2019. szeptember 13. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Újabb fiatalok részesültek a helyi ösztönzőben

Perkáta Nagyközség Önkormányzata, egy Európai Uniós pályázat keretein belül 2018. novemberétől illetve decemberétől 164 helyi fiatal számára biztosít támogatást a településen: az „A” típus keretein belül lakásvásárlásra, felújításra, nagyobb beszerzésekre, míg a „B” típusnál a gazdaságfejlesztést ösztönző vásárlási támogatásra nyerhettek összeget a pályázók. Az utolsó, harmadik kategória célcsoportja a helyi intézményi hiányszakmában tanuló és elhelyezkedni szándékozó fiatalok voltak. Mivel csupán 1 fő felelt meg a kiírásnak, így az itt fennmaradó összeget, az Emberi Erőforrások Minisztériumával egyeztetve a projekt felelősei átcsoportosították a „B” típusba, melynek köszönhetően újabb 12 fiatalt tudtak a vásárlási támogatásban részesíteni, olyanokat, akik az előző alkalommal várólistára kerültek.
A szerződéskötésre 2019. szeptember 7-én, 16 órakor került sor a Győry-kastély dísztermében, ahol először Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte a támogatottakat. Elmondta, hogy nagy örömükre szolgál a további fiatalok bevonása a projektbe, hiszen a pályázati felhívással Magyarország Kormányának célja az volt a helyi önkormányzatok felé, hogy a vidéki fiatalok számára reális alternatívává váljon a helyben maradás, illetve az odaköltözés, ezáltal a vidék népességmegtartó ereje és versenyképessége javuljon. Ezt követően Bogó Anikó, a projekt szakmai vezetője vette át a szót, aki ismertette a megjelentekkel a támogatás feltételeit, illetve elmondta az arról történő beszámolás menetét, s azt, hogy 2021 februárjáig részesülnek az ösztönzőben.
- A pályázat több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír a fiatalok támogatása és a kastély oldalszárnyának részleges felújítása miatt – mondta Bogó Anikó, a projekt szakmai vezetője. – Az ifjúság támogatása érdekében az önkormányzat eddig is nagyon sokat tett: különböző ösztöndíj programok valósulnak meg, mint például a Bursa Hungarica, az Arany János Ösztöndíj Program. Támogatásban részesítjük az első lakáshoz jutókat, valamint a nyári diákmunka megvalósítása is nagyon népszerű a helyi fiatalok körében.
A szakmai vezető hozzá tette még, hogy a településen aktív közösségi szerepet vállaló fiatalok igényei mellé állnak, s az általuk kezdeményezett programokat, mind szervezéssel, mind anyagilag támogatja Perkáta Nagyközség Önkormányzata, sakkverseny, pálinka verseny, egyesületi ifjúsági programok, kiállítások mind valósultak már meg így.
- Jelen projektben, konkrét anyagi támogatásban részesül 177 perkátai, munkaviszonnyal rendelkező fiatal, akik részére 64 millió forintot ad az önkormányzatunk. Kiemelten fontosnak tartottuk Somogyi Balázs polgármesterrel, hogy ne szociális segély legyen az ösztönző, hanem ténylegesen munkaviszonnyal rendelkező, Perkátán élő, dolgozó fiatalok részesüljenek benne, és természetesen a helyi gazdaságfejlesztési koncepcióhoz is igazodjon.
A Győry-kastély épületének felújítása, megóvása, népszerűsítése érdekében az összes ajánlkozó lehetőséget megragadja a település vezetősége, így született meg a döntés, hogy az oldalszárnyban hat szolgálati lakást újítanak fel és rendeznek be a projekt keretei között. Ennek kapcsán már megtörtént a Perkátán, Perkátáért dolgozó közalkalmazottak kiválasztása, akik hamarosan beköltözhetnek az igényesen felújított lakásokba.
A szakmai vezető után a szerződések aláírása következett a megjelent fiatalokkal.

Horváth Dóri

szerzodes_kotes

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.