• Kommunizmus áldozatainak emléknapja

  Kommunizmus áldozatainak emléknapja Az Országgyűlés határozata alapján majd két évtizede ezen a napon emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól, mivel 1947-ben ezen a napon hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Béla kisgazda politikust és ekkortól már nagy erőkkel zajlott Magyarországon...

 • Elkezdődött a Hunyadi-hét

  Elkezdődött a Hunyadi-hét A mai napon, 2020. február 24-én, 8 órakor kezdetét vette a hagyományos Hunyadi-hét, a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Szilasy László igazgató megnyitó beszédét követően a 3.b osztályosok Mátyás meséjét, majd a 3.a-sok reneszánsz táncát...

 • Köszönet véradásért

  Köszönet véradásért A 2020.február 20-án Perkátán  az orvosi rendelőben megtartott véradáson Perkáta ismét szépen teljesített.  38 fő jelentkezett véradásra, 34 fő tudta leadni a vért és első alkalommal jelentkezett 2 fő. Köszönjük mindenkinek az önzetlen segítséget! Bogóné...

 • Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülés

    M E G H Í V Ó           Tisztelettel meghívom a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete képviselő-testületi ülésére 2020. február 26-án (szerda) 15:00 órától  a Községháza üléstermébe   Napirendi pontok: Tájékoztatás a 2020. évi programokról Beszámoló...

 • PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat, 2020 A TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki könyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes pályázati áron A pályázat célja A magyar könyvtárak ellátása a magyar nyelv...

2019. augusztus 28. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Állami kitüntetésben részesült Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere állami kitüntetésben, a Magyar Arany Érdemkeresztben részesület az államalapítási ünnep alkalmából megtartott ünnepségen. A díjat Dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes adta át a Belügyminisztérium központi épületében. A kitüntetés kapcsán interjúvoltuk meg a polgármestert, aki beszélt az útról, amit eddig tettek meg a település életében.

Hogyan történt az Ön értesítése a kitüntetésről, sejtette hogy miről van szó?

Akkor már abszolút sejtettem, hiszen körülbelül a kihirdetés előtt másfél hónappal kitüntetés tárggyal jött maga a megkeresés. Abban az állt, hogy a döntés nem született meg ugyan, de amennyiben az illetékes bizottság engem kitüntetésre javasol, akkor ezt a díjat átvenném-e. Azt tudom, hogy maga a kitüntetésnek az ügymenete egy hosszabb folyamat, ami már tavasszal elkezdődött, viszont azt nem tudom, hogy ki terjesztett fel. A perkátai Polgármesteri Hivatalt megkeresték, hogy a háttér információkat be tudják kérni: egy méltatást, rövid életút bemutatást írtak hozzá, konkrétan az alpolgármesterünk, igaz, hogy ez az átadáskor nem hangzott el. A díj átvételekor egy érmet adtak át, egy kitüntetést, illetve egy oklevelet, s abban benne van, hogy „Perkáta Nagyközség gazdasági és kulturális életének fejlesztését szolgáló eredményes településvezető és közösségépítő munkája elismeréseként.” vehettem át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Gratulálok hozzá!

Köszönöm!

A kitüntetése kapcsán korábban úgy nyilatkozott, hogy ez a település érdeme is. Mi a véleménye, miben jelent ez a kitüntetés előrelépést Perkátának?

Az én munkámat nagyon nehéz szétválasztani a helyi polgároktól és nem is szeretném, tehát ezért is nyilatkoztam azt, hogy – ugyan egy kitüntetést egy-egy személy kap, – ezáltal nem csak annak a személynek a munkája van elismerve, hanem azé közösségé is, akinek a képviseletében kapta. Ezért tekintem én ezt a díjat egész Perkáta elismerésének.
Hogy miben jelenthet ez előre lépést… Ez a díj különféle előjogokkal nem jár, ez egy erkölcsi elismerés, sem anyagi, sem egyéb módon bármi juttatás nem jár mellé. Azért is nyilatkoztam az előbbiekben említettek szerint, hogy a település lakói büszkék lehessenek magukra, amiért a magyar állam figyel rájuk.

