2020. március 1. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Dr. Kormos Zoltán Doktor Úr tájékoztatója a koronavírusról:

Tudnivalók az új koronavírus okozta járványról

 2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek a WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni.

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

A vírus az első időszakban csak Kínában okozott megbetegedéseket, de mostanra egyre inkább világjárvánnyá vált.

2020. február 28.-i adatok szerint Európa 23 országából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium, Svájc, Horvátország, Ausztria, Dánia, Norvégia, Románia, Görögország, Észak-Macedónia, valamint Litvánia, Észtország, Belorusz Köztársaság, San Marino, Hollandia, Grúzia) összesen 820 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés. Az Olaszországból jelentettek többsége azonban nem akut megbetegedés, hanem az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján COVID-19 vírusra pozitív személy. Európában 2020. február 28-ig a halottak száma 19.

Milyen típusú vírusok a koronavírusok? Honnan származnak?

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírus törzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Milyen vírus az új koronavírus (2019-nCoV)?

A 2019-es év végén egy olyan új koronavírus (2019-nCoV) törzs került azonosításra Kínában, amelyet korábban még nem észleltek emberi megbetegedések okozójaként. A jelenleg Kínából indult járvány elsődleges forrása szintén egy állatfaj lehet, de a pontos forrás egyelőre még nem ismert.(denevér, kutya ??) Az új koronavírus (2019-nCoV) genetikailag hasonló a SARS-koronavírushoz, de egyelőre kevés ismeret áll rendelkezésére a vírus jellemzőiről, tulajdonságairól.

Melyek a tünetei és mennyire súlyosak az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott fertőzések?

Az eddigi ismeretek szerint az új koronavírussal történő fertőződés legtöbbször enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, így jellemző a láz, köhögés, légzési nehézség, izomfájdalom és fáradékonyság. Tüdőgyulladás kialakulhat, illetve ritkán súlyos megbetegedés is előfordul, így például akut légzési elégtelenség és szepszis jelentkezhet. Jelen tudásunk szerint jellemzően azoknál a betegeknél alakulhat ki súlyos, életveszélyes állapot vagy halálos kimenetel, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ide tartoznak a magas vérnyomásban és más szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, májbetegségekben, illetve a légzőszervi betegségekben szenvedő betegek.

Milyen az új koronavírus (2019-nCoV) átviteli módja, és milyen gyorsan terjed?

A kínai hatóságok megerősítették, hogy az új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre terjed. Az emberek közötti terjedés többféle módon lehetséges. Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek. Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

Melyek az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott fertőzések kezelési módjai?

Az új koronavírus okozta megbetegedéseknek jelenleg nincs speciális, célzott kezelési módja, gyógyszere. Az érintett betegeknél a tüneteknek megfelelő, a beteg szervezetét, immunrendszerét, légzését támogató kezelést alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékkezelés, vírusellenes szerek, szükség esetén légzéstámogatás). A koronavírusok ellen jelenleg nincs védőoltás.

Mit tehetünk, hogy ne fertőződjünk meg?

Szigorúan be kell tartani az általános személyes higiéniai előírásokat. Nem szabad köpködni, gyakran és alaposan kell kezet mosni, lehetőleg fertőtlenítőszerrel, és nem szabad a kezünkkel az arcunkat piszkálni. A legtöbb vírust, amely nem közvetlenül jut be a légzőszerveinkbe, a saját kezünkkel visszük a szánkba vagy az orrunkba, miután vírust tartalmazó felületekhez nyúltunk.

Nem szabad a markunkba tüsszenteni, köhögni, mert ezzel csak vírust juttatunk a kezünkre, amivel aztán összefogdosunk mindent. A könyökhajlatunkba vagy még inkább egyszer használatos papír zsebkendőbe kell tüsszenteni, köhögni.

 

Ha betegnek érezzük magunkat, mit tegyünk?

 

Ha bármilyen tünetet tapasztalunk magunkon, ami a fertőzéssel összefügghet (légzőszervi tünetek, láz, gyomorbántalmak), akkor otthon kell maradni! Nem szabad bemenni koronavírus-fertőzés gyanújával a háziorvosi rendelőbe vagy kórházba, hanem telefonon kell értesíteni a háziorvost, súlyos esetekben a mentőket! Feltétlenül el kell nekik mondani, hogy koronavírusra gyanakszunk, és meg kell indokolni, hogy miért rá (például azért, mert fertőzött területen jártunk, vagy ott járt személlyel kerültünk személyes kontaktusba).

 

Ki számít gyanús esetnek?

Az olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg (pl. láz (»38 0C) és/vagy köhögés és/vagy légszomj hirtelen kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától, és akinél a tünetek kezdetét megelőző 14 napra vonatkozóan teljesül az alábbi  feltételek egyike:

-          szoros kapcsolatban volt valószínűsített vagy megerősített új koronavírussal fertőzött személlyel

-          vagy olyan az új koronavírussal érintett területen járt, ahol a közösségi terjedés feltételezhető.

 

Fontos, hogy a családtagok tartsák távol magukat a betegtől, amennyire ez lehetséges. Főként az időskorúak vannak veszélyben, náluk sokszorosan súlyosabb megbetegedést okoz általában a fertőzés.

Jó-e bármire a maszk?

A hírek ellentmondóak, egyes vizsgálatok szerint hatékony a maszk bizonyos mértékig, mások szerint semmire nem jó. Pláne nem arra, hogy az egészségesek megvédjék magukat.

A sebészmaszkot arra fejlesztették ki, hogy az orvos ne fertőzze meg a műtét közben a beteget, mivel felfogja a szájából és az orrából távozó cseppeket. Erre tökéletesen jó, és ezért a fertőzötteknek szükséges is hordaniuk.

A legtöbb, vírust tartalmazó, és a levegőben terjedő csepp 10 mikrométeres átmérőjű, így ezek kivédésére elméletben jó lehet az FFP2 és az FFP3 jelű maszk (a neten terjedő álhírekkel ellentétben nem a vírus mérete alapján kell maszkot választani, hanem a levegőben terjedő cseppek mérete alapján). Ha szakszerűen és folyamatosan viseljük, például nem hagyunk oldalt egy milliméteres rést sem, akkor lehet valamennyi haszna.

Hogyan kell kezelnünk a fertőzöttek által megfogott tárgyakat?

Alkohol alapú felületfertőtlenítővel kell végig törölni minden felületet, ami vírust tartalmazhat. A koronavírust hamar megöli az alkohol, nem kell órákig rajta tartani a fertőtlenítőszert.

Az alábbi ingyenesen hívható telefonszámokon kérhet tanácsot

 kvszám

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.