• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2019. szeptember 8. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

2019. szeptember 7-én, 9 órakor átadásra került az Egészségház új szárnya, illetve egy a Baráth-házaspárnak emléket állító dombormű. Az ünnepségen beszédet mondott Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere, Dr. Baráth Miklós, Baráth Péter és Dr. Baráth Károly.

Alább olvasható Somogyi Balázs polgármester avató beszéde.

Orvosi rendelő bővítésének és a Baráth-házaspár emléktáblájának avatása
Perkáta, Egészségház, 2019. szeptember 7. 9 óra

Tisztelettel és örömteli szeretettel köszöntöm az ünnepségen megjelent vendégeinket, külön tisztelettel köszöntöm Dr. Baráth Károly és Dr. Kádár Magdolna leszármazottait, a perkátai Egészségház háziorvosát, a praxis alkalmazottait, a fogorvosi praxis alkalmazottait, a védőnőinket, és az Egészségház technikai dolgozóit!
A mai ünnepség kettős, hiszen egyrészt, az amúgy már két hónapja működő új épületszárnyat avatjuk, illetve erre az alkalomra időzítettük Dr. Baráth Károly és Dr. Kádár Magdolna emléktáblájának avatását.
Perkáta Nagyközség Önkormányzata 2016-ban nyújtotta be, majd 2017-ben nyerte el a Fejér Megyei Önkormányzat által kiírt pályázaton a TOP-4.1.1-15-FE1-2016-00013 kódszámú és “Orvosi rendelő bővítése és szolgálati lakás felújítása Perkátán” című pályázatot, amelyet végül 67 millió forintos támogatással, közel 90 millió forintos költségvetéssel valósítottunk meg, s amelynek a célja a perkátai orvosi rendelőknek és védőnői szolgálatnak helyt adó épület bővítése. A fejlesztés hatására a fogorvosi rendelő a település más részén elhelyezkedő épületből átköltözhetett az orvosi központba.
Az új épületben egy orvosi rendelő és egy fogorvosi rendelő került kialakításra, illetve a védőnői ellátáshoz kapcsolódó közösségi helyiség is. Külön bejáratot alakítunk ki az itt dolgozók és a betegek számára. A betegek egy közös szélfogóba érkeznek, ahonnan a vizes helyiségek nyílnak, illetve a baba-mama szoba. Innen a várótermekbe érkezünk, külön váróterem van kialakítva mindkét rendelőhöz. Balra, az orvosi rendelőbe egy asszisztensi helyiségen keresztül jutunk. A fogorvosi rendelő pedig jobbra van, a saját várója mögött. A gazdasági bejárat az épület másik oldalán kapott helyet. A szélfogóból nyílnak a női és férfi öltözők, a vizesblokk és a rendelők. Itt található a takarítószer tároló és a hideg-meleg vizes falikút. A gépészeti helyiség és veszélyes hulladék-tároló a fogorvosi rendelőből érhető el.
A projekt része az egészségügyi dolgozók számára is fenntartott önkormányzati tulajdonú lakás részleges felújítása, melynek keretében nyílászáró csere történt meg. Az eredeti épületrész teteje is felújításra került a projektből; az eddigi palafedés helyett cserép került rá. Az épület mögött 5 parkoló kialakítása történt meg, az épület teljesen akadálymentes és több energetikai projektet követően itt is figyeltünk arra, hogy napelemeket helyezzünk el a létesítményen.
A projekt keretei között, a működési engedélyben és az OEP finanszírozási szerződésben foglalt tevékenységekhez kapcsolódóan 1 db defibrillátor beszerzése is megtörtént, ami a főépületben, Kormos doktor Úr rendelőjénél került elhelyezésre, illetve 1 db újraélesztés oktatására szolgáló ambu baba is került a projektbe, valamint új bútorzatot is kapott az új szárny, plusz egy segédmotor kerékpár beszerzése is megtörtént.
