2018. november 23. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Viharos előadást tartottak Perkátán

2018. november 14-én érdekes programra várták a gyermekeket és felnőtteket egyaránt a Győry-kastély épületébe. A Szupercella Roadshow érkezett Perkátára, mely során Molnár „Storman” Ákos a Viharvadászok Egyesületének alelnöke, a szupercella.hu alapítójának előadását hallgathatták meg az érdeklődők.
Az esemény a délelőtti órákban vette kezdetét, amikor a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói számára mutatkozott be a viharvadász.
Ákos első viharvadászata 2005-ben volt, ekkor hozták létre a szupercella.hu nevű oldalt is. A média reflektorfényébe azonban 2008-től kezdve kerültek be igazán, amikor a hazai meteorológia történetében először nekik sikerült egy tornádót szervezett viharvadászat keretében elkapni. Ezt követően megalakult a Viharvadászok Egyesülete 2010-ben, Ákos pedig egy évvel később már az amerikai prérit rótta tornádók nyomában. Az USA-ban eddig 17 államot járt be, melyek zömében a Tornádó Folyosónak elnevezett területen helyezkednek el. Egyik kedvence Oklahoma, ahol megesett, hogy egy nap alatt négy tornádót is sikerült fogniuk, de Colorado és Kansas szintén előkelő helyen szerepelnek nála.
– Kansas-ben csíptünk el egy olyan különleges tornádót, melynek másfél órás élettartama még amerikai mércével is ritkaságnak számít. 200 méterről figyelni ezt a 800 méter széles, kísértetiesen süvöltő-morajló szörnyeteget igazán extrém tapasztalat volt – számol be az ott átéltekről.
Saját elmondása alapján gyermekkora óta érdeklik a viharok, mindig is „elbűvölte a háborgó ég látványa”.
– A vihar előtti csend fokozódó feszültsége, majd amikor lecsap, a tüdőremegtető mennydörgések, a mezőn pattogó jég… és a tornádó misztériuma, ahogy a tölcsér lenyúlik, a Föld és Ég összeér, ez teljesen magával ragad a mai napig – meséli erről az élményről.
Mindig is álma volt egy csapat összeszervezése, akik a viharvadászattal foglalkoznak, és az ezredforduló utáni években lassan ezt már a technika is lehetővé tette.
Jelen roadshow a szupercelláról kapta a nevét, mely egy forgó zivatarfelhő, igen látványos és ritkán előforduló, veszélyes képződménye az időjárásnak. E téma köré épül fel Storman előadó körútja, melynek keretében saját maga által készített felvételekkel, érdekes sztorikkal, izgalmas élménybeszámolókkal mutatja be ezt az egyszerre lenyűgöző és félelmetes világot.
Maga a program elsősorban az oktatási intézményeket érinti, a fiatalsághoz viszi közelebb a viharok témakörét. Ennek keretében bepillantást nyújt abba, hogy az időjárásnak ezen szelete milyen szerteágazó módon van jelen életünkben. Így például szóba kerül, hogy mit tegyünk, ha veszélyes viharba kerülünk, és Storman rávilágít arra is, hogy a viharvadászat mennyi mindent jelent, a tudománytól kezdve a kalandon át akár a művészetig.
A felnőtt korosztály számára is tart ilyen ismeretterjesztő, népszerűsítő előadásokat, továbbá a témához valamilyen módon kapcsolódó társaságok is keresik, legyen az akár siklóernyős klub, természetvédelmi alapítvány vagy éppen áramszolgáltató. Látszólag meglepő módon szokták olyan cégek is hívni, akik teljesen eltérő szakterületen tevékenykednek, például a banki szférából vagy marketing területről.
– Ilyenkor az a szempont, hogy a profiljuktól eltérő tartalmú előadásommal a hallgatók egy picit kizökkenjenek a napi rutinból, és lazításképpen érdekes és izgalmas formában halljanak valami egészen másról. – mondja Ákos.
A gyerekeknek szóló rész után Perkátán is várták a felnőtt érdeklődőket 17:15-től az izgalmas programra. Ákos úgy nyilatkozott, hogy az iskolai előadáson jó érzés volt látni a csillogó szemű, lelkesen jelentkező fiatalokat, akik aztán még az előadás után is kérdésekkel bombázták; volt olyan, aki az este is visszatért, annyira tetszett neki a téma.
Maga a Szupercella Roadshow pedig a következő hetekben halad tovább: több helyszínen is lehet majd találkozni Molnár „Storman” Ákossal, valamint elárulta, hogy a Viharvadászok Egyesülete jövő tavasszal egy nagyszabású, közösségépítő rendezvényt is szervez.
Aki ezen eseményekről szeretne bővebb információt kapni, vagy akár meghívná a Szupercella Roadshow-t, az a Szupercella nevű Facebook-oldalon, illetve a szupercella.hu honlapon tud érdeklődni.

Horváth Dóri

1

2

3

4

5

6

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.