• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2021. augusztus 13. Szerző: kastely Hozzászólások kikapcsolva

A Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. szervezésében, 2021. augusztus 10-én újabb időszaki tárlatra hívtuk meg az érdeklődőket. A májusi „Közösségek Hete 2021” alkalmából, felnőtteknek szóló pályázatot hirdettünk. A pályamunkákból „Rajz, Grafika, Festészet” címmel született meg a kiállítás. Hét alkotó – Filep- Szabó Zsuzsanna, Klujber Richárd, Mészáros Marcsi, Romanóczki Zoltán, Szauer Viktória, Vaskóné Gálfi Erzsébet és Takács Vanessza- tehetségét, és kreativitását dicsérhetik meg a Győry-kastélyba látogatók. Fülöp Irén pedagógus gyönyörű magyar versekkel köszöntötte a résztvevőket. Széll István pedig klasszikus, szép gitárszámot játszott el. A tárlat megnyitóján bemutattuk a hat perkátai, és egy sárbogárdi alkotónkat. (A fotóra kattintva olvasható a művészek bemutatása.) Minden kiállítónak kívánok jó egészséget, alkotókedvet, és további sikereket! A vendégeinknek köszönöm, hogy a jelenlétükkel és figyelmükkel megtisztelték a megnyitót! Kérem, hogy vigyék hírét ennek a nagyszerű kiállításnak, amely megtekinthető 2021. augusztus végéig.

Lászlóné Szabó Edit

Nyitó

1

2
3

 

Alkotó neve: Filep-Szabó Zsuzsanna
Gyűjtemény címe:  “Szárnypróbálgatások”

Emlékei szerint gyermekként is imádott rajzolni. A mesék világa felébresztették a képzeletét, amelyek papírra kívánkoztak. A legnagyobb ünnep az volt, ha Édesapja is vele rajzolt. A rajz órák kötelező feladatai nem igazán, ám az időnkénti szabad alkotás annál nagyobb örömöt hozott számára.  Szívesen illusztrált örsi, raj és olvasó naplókat.    Aztán hosszú-hosszú évek teltek el anélkül, hogy ceruzát vagy ecsetet vett volna a kezébe. A kilencvenes évek vége felé Monterey-ben, Kaliforniában a sors egy nyakkendő tervező céghez sodort. Itt újra rajzolni kezdett, rengeteget tanult a színek, formák kapcsolatáról. 2012-ben elvégezte a Jobb agyféltekés rajz tanfolyamot, ami nagy utazás volt. Szavait idézve: “Az egyes technikák alkalmazása is kihívás elé állítja az embert. Szóval a belefeledkezés, az öröm, alkotás közben még nem igazán volt jelen. Whitney Freya tanításának köszönhetem, hogy már nem félek és engedem, hogy valami átvegye az irányítást és ne a végeredmény, hanem a megtett út élvezete, az alkotás öröme domináljon.”  Szerinte mindenki képes festeni, a cél nem a tökéletes műalkotás létrehozása, hanem kapcsolatteremtés a legbelső énünkkel. A téma általában nem valami külső látvány, forma megörökítése, inkább az érzések, vágyak, gondolatok képi kivetülései. A kedvenc technikája: paletta késsel, struktúra paszta felvitelével, 3D-s formákat létre hozni a vásznon, hogy aztán száradás után, a színek egymásra helyezésével kialakuljon a kép. Számára lenyűgöző, ahogyan a színek alakítják egymást és a formát. Szereti a metál fényű és matt festékek játékát, ahogyan a ráeső fény és nézőpont

4

 

Alkotó neve: Szauer Viktória
Gyűjtemény címe: „Belső mozdulatrajzok”

Szauer Viktória Sárbogárdon él, egy fiú gyermek édesanyja.
A szociális szférában dolgozik, terápiás munkatársként. Öt évvel ezelőtt kezdett el rajzolni, amikor, az akkor elsős kisfia kérte, hogy rajzoljon neki állatokat. Élvezettel tette ezt. Kezdetben még olaj pasztellel alkotott, később rájött, hogy a szén ceruza az ő világa. Inkább az absztrakt művészetet pártolja, ez munkáin is látszik.. Továbbá vonzza a mozgásban lévő test dinamikája, a mozdulatok szépsége. Próbál szénrajzokat, pasztelleket készíteni, rögzíteni mozdulatokat, ezért a lendület a rajzainak éltető eleme. Igyekszik a képességei határát egyre jobban feszegetni, lehetőleg úgy, hogy ne bénítsa meg spontán alkotó kedvét.
Művészi hitvallását    idézve:
“A Tehetség mindannyiunkban adott, ha az alkotás varázsát képzelettel egészítjük ki, és előtérbe engedjük a” “játszom”, “álmodom”, “elképzelem” mozzanatokat. A bennünk élő művész gyermek, és a bennünk élő gyermek, művész. ”

5Szauer Viktóriával és a kisfiával, Szauer Péterrel 2019. májusban találkozhattunk itt Perkátán, amikor a Közösségek Hete programban megvalósítottuk a „Micicánk” című – szép, anya-gyermek ihletésű, igaz történetéről szóló – gyermekkönyv bemutatását, a szerzők meghívásával.

