• Útfelújítások és járdafelújítás kezdődött

  Útfelújítások és járdafelújítás kezdődött Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2018-ban és 2019-ben is sikeresen pályázott a Pénzügyminisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz önkormányzati alapfeladatok támogatása pályázaton, amit köznapi nevén BM pályázatnak hívunk. Az...

 • Faültetés és új értéktár füzet bemutatása

  Faültetés és új értéktár füzet bemutatása Érdekes és értékes esemény került megszervezésre 2019. szeptember 20-án a Győry-kastélynál. A Perkátáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően a kastély parkjában megtalálható fa fajtákat ültettek. A faültetés mellett...

 • FELHÍVÁS!

  FELHÍVÁS! Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a mai napon, 2019. szeptember 23-tól megkezdődtek településünkön a járda- és útfelújítási munkálatok! A munkálatok az alábbi utcákat érintik: Járdafelújítás: Szabadság tér Útfelújítás: Táncsics Mihály és Baross...

 • Megyenap Velencén

  Megyenap Velencén A mai nap zajlik Velencén a Korzón a Megyenap, amelyhez kapcsolódóan 10 órakor a díszközgyűlésen a Korzó dísztermében került sor a megyei kitüntetések átadására. Az ünnepségen Tessely Zoltán a térség országgyűlése képviselője, dr. Molnár Krisztián, a Fejér...

 • Faültetések, kastélykert, arborétum

  Faültetések, kastélykert, arborétum   A kastély főépületének felújítása után több területen cél az egykori kastélyegyüttes és park egykori méltóságának, hangulatának megőrzése. Ennek egyik része a park fáinak, növényzetének megtartása, illetve az egykori parkban található...

2019. szeptember 9. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

A Hadtörténeti makett kiállítás megnyitója

Színvonalas tárlat nyitotta meg kapuit Perkátán 2019. szeptember 7-én, 11 órakor, Perkáta Nagyközség Önkormányzata díszközgyűlésének zárásaként. Az eseményen elsőként Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatója mutatta be a kiállítást, s ismertette annak felépülését a vendégekkel. Elmondta, hogy a kiállításon Dr. Pavlicsek István nyugalmazott magfizikus több évtized alatt készített, értékes gyűjteménye kerül bemutatásra, s hogy a jelentős számú, nemzetközileg elismert gyűjtemény egy részét tárják a látogatók elé a Győry-kastély termében. Hozzáfűzte még, hogy az alapvető céljuk a tárlat berendezésénél az volt, hogy a hadtörténet iránt érdeklődők egy szakmailag megfelelő színvonalú kiállítást láthassanak, de a tárlat a laikusok számára is élvezhető legyen.

- A tárlat rendezésekor igyekeztünk perkátai vonatkozású hadtörténeti eseményeket bemutatni, kiállítani olyan emlékeket, melyeknek bizonyíthatóan köze van településünkhöz – mondta beszédében az igazgató. – Történészként bízom benne, hogy az unikális gyűjtemény bemutatását sikerült úgy megvalósítani, hogy a Delectat et Docet elve érvényesül és megtaláltuk az egyensúlyt, hogy a laikus érdeklődők és a hadtörténet ismerői, kedvelői is megfelelőnek találják majd a tárlatot.
Ezt követően átadta a szót Dr. Pavlicsek Istvánnak, a gyűjtemény alkotójának és tulajdonosának. A 94 éves nyugalmazott magfizikus beszédében kihangsúlyozta, hogy a 20. századi haditechnika robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Mosolyogva ismerte be, hogy egy nagyon nehéz szakmát választott magának, amelynek útján 16 éves korában, Perkátáról, édesapja műhelyéből indult útnak, s mely állandó gondolkodást igényelt egész életében. A makettek elkészítése a kikapcsolódásban segített számára, továbbá őt magát is szenvedélyesen érdekelte a hadtörténet. Beszéde végeztél megköszönte a településnek, hogy a kiállításnak otthont ad, majd mindenkit meginvitált annak megtekintésére.
A Hadtörténeti makett kiállítás 2019. október 23-áig lesz megtekinthető a Győry-kastély épületében.

Horváth Dóri

Bogó Anikó igazgató megnyitó beszéde:

Delectat et Docet

A kiállításon Dr. Pavlicsek István nyugalmazott magfizikus több évtized alatt készített, értékes gyűjteménye kerül bemutatásra. A nemzetközileg is jelentős darabszámú és minőségű tematikus gyűjteménynek most egy része kerül megjelenítésre. Az érdeklődők a XX. századi haditechnika fejlődését követhetik nyomon a tárlaton.
Alapvető cél a kiállítás rendezésénél, hogy a hadtörténet iránt érdeklődők egy szakmailag megfelelő színvonalú kiállítást láthassanak, de a tárlat a laikusok számára is élvezhető legyen. Ezt az egyensúlyt igyekeztünk megtalálni a kiállítás rendezésekor.
A méretarányok feltüntetése mellett néhány szemléltető kiállítási tárgy, lövegek, lánctalpelem, láncfeszítő segít abban, hogy a hadieszközök méreteiről elképzelésünk lehessen.
A tárlat rendezésekor igyekeztünk perkátai vonatkozású hadtörténeti eseményeket bemutatni, kiállítani olyan emlékeket, melyeknek bizonyíthatóan köze van településünkhöz.
A makettek arzenálja mellett Horváth Péter, Pesei György, Szarka Péter eszközei is kiállításra kerültek.
Háder Zoltán segítségével sikerült a tárlatot megfelelő szakmai színvonalon berendezni, ezúton is köszönet érte.
A makettek helyszínre szállítását köszönöm Horváth Árpádnak és Pavlicsek Zsoltnak, a rendezésben nyújtott segítséget köszönöm Rajcsányi Lászlónak.
Történészként bízom benne, hogy az unikális gyűjtemény bemutatását sikerült úgy megvalósítani, hogy a Delectat et Docet elve érvényesül és sikerült megtalálni az egyensúlyt, hogy a laikus érdeklődők és a hadtörténet ismerői, kedvelői is megfelelőnek találják majd a tárlatot.

Bogó Anikó

P1070065

P1070067

P1070079

P1070082

P1070085

P1070095

P1070097

P1070099

P1070101

P1070102

P1070105

P1070111

P1070112

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.