• Somogyi Balázs állami kitüntetése

  Somogyi Balázs állami kitüntetése Orbán Viktor miniszterelnök Úr előterjesztésére állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Áder János köztársasági elnök Úr állami kitüntetést adományozott Somogyi Balázsnak, Perkáta polgármesterének. A Belügyminisztérium központi, Budapest,...

 • Ügyfélfogadás szünetel

  Tisztelt Lakosság!   Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. augusztus 21-én a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Perkáta Kirendeltségén az ügyfélfogadás szünetel. Ügyintézést a Dunaújvárosi Járási Hivatalban (2400 Dunaújváros, Szórád Márton út 39.) végezhetnek. Amennyiben...

 • Biztonságos hídkorlát.

  Biztonságos hídkorlát. A gyógyszertár előtti fahíd padlózata – melyet évekkel ezelőtt, Dr. Tóth Ferenc gyógyszerész építtetett – egyszer már felújításra került. Mostanára a híd korlátfája fáradt el a változó időjárási viszonyok között. A Polgári Összefogás Perkátáért...

 • Elhunyt Kovács Imre

  Elhunyt Kovács Imre   2019. augusztus 12-én kora hajnalban, Budapesten tragikus hirtelenséggel elhunyt Kovács Imre, Perkáta volt önkormányzati képviselője. Kovács Imre 1963-ban született Dunaújvárosban, több cikluson keresztül (1998-2010) volt Perkáta Nagyközség önkormányzati...

 • Kirándulás a Csillagösvény Élményparkba

  Kirándulás a Csillagösvény Élményparkba A „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. „Fiatalok és a környezetvédelem” elnevezésű pályázatán nyert 300 ezert Ft-ot még a tavalyi évben. A pályázat keretein belül öko...

2019. július 24. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Véget ért az erdélyi néptánc tábor

Hazatért Magyarlapádról a perkátai „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Kankalin Néptánccsoportja, ahol egy hetet töltöttek el a XXII. Magyarlapádi Népzene-Néptánc Táborban. Az esemény során a 23 főből álló csapat kezdő és haladó csoportban sajátíthattak el a magyarlapádi, valamint a magyarszentbenedeki táncokat, illetve lapádi népdalokat tanultak neves és jól felkészült oktatók által.
- Számomra a legmeghatározóbb élmény az volt, amikor a perkátai gyerekek meghallották a táncházban a magyarlapádi dallamokat, és gondolkodás nélkül beálltak táncolni. Az első nap még félénken vettek részt a tánctanításon, de utána már a többi gyerekkel önfeledten „mulattak” együtt – nyilatkozik a táborról Preizler Nikolett, a csoport egyik vezetője. – Egy öröm volt végig követni a folyamatot, hogy mennyi tudást, önbizalmat, odafigyelést és kitartást szívtak magukba pár nap alatt.
Az izgalmas hét során nem csupán a táncokkal ismerkedhetett a csoport, lehetőségük nyílt jobban megismerni a települést is, mivel minden este táncházakkal készültek a táborozók számára, valamint a hét végén a falut körülvevő dombok közül egyet megmásztak, hogy aztán a tetején bográcsozással egybekötött mulatságot tartsanak a lapádi lakókkal együtt.
A tábori napok során megszervezésre került két verseny is a fiatalok számára: a „Hopp, karéba, legények” pontozó vetélkedő, mely során a magyarlapádi pontozót kellett eljárnia a nevezőknek, illetve az „A lapádi hegytetőn” elnevezésű népdaléneklési verseny. A perkátai csoportot mind a két megmérettetésen képviselték gyerekek: Kádár Gergely a „Hopp, karéba, legények” pontozó vetélkedőn különdíjat nyert el, míg a népdaléneklési verseny 1. korosztályában Wéber Viktória a másodiknak járó díjat vihette haza, a 2. korosztályból László Emma szintén ezüstöt, Rácz Noémi pedig különdíjat kapott.
- Magyarlapádon egy csodálatos hetet tölthettünk el a gyerekekkel. A mai napig az élményeinket próbáljuk feldolgozni, hiszen annyi mindent éltünk meg, hogy mindig eszébe jut az embernek egy-egy olyan pillanat, ami mosolyt csal az arcára. Csapatként érkeztünk Erdélybe, de egy családként jöttünk haza – teszi még hozzá Nikolett.
A remek hangulatú tábor 2019. július 20-án, szombaton zárult egy nagyszabású gála esttel, mely során mindegyik csoport bemutatta a közönségnek a hét során tanultakat, majd egy utolsó magyarlapádi táncházban vehettek részt a táborozók.
A perkátai csapat másnap, július 21-én búcsú könnyekkel a szemükben indult haza, Fejér megyébe, hogy itthon folytassák a munkájukat, mely során kamatoztatni kívánják az Erdélyben tanultakat.

Részletesebb beszámoló hamarosan!

Horváth Dóri

erdély erdély2

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.