• Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál Perkátán

  Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál Perkátán A mai napon, 2020. január 18-án szervezte meg a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft-vel közösen, a Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál...

 • Magyar Kultúra Napja

  MEGHÍVÓ Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2020. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségre, a Győry-kastélyba! Az ünnepségen helyi fellépők zenével, dallal és versel köszöntik a jeles napot. Helyszín: Perkáta, Győry-kastély díszterme Időpont:...

 • KÍNAI TAVASZÜNNEP 2020.

  KÍNAI TAVASZÜNNEP 2020. 2020. január 18-án a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. szervezésében került sor a nagyszabású Negyedik Magyar „Kínai Tavaszünnep” elnevezésű programra. Kezdés időpontja: 10 óra Helyszín: Győry-kastély épülete Napközbeni...

 • Kínai Tavasz Ünnep

  Sajtótájékoztató a negyedik magyarországi Kínai Tavasz Ünnep kapcsán. Ma délelőtt a Budapest X. kerületben található új kínai negyedben, a Monori Centerben található Wan Hao Étteremben tartotta a Magyar Kínai Kulturális Egyesület sajtótájékoztatóját az idén negyedik alkalommal...

 • Az első foglalkozás az új rendelő épületben

  Az első foglalkozás az új rendelő épületben A mai napon, 2020. január 6-án került sor az első foglalkozásra a Védőnői Szolgálatnál az új rendelői épületben, Perkátán. Az Európai Uniós pályázati forrásból megvalósított épületszárnyban 2019 nyár eleje óta a fogorvosi...

2019. július 24. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Véget ért az erdélyi néptánc tábor

Hazatért Magyarlapádról a perkátai „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Kankalin Néptánccsoportja, ahol egy hetet töltöttek el a XXII. Magyarlapádi Népzene-Néptánc Táborban. Az esemény során a 23 főből álló csapat kezdő és haladó csoportban sajátíthattak el a magyarlapádi, valamint a magyarszentbenedeki táncokat, illetve lapádi népdalokat tanultak neves és jól felkészült oktatók által.
- Számomra a legmeghatározóbb élmény az volt, amikor a perkátai gyerekek meghallották a táncházban a magyarlapádi dallamokat, és gondolkodás nélkül beálltak táncolni. Az első nap még félénken vettek részt a tánctanításon, de utána már a többi gyerekkel önfeledten „mulattak” együtt – nyilatkozik a táborról Preizler Nikolett, a csoport egyik vezetője. – Egy öröm volt végig követni a folyamatot, hogy mennyi tudást, önbizalmat, odafigyelést és kitartást szívtak magukba pár nap alatt.
Az izgalmas hét során nem csupán a táncokkal ismerkedhetett a csoport, lehetőségük nyílt jobban megismerni a települést is, mivel minden este táncházakkal készültek a táborozók számára, valamint a hét végén a falut körülvevő dombok közül egyet megmásztak, hogy aztán a tetején bográcsozással egybekötött mulatságot tartsanak a lapádi lakókkal együtt.
A tábori napok során megszervezésre került két verseny is a fiatalok számára: a „Hopp, karéba, legények” pontozó vetélkedő, mely során a magyarlapádi pontozót kellett eljárnia a nevezőknek, illetve az „A lapádi hegytetőn” elnevezésű népdaléneklési verseny. A perkátai csoportot mind a két megmérettetésen képviselték gyerekek: Kádár Gergely a „Hopp, karéba, legények” pontozó vetélkedőn különdíjat nyert el, míg a népdaléneklési verseny 1. korosztályában Wéber Viktória a másodiknak járó díjat vihette haza, a 2. korosztályból László Emma szintén ezüstöt, Rácz Noémi pedig különdíjat kapott.
- Magyarlapádon egy csodálatos hetet tölthettünk el a gyerekekkel. A mai napig az élményeinket próbáljuk feldolgozni, hiszen annyi mindent éltünk meg, hogy mindig eszébe jut az embernek egy-egy olyan pillanat, ami mosolyt csal az arcára. Csapatként érkeztünk Erdélybe, de egy családként jöttünk haza – teszi még hozzá Nikolett.
A remek hangulatú tábor 2019. július 20-án, szombaton zárult egy nagyszabású gála esttel, mely során mindegyik csoport bemutatta a közönségnek a hét során tanultakat, majd egy utolsó magyarlapádi táncházban vehettek részt a táborozók.
A perkátai csapat másnap, július 21-én búcsú könnyekkel a szemükben indult haza, Fejér megyébe, hogy itthon folytassák a munkájukat, mely során kamatoztatni kívánják az Erdélyben tanultakat.

Részletesebb beszámoló hamarosan!

Horváth Dóri

erdély erdély2

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.