2019. május 2. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Eredeti tárgyait kapta vissza a kastély

2019. április 30-án előadásra várták az érdeklődőket a Győry-kastély épületébe. A program azért volt fontos a településünk életében, mert Dr. Baráth Károly eredeti tárgyakat adott az intézmény „Győry család emlékei” elnevezésű kiállítására, s elmesélte azok történetét is.
Elsőként Bogó Anikó alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszélt a kastély egykori tárgyairól, és a Győry családról is, akik felépítették a római katolikus templomot és a zárdát. Véleménye szerint azért volt fontos ez a nap a kiállítás életében, mert Perkátáról származó, a Győry-kastélyhoz köthető tárgyakkal gazdagodott a tárlat.
Ezt követően Somogyi Balázs polgármester ragadta magához a szót. Megköszönte Dr. Baráth Károly felajánlását, s elmondta, hogy a kiállításon már megtekinthető tárgyakat rengeteg utánjárást követően sikerült kiállítani a településen. Kiemelte a doktor úr családját is, akik sokat tettek és tesznek a mai napig a nagyközségért, továbbá hangsúlyozta, hogy a doktor úr szülei lettek Perkáta első díszpolgárai.
Végül, de nem utolsó sorban Dr. Baráth Károly emelkedett szóra, s elmondta az általa adományozott tárgyak történetét. Négyféle tárgy kapott helyet a „Győry család emlékei” című tárlaton: a Hunyadi gróf sétabotja, az Enciklopédia könyvsorozat, Madách Imre: Az ember tragédiája című díszes kiadású könyv, továbbá meglepetésként két, a kastélyból származó üveg szódás szifon.
Dr. Baráth Károly elmondta, hogy ma már kevesen élnek olyan szándékkal, hogy a múltunkat megőrizzék, de ő hisz abban, hogy ha elültetik a magot az emberekben, akkor elkezdődik valami. Ezt követően mindenki megtekinthette a Győry kiállítás új tárgyait.
A „Győry család emlékei” elnevezésű kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében, hétfőtől szombatig.

Horváth Dóri

P1040975

P1040985

P1040989

P1050010

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.