Tud-e esetleg arról, vagy volt e, inkább így kérdezem, más környékbeli vezető, akit kitüntettek?

Nem, Fejér megyében nem volt más polgármester, aki kitüntetést kapott. Egy személy volt, aki a Pálhalmai Országos Büntetés-Végrehajtási Intézetben dolgozik, s ez okból kifolyólag a parancsnokkal találkoztam is az utána lévő fogadáson, ahol gratulált is a díjhoz. Ő is felfigyelt Perkáta nevére. Más Fejér megyei településről érkezett személyt a felsorolásban nem hallottam, körülbelül 100-an kaptunk valamilyen jellegű elismerést.

Az elmúlt polgármesteri ciklusának mely sikereit érzi úgy, hogy ehhez a kitüntetéshez vezettek? Miket sorolna ide?

Legegyszerűbb, ami ilyenkor eszébe jut az embernek, azok az infrastrukturális fejlesztések. Ezek tulajdonképpen a leglátványosabbak: a kastély főépületének a felújítása számít a legnagyobb sikerünknek. Nyilván, összegszerűen is ez volt a legnagyobb pályázatunk, nagyon gyorsan kellett lépni, mert ugye tartalék keretből kaptuk meg a forrást és sietve kellett befejezni, megvalósítani a felújítást, ahhoz képest, hogy mennyi idő lenne az valójában. A többi más területekhez kapcsolódik, még pedig, – ami szintén, hangsúlyos az önkormányzat alapfeladatai között, – az oktatás-nevelés, az egészségügy. A hamarosan megnyíló új óvoda-bölcsőde szárny egy nagyon komoly előrelépés számunkra. Általában az emberek számára az egyik legfontosabb az oktatás- és az egészségügyi helyzet, épp ezért úgy gondolom hallgattunk a szavukra, illetve ha külön nem is mondták, tudjuk, hogy melyek a legfontosabb igényeik. Az orvosi rendelőnek a bővítése szintén sokat jelent, ott már ténylegesen működik a fogorvosi ellátás, egy helyre tudtuk hozni a házi orvosi, védőnői funkciókkal.
Továbbá vannak olyan pályázatok, amelyek nem az infrastrukturális fejlesztést szolgálják. Ezeken belül talán a legnagyobb az EFOP pályázatunk, amely által közel 170 perkátai fiatalt tudunk támogatni ösztönzőkkel, amelyek vagy anyagi előnyökkel járnak, vagy pedig lakhatási támogatást adnak. Infrastrukturális része is van a pályázatnak, amelynek köszönhetően 6 lakást felújítunk a kastély egyik oldalszárnyában, ahova a projekt előírásainak megfelelően költözhetnek be fiatalok.
Büszkék vagyunk arra is, hogy a civil szervezetek jól működnek Perkátán. Nagyon sok pályázaton indulnak, – nyilván karöltve a kulturális intézménnyel, az ÁMK-val, ami szintén nyert már több pályázatot programok megvalósítására. Ezek a néhány milliós pályázatok is óriási eredmények, amiből meg tudnak valósítani programokat, ahogy itt láthattuk ugye pont az állami ünnepen az IFI Fesztet, amely a VELED ifjúsági egyesületnek a rendezvénye volt, de más civilekkel, illetve az önkormányzati intézménnyel karöltve valósította meg.

Hogy viszonyul Ön ehhez az érdemkereszthez? Milyen érzés volt átvenni?

Természetesen jó érzés hogyha az embernek a munkáját, eredményeit elismerik. Nyilván azért is volt különleges ez, mert persze, a környékbeli településeken ismernek minket, sőt, Fejér megyében is, de az, hogy egy állami vezetés is gondol arra, hogy egy települési polgármestert, ezáltal egy települést elismerjen, az mindenképpen fontos. Maga az ünnepség egy feszített tempójú, de roppant méltóságteljes rendezvény volt, aminek előre meghatározott protokolláris rendje volt. Szerencsénkre ismerőssel is találkoztunk, például egy helyettes államtitkárral, akivel régóta ismeretségben vagyok.

