai ÁMK, valamint a Nagyközség Nyugdíjas Klubjának szervezésében, 2017 nyarán hagyományteremtő céllal nyitottuk meg a „Kezünk munkái” című tárlatunkat. A „Négy évszak” sorozatban folytatódott a szép tárgyi kultúránk bemutatása. Az első állomás Szent Mihály napján kezdődött az őszi tárlattal, majd bemutatásra került az „Advent havában” című kiállításunk. A 3. állomásnál a helyi alkotók szép kézimunkáival köszöntöttük a tavaszt. 2018. július 25-én, Szent Anna előestéjén pedig elérkeztünk a nyári Gobelin kiállításunk megnyitójára. Bilig Edit gyönyörű dallal köszöntötte a résztvevőket.

fdzajkdhn-576x600

7 helyi, perkátai alkotó – Baráth Valéria, Bogó Ferencné, László Klaudia, Marczal Lászlóné, Németh Júlia, Pavlicsekné Zsákovics Katalin és Zám Jánosné tűvel festett kézimunkája került most kiállításra. Gobelinjeik szépséget, részletgazdagságot, nyugalmat, az alkotás örömét, a lélek harmóniáját fejezik ki.

mindenki-2-600x450

Szabó Éva népi iparművész szavait idézve: „Akiben megvan a kézimunkázó kedv, a szükséges technikai alapismeret, és tudatosan fejleszti ízlését, hamarosan szemet gyönyörködtető, valóban művészi alkotást mondhat magáénak. A magunk készítette darabok olyan melegséget árasztanak otthonunkban, amilyet sosem érhetünk el a készen vásárolt tárgyakkal, bármilyen szépek is azok.” Krúdy Gyula következőképpen vélekedik a kézimunkázásról: „Sokat tudnék írni a női kézimunka okosságáról, megnyugtatásáról,sőt boldogságáról is, mert hiszen még ismertem azokat a magyar nőket, akik akkor is kézimunkáztak, ha nagyon szomorúak voltak, vagy ha nagyon boldogok voltak.”

jó-mindenki-2-600x333

A tárlat megnyitóján bemutattuk az alkotóinkat: Pavlicsekné Zsákovics Katalin
1990-óta készít gobelineket. A legelső képe a macskás kislány volt, amelyet Dorkának, a kis dédunokájának készített. A perkátai Kisboldogasszony templomot pedig Nándor unokájának hímezte karácsonyra, meglepetésként. A kézimunkázás során a színek világa varázsolta el leginkább. A pasztellszín a kedvence, mert az megnyugtatja a lelket. A hozzá közelebb álló témák a tájkép, a vízesés. Jelenleg egy szép tájképen dolgozik, amit szintén ajándéknak szán Anikó menyének.

Kati-néni-2-514x600

Baráth Valéria
12 évvel ezelőtt a nagynénjétől tanult gobelinezni, amely aztán a kedvenc kézimunkája lett. Első képe egy játékmaci, ezen a képen tanulta az öltéstechnikát. Eddig kb. 40 képet készített el különböző témákban. Nagyon szereti a tájképeket és a napraforgós képeket. Kedvence mindig az aktuális munkája. A színek hangulata, összhatása motiváló számára. Jelenleg több képen is dolgozik.

Vali-3-503x600

Németh Júlia
Tizenéves kora óta hímez. 20 esztendeje már, hogy a gobelin a kedvenc kézimunkája lett. Mára kb. 25 db szép kézimunka született meg a kezében. Az első darab egy sárközi hímzés volt. A tájképek és a csendéletek a kedvencei, jelenleg egy tájképen dolgozik.

Juli-2-600x450

J-1-600x524

Bogó Ferencné
Éva néni immár 20 éve foglalkozik gobelinnel. 43 darab képpel büszkélkedhet, ezek közül több is a családtagok lakását díszítik. A kedvenc képei közé tartozik egy ovális keretbe foglalt napraforgó. A tájképek hímzése áll hozzá a legközelebb.

Éva-néni-2-1-326x600

Marczal Lászlóné
Mindig nagyon szeretett kézimunkázni (hímezni, horgolni, kötni, varrni). Miután nyugdíjba ment több ideje jutott ezekre a tevékenységekre. Nagyon megtetszettek neki egy ismerősének a gobelinjei, és ekkor döntött úgy, hogy ő is kipróbálja. 8 db-ot készített el (6 tájkép és 2 db csendélet). A pipacsos csendélet a kedvence. A kép kiválasztása során a sablon színösszeállítása volt a meghatározó számára. Az utóbbi időben már nem készít új képeket.

Zsuzsa-2-600x494

László Klaudia
Kb. 2000 óta készít gobelineket. A legelső munkája egy körtét ábrázoló csendélet volt. Mindig is tetszettek számára a kézzel készített alkotások, ez motiválta leginkább, hogy elsajátítsa ezt a különleges technikát. Összesen eddig 17 képet készített el. Kedves számára a Cigánylány hegedűvel. Örömmel készít tájképeket is. A mintát, a téma kiválasztását meghatározza az első benyomás. Szinte magával ragadja az, ami legelőször megtetszik neki. Mindig próbál olyan témából választani, ami még nincs. Amint befejez egy képet, kezdi a másikat. Jelenleg pedig egy tájképet hímez.

klaudia-2-1-600x486

Kl-1-600x307

Zám Jánosné
20-25 éve próbálta meg először a gobelin technikát. Négy kis faliképet készített el, kettőt az unokáknak ajándékozott, kettőt pedig a kiállításon láthatunk. Ezek közül a Bambi a kedvence. Tervek közt szerepel, hogy szeretne ismét foglalkozni e szép technikával.

Zám-Jánosné-3-429x600

kiállítási kép

Minden kiállítónak kívánok jó egészséget, alkotókedvet, és további sok szép, szemet gyönyörködtető kézimunkát! A vendégeinknek köszönöm, hogy a jelenlétükkel és figyelmükkel megtisztelték a megnyitót!

Kérem, hogy vigyék hírét ennek a szép kiállításnak, amely megtekinthető a Győry-kastély nyitva tartási idejében, Szent Anna napjától Kisboldogasszony napjáig!

Lászlóné Szabó Edit

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.