• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2019. november 11. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

A Hadtörténeti kiállítás zárásaként

2019. október 26-án került sor Dr. Pavlicsek István hadtörténeti makett kiállításának záró eseményére. A kiállításon Dr. Pavlicsek István nyugalmazott magfizikus több évtized alatt készített egyedülálló makett gyűjteménynek egy része került bemutatásra. A makettek között megtalálhatóak voltak a világháborús nagyhatalmak szárazföldi hadiarzenáljából a páncélos hadviselés meghatározó eszközei pl.: tankok és egyéb harcjárművek, illetve a légi hadviselés eszközei, a különböző célú repülőgépek.

A kiállítás záró eseményeként került megrendezésre az a szakmai nap, ahol a téma iránt érdeklődők egymás és szakértők társaságában tudtak érdekes előadások és szakmai beszélgetések között elmélyedni a páncélos hadviselés és a repüléstechnika fejlődéstörténetében. A résztvevő perkátaiak közül sokan gyermekkori perkátai emlékeiket visszaidézve tudtak érdekes történeteket elmondani a kiállított eszközökhöz kapcsolódva. A szakértő előadók baráti beszélgetések keretében számoltak be arról, milyen volt ezeket az eszközöket használni, melyek közül nem egy itt Perkáta utcáin is megfordult.
István bácsitól két érdekes szakmai előadást is hallhattunk a XX. század meghatározó találmányairól. Elsőként a magfizika gyakorlati alkalmazásáról és a fizika, mint tudomány magyar származású kiemelkedő tudósairól – ahogy ők magukat akkor hívták – a magyar marslakókról hallhattunk egy rövid beszámolót. Sokan hallottak róla, hogy a XX. század elején tevékenykedő számos magyar származású tudósnak meghatározó szerepe volt a maghasadás háborús, majd békés célú felhasználásának kidolgozásában, ezzel egyesek szerint a XX. század történelmére olyan komoly hatással voltak, mint más senki.
Ezt követően István bácsi egy rendhagyó előadás keretében felvázolta a repülés fejlődéstörténetét az I. világháború utáni időszaktól 1945-ig. A II. világháború alatti felfokozott verseny következtében a repülés soha nem látott fejlődésnek indult, a korábban fából és textilből épített légcsavaros gépekből három évtized alatt kifejlődtek a különböző speciális alkalmazási célú repülőgépek, melyek a mai modern repülőgépek közvetlen elődjei lettek. A háborús versengés eredményeként a légi fölény megszerzése céljából kifejlesztették a lökhajtásos hajtóművet, majd azt a rakéta hajtóművet, melynek segítségével a háborút követően 25 évvel az ember képessé vált elhagyni az emberi élet bölcsőjét, a Földet, és a Hold felszínére léphetett. Neil Armstrong szavaival élve valóban kis lépés volt egy embernek, de a Wright-testvérek első, 1903-as repülésétől nézve hatalmas lépés volt az emberiségnek felszállni a Holdra.
A kettős arcú XX. század az emberiség történetének leginkább meghatározó fejlődéstörténeti korszaka volt, a különböző tudományok rövid idő alatt rengeteget fejlődtek, soha nem látott újítások, találmányok születtek, melyeket ma is használ az emberiség. Az atomfizika, a repülés, a számítástechnika olyan eszközöket adtak, melyek nélkül a mai komfortos életünk elképzelhetetlen. A XX. század ezen üdvös arca mellett látni kell a kor átkos arcát is, ezen nagyszerű újítások megjelenését a háború gyorsította, sok esetben rengeteg szenvedés volt az ára annak, hogy ezen újítások gyümölcseit ma, különösebb nehézségek nélkül használhatjuk.
A fejlődéstörténeti előadásokkal kapcsolatban egy érdekes tendenciát érdemes észrevenni, melynek talán mai életünk, munkánk során is hasznát vehetjük. A versenyben nem biztos, hogy a leggazdagabb lesz az első. Az a versenyző, aki valamilyen újítással, nóvummal tud előrukkolni, mellyel a versenytárs nem rendelkezik, hosszú időre átveheti a vezetést. Ennek érdekében pedig mindent érdemes megnézni, mindenkit érdemes meghallgatni, akinek van javaslata, észrevétele. Sosem lehet tudni, honnan érkezik az alma, ami Newton fejére is rápottyant. Egy a lényeg, vegyük észre azt, ami előre vihet, ami a jövőbe mutat. Ha ezt elfogadjuk, alkalmazzuk, van esély arra, hogy jó úton járunk és mások előtt érkezünk a célvonalhoz.

István bácsinak köszönjük az érdekes előadásokat, az ő szavait valóban reggelig lehetne hallgatni. Reméljük, hamarosan sort keríthetünk egy újabb érdekes előadásának meghallgatására. Ehhez jó egészséget kívánunk Neki.

Háder Zoltán

72971989_143274207061569_5530828871110230016_o

73157119_143274187061571_3808526807657873408_o

75407691_143221220400201_8830206783503990784_o

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.