• Emlékeztető az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

    Tisztelt Ingatlantulajdonosok, használók! Perkáta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének „A köztisztaságról és környezetvédelemről” szóló 8/2016. (III. 24.) rendelet 4 §-a szerint, az ingatlan használója köteles gondoskodni: -          a ház vagy...

 • Köszönet véradásért

  Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik 2021. július 15-én részt vettek a perkátai véradáson. A nyári meleg ellenére is, nagyon szépen teljesített Perkáta ismét! 46 fő jelentkezett véradásra, 41 fő tudott vért adni és 2 fő előszöri véradó is megjelent. Köszönöm, hogy ilyen...

 • Műsorváltozás az Agárdi Popstrand rendezvénysorozatában

  Az Agárdi Popstrand főrendezője az alábbiakról tájékoztatta az önkormányzatot: A hétvégére hidegfront, kiadós esőzés és zivatar várható, ami elsősorban a Közönség biztonságát, valamint a Popstrandon elvárt és megszokott, ideális szórakozási feltételeket veszélyeztetik,...

 • Biológiailag lebomló zsák igénylése – Komposztálható hulladék gyűjtése

  Többen keresték fel az Önkormányzatot a júniusi zöldhulladék gyűjtés időpontja előtt, hogy a Vertikál által jóváhagyott formában, biológiailag lebomló zsák beszerzési lehetőségéről érdeklődjenek. Ennek kapcsán felvettük a kapcsolatot a Vertikál Zrt. ügyfélszolgálatával...

 • Pályázatot nyert Perkáta

  A Perkátai Hírekben már beszámoltunk arról milyen pályázatokat nyújtott be Perkáta az idei évben. Nagy örömünkre ezen a héten megkaptuk a támogatói okiratot a Magyar Falu Program keretében meghirdetett, Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése címszó alatt beküldött...

2011. február 21. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Az elmúlt hónapban igen sok saját írást kaptunk a kedves olvasóktól, nemhiába biztattuk Önöket, küldjék el műveiket, verseiket, gondolataikat, vagy akár javaslataikat, kritikáikat. Tegyék ezt továbbra is mindazok, akikhez eljutott a kérés, vagy akár megfogalmazódott valami jobbító szándék, hiszen egy havi lap és egy weboldal is tud, tudna mindig egyre jobb és jobb lenni.

Minden bizonnyal a legtöbben úgy gondolkodunk, hogy bár előre – a sokszor bizonytalan jövőbe – tekintünk, mégis szívünkben őrizzük a múltat, a megőrzésre méltó szép dolgokat, azokat, amelyek mindennapi életünkben ma is épülésünkre szolgálnak. Ilyen ember Berecz András, akinek meséit, humoros de tanulságos előadását bizonyára sokan ismerik, és akivel tegnap este volt szerencsém beszélgetni.
Következő meséjének hangulatát természetesen írásban nehéz visszaadni, de a történet ide kívánkozik.

A róka és a fülemüle

Volt egyszer egy róka. Szép vörös, hamis jószág. Viszont napok óta nem evett őkelme. Fúrta hasát az éhség, kétrét görnyedt, és egy bokor tövébe feküdt.
A bokor tetején egy fülemülét pillantott meg. – Fél fogamra tán elég lenne – gondolta a koma, – viszont akkorát nem tudok ugrani, hogy elérjem, de talán az eszem elér odáig.” Fel is szólott a fülemüléhez:
- Fülemüle pajtás, ugyan hallottad-é mit nyilatkozott tegnap a Jóisten?
Amaz kíváncsian tekintett le:
- Nem hallottam én!
- Hát tudd meg, azt mondta, mostantól minden állat testvére a másiknak, gyere hát ide, szállj az ajkamra, hadd melegítsem meg a lábaidat, biztosan elgémberedtek a hidegben.
Lesett a róka, száját tátva várt, de a madár már az ellenkező irányba bámult. Fel is szólott újra a fülemüléhez.
- Nem hallottad tán, amit mondtam? Mit üzent a Jóisten? Miért nem reám nézel?
- De hallottam én csak azt nézem, jön amarra három kutya, igen sietve. Egy vizsla, egy kopó és egy agár. Pont errefelé futnak a barázdába!
Mikor ezt meghallotta a róka, már szedte is nyakába kurta lábait és futni kezdett. A fülemüle utána repült és így szólt:
- Hát te meg hova szaladsz róka? Nem azt mondtad, kinyilatkozta a Jóisten, mostantól minden állat testvére a másiknak? Jönnek is ott a kutyák, hogy keblükre szorítsanak.
Sietős volt a rókának nagyon, de a válaszra azért megállt egy pillanatra.
- Tudod fülemüle, csak az a baj, Isten szavát sem hallja meg mindenki…


Berecz András meséje nyomán
Szombat Mihály

A róka és a fülemüle(Berecz Andrással)

kategóriák: Ajánló, Beszámoló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
  A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.