6

7Alkotó neve: Vaskóné Gálfi Erzsébet
Gyűjtemény címe: Tavasz színeiA perkátai festőnőnek először 2012-ben mutatták be a műveit a kastélyban, „A pillanat, ami örök” címmel.
Vaskóné Gálfi Erzsébet gyermekkora óta szeret rajzolni, festeni, és 2006 óta foglalkozik komolyan a festészettel. Számos pályázaton részt vett, több munkáját is díjazták. Először vízfestékkel, majd üvegfestészettel próbálkozott, később tért át az olajfestékre, amely által művészete kiteljesedett. Kedvelt színeinek inkább az élénk színeket, a természet színeit mondja.
Jelenleg egy tavirózsás képen dolgozik, amit még Tapolcán kezdett el, amikor az ArtNatúra festő csoport tagjaként ott járt. Megragadta a látvány, ahogy a tó vizében tükröződő templom torony vibráló színei, formái fodrozódtak. Számára nagyon fontos az első benyomás, mert ilyenkor rögzülnek benne a színek, formák látványa, amit később fel lehet idézni, amikor már fényképről dolgozik. Érzéseket szeretne kifejezni, és átadni a nézőnek a festészet eszközeivel.
Ma már nagyon szereti a Plein-air festést, kint a szabadban, természetben alkotni, akár egy csendéletet, vagy egy gyönyörű tájat. Rég dédelgetett terve, hogy perkátai tájakat, utcákat, épületeket fessen. Ezekhez gyűjti az anyagot, fotókat. Sokat járja a falut, és mindig rácsodálkozik , hogy milyen szép helyen élünk. Igazi festői látvány számára. 8Alkotó neve: Klujber Richárd
Gyűjtemény címe: Az elmúlásRichárd már kiskorában is szeretett rajzolni. Az általános iskolában felfigyeltek a pedagógusok a kiváló rajzkészségére, és jó kézügyességére. Hobbiból rajzol ő is. Kedveli a ceruzarajzokat. A középiskolai tanulmányai mellett, a további alkotó-tervében szerepel a festés.9Alkotó neve: Takács Vanessza
Gyűjteményének címe: “Egy fiatal nő gondolatai”Vanesszát 13 évesen kezdte el jobban érdekelni a rajzolás, majd később, 16 éves korában már szívesen festett a fantáziája alapján is. Motivációja mindig az önkifejezés, a vágyai kifejezése, és a stresszlevezetés volt.
Mindig grafittal rajzol, satírozva, nem keni el a papíron, nem mossa össze. Szeret aprólékosan, úgymond “pepecselni” vele. Festésnél szeret a színekkel játszani, törekszik arra, hogy minél színesebb legyen, mint az egyénisége. Kedvenc témái legtöbbször elvontabbak: kígyók különböző helyzetekben, holdra tekeredve, kézben fogva, amelyeket sokszor pontozással, aprólékosan rajzol meg. Autókat is ábrázol, hiszen imádja a vezetést, és az autókat. Évente kb. 4-5 rajzot készít, és általában az egyetemi vizsgaidőszakban. További tervei közé tartozik egyetem mellett a tetoválások készítése és tervezése, valamint a további vizsgaidőszakokban kirajzolni magából minden stresszes gondolatot, és átvinni valami szép alkotásba.10Alkotó neve: Mészáros Marcsi
Gyűjteményének címe: “Életképek”

Édesapja ösztönzésére kezdett el rajzolni, 11 éves korában. Kapott édesapjától egy rajzfüzetet,aki letette elé az asztalra, és azt mondta: “Alkoss nekem valamit, Csillagom!” És ő neki, az édesapjának akart örömöt szerezni.
Ma már az ihlet szüli számára az alkotásait. Számára egyfajta flow élmény, ha ceruza kerül a kezébe… megszűnik körülötte a világ, és teljesen kikapcsolja. Ezt a belső örömöt igyekszik megosztani a munkái során is, hiszen ez a rajzkészség, kreativitás kell a szépségiparban, a műköröm készítéshez is.

12111413
Alkotó neve: Romanóczki Zoltán
Gyűjteményének címe: A vászonra festett életút
Zoltán gyermekkora óta rajzol. Az általános iskolában Kovácsné Bogó Katalin volt a tanára, aki megszerettette vele a rajzolást. 2004. óta foglalkozik igazán komolyabban a festészettel. Számára nyugtató hatású, és igai kikapcsolódást biztosító kreatív tevékenység. A technikák közül a grafitot, és az olajfestést kedveli leginkább. Szívesen fest tájképeket, valamint az utóbbi időben portrékat. Stílusai közé tartozik a realisztika, amellyel további tervei vannak, mind a festészettel, mind a rajzolással kapcsolatosan.
15
kategóriák: Ajánló, Eseménynaptár

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.