Milyen visszajelzéseket kapott a közvetlen környezetéből a kitüntetés kapcsán?

Abszolút jókat, rengetegen gratuláltak, közelről és távolról, Perkátáról és Perkátán kívülről egyaránt. Ez azóta is folyamatosan tart, bárki meglát, akkor ezt felhozza. Ha pedig személyesen nem találkoztunk, akkor telefonon, chaten, Interneten, keresztül számos visszajelzés történt felém. Az erdélyi testvértelepülésünkről is érkezett gratuláció, tehát ők is hallották a hírt, meg hát számos ember megosztja ezt, publikálja, és ezáltal nagyon sok mindenkihez eljut. Tudom azt, hogy a mai világban nagyon sok mindent lehet kommentálni, de én csak a pozitív részét érzem ennek. Aki meg esetleg ezt megkérdőjelezi, az lehet politikai szándékból teszi, de pont ezért is mondtam a legelején, hogy nem egyéni kitüntetésnek érzem, hanem egy közösségének is, s úgy gondolom, ezt azért az emberek nagy százaléka el is ismerte. Néhányan szólítottak fel, hogy nem szerénykedni kell, – nyilván ezt pozitívan kommunikálták -, de mondtam, hogy én ezt komolyan így gondolom.

Hogyan csatlakozhat egy polgármester a települése közösségi életéhez?

Ez összetett. A napi munkámban számos emberrel találkozom, kénytelen-kelletlen együtt kell dolgozniuk velem, tehát nem is tudnak kikerülni. Azt persze tudom, hogy a polgármesterség sokszor magányossá tesz. A negatív kritikát nehezebben bírják az emberek a szemünkbe mondani, de én a polgármesterségem elejétől hangsúlyoztam azt, hogy nagyon fontosnak tartom a civil szervezetek munkáját. Magam is számos civil szervezetnek a tagja vagyok, illetve már a polgármesterségem előtt több civil szervezetben dolgoztam, – köztük a VELED-hez hasonló ifjúsági egyesületben, illetve más, közösségépítő egyesülethez is csatlakoztam. Nekem nem volt ez újdonság, hiszen pont abból a civil szférából érkeztem a polgármesterségbe, amihez tulajdonképpen most is kapcsolódunk, s én számos perkátai civil közösséget ösztönöztem arra, hogy alapítson egyesületet. A település erejét leginkább azok a közösségek mutatják, melyek a civil egyesületekben valósulnak meg. Minél több civil szervezet van egy településen, annál több ember lehet a közélet része. Itt Perkátán is biztos, hogy több száz emberre tehető azoknak a civil szervezetben tagságot, önkéntes munkát vállaló embereknek a száma, akik most is dolgoznak, illetve az elmúlt évtizedekben is dolgoztak; ez a hagyományőrzéstől, a sporton keresztül, a kultúrán, a hitéleten, a karitatív tevékenységen, az egészség megőrzésen, természetvédelmen át számos területen történhet. Én mindenkinek javaslom azt, hogyha ilyen szándéka van, akkor vágjon bele, tényleg számos egyesületnek a működésébe segítő szándékkal folyik bele az önkormányzat. Tudjuk azt, hogy minél több ember, annál több igény, konfliktus is megjelenik, de hát azért vagyunk, hogy ebben segítsünk, és mindig mindenki megtalálja a saját boldogulását.

Ez például hozzá segíti-e Önt ahhoz, hogy közvetlenebb legyen az itt lakókkal a kapcsolata?

