Iskolánk 1974-ben nyitotta meg kapuit. 1974-ig a Győry-Hunyadi Kastély adott otthont a perkátai iskolásoknak. A csodálatos épület sok emléket őrzött meg ódon falai között. Ma is sokan emlegetik iskolás élményeiket. Ám az akkor még igen magas iskolai létszám befogadására a Kastély épülete nem volt alkalmas. A község számára szükségessé vált, hogy legyen egy olyan épület, amely jobb körülményeket biztosít az általános iskolai tanításra-tanulásra.

1974 szeptemberében került sor a mai iskolaépület átadására. Azóta eltelt több mint 30 év. Egy egész emberöltő. Az épület teszi a dolgát – lehetőséget teremt minden gyermeknek a tanulásra. 1990-ben a rendszerváltás idején az akkor itt dolgozó pedagógusok úgy döntöttek, hogy nevet kell adni az intézménynek. A település történelmi kötődése a Hunyadi családhoz egyszerűsítette a név megválasztását. Hunyadi Mátyás Általános Iskola lettünk 1990 tavaszán, Mátyás király halálának 500. évfordulóján. Az évek során kialakult, hogy elsősorban Perkátán lakó, többségében perkátai származású pedagógusok tanítanak, akik a munkaidőn túl is megkereshetők egy-egy problémával.

A tanulók létszáma 320 és 340 között ingadozik. Két idegen nyelv, a német és az angol nyelvet oktatjuk. Jól felszerelt informatikai teremmel rendelkezünk. A tornaterem az iskolai oktatás mellett a község lakosainak is rendelkezésére áll, rendszeres sportolási lehetőséget biztosít mindazok számára, akik igénylik. Évek óta bejárnak focizni két csoportban az „öreg fiúk”, téli időszakban a sportegyesület „profi” játékosai. Lehetőséget biztosítottunk az önvédelmi oktatásra, fitness tornára, kosárlabdára.Iskolánk tevékenysége 2006-ban újabb feladatellátással bővült: alapfokú művészetoktatási intézményi feladatot is ellátunk. A művészetoktatás elsősorban a zenetanítást jelenti. Három zenei oktatást végzünk: szolfézs-, zongora- és furulyatanítást. Az intézmény, nemzetközi kapcsolatai révén – Kisbács (Erdély), Saint Maximin (Franciaország), Huaxiang (Kína), az itt tanuló gyermekek megismerhetik más népek kultúráját, megismerkedhetnek velük egykorú, de más országban élő gyermekekkel. A perkátai gyermekek családias légkörben sajátíthatják el azokat az ismereteket, amelyekre szükségük van.

Az óvoda 5 csoportos, két épületben működik. Három – hat éves gyermekek számára, reggel 5,30-tól 17 óráig tart nyitva. Férőhely száma 150 fő, összes gyermeklétszám 145 fő. A csoportlétszámok magasak, átlag 25-35 fő. Az óvoda épületei a falu központjában találhatók. Közvetlenül az új óvoda a templom mellett, szemben vele a régi óvoda. Néhány percre az iskola, és a közművelődést kiszolgáló könyvtár, orvosi rendelő, polgármesteri hivatal. Közlekedési szempontból jól megközelíthető. A régi óvoda 1878-ban épült. 3 csoporttal működik.

Az új óvoda 1991-ben épült, két csoport kapott benne elhelyezést.

A gyerekek nevelését, gondozását, képességeik fejlesztését két épületben 17 fő látja el. 10 fő okleveles óvónő, 5 fő dajka (2 fő gimnáziumi végzettségű, 3 fő szakképzett dajka), 2 fő konyhás, (1 fő vendéglátó ipari szakmunkás, 1 fő kereskedelmi szakmunkásvizsgával rendelkezik).

2009. július 1-től változás következett az intézmény életében. Közoktatási intézményi társulást hozott létre Perkáta és Nagykarácsony önkormányzata. A Társulás lényege: Perkáta és Nagykarácsony közoktatási feladatainak ellátására létrehozta a Perkáta – Nagykarácsony Általános Művelődési Központ-ot. Az ÁMK tagintézményei: a nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda és a nagykarácsonyi Vörösmarty Mihály Általános Iskola; intézményegységei: a perkátai Szivárvány Óvoda, a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a perkátai József Attila Könyvtár és Művelődési Ház.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.