A magyar és a perkátai polgárok talán két legfontosabb igénye, ami a legtöbb embert érinti, az egészségügy és az oktatás fejlesztése, ezért is tartottuk fontosnak az egészségügyi intézmény és az óvoda bővítését. Az orvosi rendelőt már negyedik ütemben fejlesztettük: 2009-ben régiós forrásból az orvosi rendelők felújítása történt meg, 2015-ben egy környezetvédelmi beruházással a régi épület külső szigetelése, maradék nyílászáró cseréje és napkollektor elhelyezése, egy újabb projekttel napelemek kerültek rá, a most átadott negyedik fejlesztést pedig röviden bemutattam. Nyilván tovább is vannak fejlesztési lehetőségek, amelyek kapcsán örömmel mondhatom Önöknek, hogy a Magyar Falu Program egészségügyi fejlesztései közül mi az eszközbeszerzési kategóriában tudtunk csak indulni, hiszen már az épületfelújítást nem kell benyújtani, és a pályázaton a fogorvosi körzetet ellátó új fogorvosi széket szerezzük be, amelyre 3,5 millió forintos támogatást nyertünk el. A projekt körül-belül 7 millió forintos lesz, így ugyanennyit kell hozzátennie az önkormányzatnak, a beszerzést jövő évre terveztük. A további működést úgy terveztük, hogy még a feladatunk a jelenlegi Védőnői Szolgálat felújítása, mert az minden projektből kimaradt, itt tervezzük majd a nem az állam által finanszírozott gyermekorvosi és nőgyógyászati rendelés végzését, a védőnők pedig átköltöznek az új épületbe, részben azért, hogy új környezetben legyenek, illetve a két épület összekötése az ő egyik helyiségüket beárnyékolja. Ahogy említettem a fogorvosi ellátás pedig Dr. Török Katalin által már hónapok óta az új épületrészben működik.
Köszönettel tartozunk a kivitelező Good Bau Kft-nek és ügyvezetőjének, Pintér Attila Úrnak, a műszaki ellenőr Tátrai Ferencnek, a tervező Néz-Bau Kft-nek, az engedélyező hatóságoknak, a projektben résztvevő perkátai vállalkozónak, a bútorokat készítő ifjabb Pavlicsek Nándornak. A projekt kapcsán mind a betegeknek, mind a főépület munkatársainak rengeteg nehézséget kellett, hogy átéljenek, ezért köszönöm Dr. Kormos Zoltánnak és munkatársainak, a védőnőinknek, Krisztinának és Eszternek a segítségét és a türelmét. Továbbá, aki nélkül ez a projekt nem valósult volna meg, aki mindig segítette, gondozta a kivitelezőket, az az Egészségház mindenese, Locz Zoltánné Marika.
Az Egészségház felújításának elnyerésekor keresett meg minket Pavlicsek Attila, hogy szeretne emléket állítani Perkáta legendás háziorvosainak és díszpolgárainak, a Baráth-házaspárnak egy domborművel. Pont tegnapelőtt jártuk végig a 2015-ben elnevezett perkátai Dr. Baráth Károly utcát, és most, még az aktív tevékenységük után 35-40 évvel is elmondható, hogy mekkora tisztelettel és szeretettel vannak a perkátaiak irántuk, büszkék a lakók, hogy a róla elnevezett utcában élhetnek. Akiknek ők az orvosaik voltak a legmélyebb tisztelettel vannak irántuk, de akik már csak az idősebbek elmondásából ismerhetik őket, azok is nagy szeretettel adóznak az emléküknek. Pavlicsek Attila felajánlotta a dombormű elkészítését, magánadományokat is gyűjtött a megvalósításra és folyamatosan konzultált a legidősebb fiúval, Dr. Baráth Miklóssal az alkotás során, így a mai napon az új épületszárny avatásakor az emléktáblát is leleplezik Dr. Baráth Károly és Dr. Kádár Magdolna leszármazottai és a művész Pavlicsek Attila, a legendás perkátai orvosházaspár gyermekeinek megemlékezésével.
Köszönöm a projekt létrehozásában, az emléktábla megalkotásában, a mai és a régmúlt perkátai egészségügyi ellátásában résztvevők munkáját! Köszönöm, hogy meghallgattak!

Perkáta, 2019. szeptember 6.

Somogyi Balázs

P1060881

P1060882

P1060885

P1060886

P1060890

P1060896

P1060905

P1060910

P1060914

P1060916

P1060918

P1060920

P1060923

P1060940

P1060941

P1060948

P1060952

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.