Persze, természetesen, ez a legfőbb kapcsolattartási forma – hiszen nem jár le mindenki a hivatalba, hogy elmondja a gondját nekem.
Amelyek során kommunikációra nyílik lehetőség a település fejlesztése, a programok kapcsán, azok pont a rendezvények, vagy a rendezvényekre való előkészületek. Általában itt lehet a legtöbb emberrel találkozni. Egy rendezvényen, ha ott tölt az ember néhány órát, akkor akár több száz emberrel is találkozhat, valakivel hosszabban, valakivel rövidebben tud beszélni, de a helyszínen, egy lazább környezetben aránylag komoly témákról is lehet beszélni. Tehát mindenképpen ezért fontosak a civil szervezetek, mert az ő rendezvényeiken keresztül nagyon sok emberhez el lehet jutni.

Milyen tervei vannak az elkövetkezendő időkre? Miket szeretne elérni Perkátán?

Nagyon sok feladat van, nyilván nem azt mondom, hogy 12-13 év után az út elején járunk, – mert ezt nem is lehetne mondani, – de azt is látjuk, hogy attól, hogy eredmények vannak, az még nem azt jelenti, hogy hátra dőlhetünk és elégedettek lehetünk. Bizonyos feladatokat megoldottunk, vagy megoldottunk egy időre. Azt látom, hogy az épületeknek a felújítása az nagyjából már a végéhez ért. Feladatok még vannak, pl: a kastély két oldalszárnya, amit egésszé tehetne egy beruházás, de a többi intézménynél is az elmúlt 10 évben volt valamilyen szintű, vagy teljes rekonstrukció. Ami nagyon fontos az a polgármesteri hivatal. Hát az én irodám nem olyan szép… Ezt sokszor szóvá szokták tenni, általában rosszallóan tesznek megjegyzést. Erre én mindig azt mondom, hogy ameddig nem végeztünk más feladatokkal, ameddig az iskolások, az óvodások, az egészségügyi, szociális intézményeknél, a művelődési házban bizonyos körülmények között vannak, akkor nem biztos, hogy a polgármesteri iroda felújítása a legfontosabb. Természetesen mindig úgy intézzük, hogy bármilyen pályázati lehetőségünk van, akkor azon mi indulunk. A mi sikereink nem abból fakadnak, hogy a település gazdag. Minden forintot meg kell fontolnunk, hogy hova teszünk, s ezért is kényszerültünk rá az elmúlt 10 évben arra, hogy minél többet foglalkozzunk a pályázattal, s biztos, hogy ha itt a környéket megnéznénk, az egy főre eső pályázati összegből aránylag az élen, vagy az élenjárók közé esünk. A polgármesteri hivatalnak most van egy pályázata, amit most készítünk elő. A kulturális tereket kell még megújítanunk, – a Faluházra gondolok elsősorban, illetve a könyvtár, aminek méltóbb helyet szeretnénk biztosítani.
Amit még látok, hogy nagyon fontosak a település számára azok az utak, illetve a járdák. Természetesen mindenkinek közlekedni kell, viszont ezek sajnos horribilis költségek. Itt is indulunk pályázatokon, viszont itt aránylag kisebb összegű projektek vannak. Ezek a 10-20 milliós pályázatok látszólag nagynak tűnnek, de sajnos ez egy kilométer aszfalt úra nem is elég, ez nem az a szint, amivel egy lakossági hozzájárulással eredményeket lehet elérni. Ebben nagyon apró lépésekkel lehet haladni, de bízunk abban sikerül előrébb jutnunk. Természetesen cél az, hogy Perkátán minden utca pormentes legyen.
Ami még nagyon fontos, az az, hogy az intézmények környezetében is tudjunk dolgozni. Elsősorban az óvodák, és a leendő bölcsődének az udvarára gondolok, amiknél szintén van olyan, hogy pályázaton nyertünk, pályázaton indulunk, vannak az önkéntes tevékenységek, – itt a Hankook- os pályázat keretein belül az elmúlt években nagyon sok Hankook -os dolgozó is ebben részt vett a helyi civilekkel karöltve, s a szülők is nagyon sokat tettek ezért, na meg az intézmények dolgozói.

Köszönöm az interjút! Munkájához kívánok további sikereket!

Horváth Dóri

P1060585

P1060575

hírlap 3

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.