• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2019. április 30. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Interjú László Lillával – Országos 7. helyezés a helyesírás versenyen

2019 márciusában tartották meg az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét, melyen Perkátáról László Lilla vett részt. Lilla – aki a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 10. évfolyamos tanulója – már a tavalyi évben is bekerült a megmérettetésre.

Kérlek, ismertesd az eredményeidet!
Az iskolai fordulón való továbbjutás után a megyein is sikerült elérni az első helyezést, így lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek az az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjén. 7. helyezett lettem szakgimnázium kategóriában. Tavaly szintén indultam a versenyen, akkor a 8. helyen végeztem. Még hat év, és első is lehetek.

Hogyan történt a felkészülésed?
Mindig is a megérzéseim, valamint az általános iskola és a mindennapok során tanultak alapján írtam. A magyartanárnőmtől kaptam gyakorlólapot a nehezebb példákról, otthon pedig megkíséreltem kiolvasni a helyesírási szabályzatot. Megkíséreltem…

Hogy zajlott a megyei verseny?
A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban tartották a megyeit, amin az iskolai fordulón első helyezést elért tanulók vettek részt. A verseny felépítése a szokásos módon tollbamondásból és feladatlapból állt.

Hol volt az országos?
Békés megyében, Gyulán. Hihetetlenül barátságos és hangulatos, méltó hely egy ilyen versenyhez, ez pedig fordítva is igaz.

Hány részt vevője volt?
115-en vettünk részt a döntőn 4 kategóriában (gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola, határon túli). A szakgimnázium kategórián belül 29-en versenyeztünk.

Milyen típusú feladatok vannak egy ilyen versenyen?
Van tollbamondás és feladatlap, ezeket mindig nagyon változatosan állítják össze. Idén többek között elválasztás, rövidítések, földrajzi nevek és azok –i képzős alakja, toldalékolás, szószerkezetek alkotása, a magánhangzók időtartamának, illetve mondatokon belül a hibásan írt szavak kijavítása volt a feladat.

Milyen érzés volt a részvétel?
Nagyon örültem, hogy újra részt vehetek a versenyen, mert már első alkalommal is nagy élmény volt.
A szervezők mindent megtettek a jó színvonalért és hangulatért, ez abszolút sikerült is. Mi, diákok, nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy ott lehetünk egy ilyen tekintélyes rendezvényen, és Ők is elismerően viszonyultak hozzánk.
Mindig izgalmas, ha az ember próbára teheti a tudását, az önállóságát.
Nem utolsó sorban pedig a jó társaság érdeme, hogy ilyen jól sikerült ez a pár nap. Volt időnk körbenézni a városban is, meglátogattuk a gyulai várat, az Almásy-kastélyt.

Szerinted mi a legfontosabb, amit egy ilyen részvétel során tanulhatsz?
Nyitottnak kell lenni az új ismeretségekre, mert akárhova megyünk, mindig lehet olyan értékes emberekkel találkozni, akikkel nagyon jó kapcsolatok alakulhatnak ki. Ilyenkor pláne, mikor megvan a közös pont.
Mindig élni kell a lehetőségekkel, hogy tapasztalatokat gyűjthessünk. Ez a verseny szembesített minket azzal, hogy mekkora tiszteletnek örvend a magyar nyelv művelése, és még jobban megerősített minket a helyesírás fontosságában. Ez nem olyasmi, amit az ember mellékesnek tekinthet.
Megtérül a gyakorlásba fektetett idő és energia, valamint az, ha folyamatosan fejlesztjük magunkat. Ezen felbuzdulva, tényleg ki fogom olvasni a helyesírási szabályzatot.

Köszönöm Lilla az interjút! További szép sikereket kívánunk számodra!

Horváth Dóri

lilla

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.