• Meghívó

    Tisztelt Lakosság! Fogadják szeretettel a Kossuth-díjas szobrász és éremművész időszaki kiállításának megnyitó ünnepségére való meghívásunkat! Tisztelettel: Oláh István polgármester  

  • Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel

    „Az idő nem áll meg – Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez” Tavaszköszöntő találkozás Szente Tünde szerkesztővel 2024. március 20-án egy példaértékű találkozás helyszíne volt Perkátán a Győry-kastély. Két jeles szociológussal találkozhatott...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Tisztelt Lakosság! Perkáta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024.03.27-én (szerdán) 17:30 órától testületi ülést tart, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. Perkáta Nagyközség Önkormányzata  

  • TAVASZKÖSZÖNTŐ ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

    - 2024. MÁRCIUS 20. SZERDA, 16 ÓRA -

  • Március 15-ei megemlékezés Perkátán

    Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg a településünkön. Az esemény március 14-én, 17 órakor vette kezdetét a Győry-kastélyban. Ünnepi beszédet mondott Oláh István polgármester úr. Vendégünk...

2019. október 9. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Az új óvoda-bölcsőde épületszárny átadása

Átadásra került az új óvoda-bölcsőde épületszárny Perkátán 2019. október 9-én. A 9 órakor kezdődő megnyitó ünnepségre az óvoda udvarában került sor, ahova a protokoll vendégeken kívül meghívást kaptak az intézmény egykori és jelenlegi dolgozói is.
Az ünnepség során elsőként köszöntőbeszédet tartott Somogyi Balázs polgármester.
- A perkátai óvodatörténete még a XIX. századra, most már 141 évre nyúlik vissza, amikor a Perkátát akkor birtokló Győry-család kisdedóvót alapított – kezdte beszédét a polgármester, mely során kiemelte, hogy az Európai Uniós forrásnak köszönhetően nem csupán új óvoda épületről, csoportról beszélhetünk, hanem bölcsőde létesítéséről is. Köszönetet mondott az intézményvezetőnek, a dolgozóknak és a szülőknek is, a munkálatok során tanúsított segítségükért és türelmükért, valamint Fejér Megye Önkormányzatának is a projekt iránti figyelméért, támogatásáért.
Ezt követően átadta a szót dr. Molnár Krisztiánnak, a Fejér megyei közgyűlés elnökének, aki örömét fejezte ki, hogy Perkátán megvalósult a pályázat, s annak köszönhetően az új épületszárny elkészült, továbbá elmondta, hogy megyei szinten számos településen fejlesztés valósult meg, Fejér megye halad előre.
Az avatóbeszédét követően dr. Molnár Krisztián elnök, Somogyi Balázs polgármester, Bogó Anikó igazgató és Cseréné Marczal Zsuzsanna igazgatóval közösen átvágta az avatási szalagot az épület előtt, majd a Szivárvány Óvoda Fecske csoportjának szüreti hangulatú műsorát tekinthették meg a vendégek, akiket Gálné Bölcskei Rita, Horváth Fanni és Poszkoli Krisztina készítettek fel az eseményre.
A műsor után Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatójának beszéde következett. Az igazgató elmondta, hogy noha nagy utat tettek már meg a Szivárvány Óvoda fejlesztése kapcsán, még van feladatuk: szeretnének az épületek köré új kerítéseket készíttetni, valamint az óvoda konyhának a felújítására is keresik a lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a település életében, hogy a perkátai gyerekek kiváló körülmények között tudjanak a köznevelési intézményekbe járni, fejlődni ott.
A beszédek sorát Cseréné Marczal Zsuzsanna, a Szivárvány Óvoda igazgatója zárta. Visszaemlékezett, hogy 28 éve várják, hogy megépüljön az óvoda másik fele, így hát egy régi álom vált valóra az új épületszárny létesítésével. Hangsúlyozta, hogy milyen sokat jelent a település életében, hogy újra van bölcsődéje, továbbá kiemelte az épületben kialakított tornaszoba fontosságát, amely a gyerekek mozgás igényének kielégítéséhez, a mozgásfejlesztések megvalósulásához járul hozzá.
- Kívánom, hogy az intézmény minden dolgozója, kisgyermeke úgy érezze, hogy jó itt dolgozni, óvodásnak, bölcsődésnek lenni – mondta beszédében Cseréné Marczal Zsuzsanna. – Bízom benne, hogy lelkiismeretes pedagógiai munkánkkal ebben a szép épületben boldog bölcsődés és óvodáskort tudunk biztosítani a perkátai kisgyermekek számára.
Az avató ünnepség végén minden vendég megtekinthette az új épület részt, valamint egy fogadással is várták őket az óvoda aulájában.

Horváth Dóri

Somogyi Balázs polgármester köszöntőbeszéde:

Óvoda és bölcsőde avatás

2019. október 9. 9 óra Perkáta, óvoda

Tisztelettel és nagy szeretettel köszöntöm Perkáta Nagyközség Önkormányzata nevében a TOP-1.4.1-15-FE1-2016-00007 kódszámú Óvoda épület bővítése és bölcsőde kialakítása Perkátán című pályázat avatásán megjelent vendégeinket, a Perkátai Általános Művelődési Központ és annak Szivárvány óvodája intézményegység jelenlegi és volt óvodapedagógusait és munkatársait, jelenlegi és volt óvodásait! Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm dr. Molnár Krisztián Urat, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, Bogó Anikót, az ÁMK intézményvezetőjét, Cseréné Marczal Zsuzsannát, óvodavezetőnket, Kovács Tibornét és Siba Árpádnét volt óvodavezetőket és Szilasy László volt ÁMK intézményvezetőt.
A perkátai óvodatörténet még a XIX. századra nyúlik vissza, most már 141 évre visszamenőleg, amikor a Perkátát akkor birtokló Győry-család kisdedóvót alapított. A II. világháború után a vincés nővérek zárdája szolgált a perkátai óvoda és egy időben a bölcsőde épületeként. Körül-belül 30 éve két fontos változás is történt, egyrészt megépült az ún. Új óvoda, amely modern körülmények között fogadhatta a gyermekeket, másrészt pedig megszűnt a bölcsőde, amelynek épületében, a volt zárda egyik felében azután és azóta is a szociális intézményünk üzemel. A volt zárda épületét két-három ütemben tudtuk megújítani, 2011-ben a szociális intézményt, majd 2015-2016-ban két pályázatban a régi óvodaként ismert szárnyat, egyrészt egy energetikai pályázatból külső szigetelést és nyílászárócserét, majd 30 milliós költségvetéssel belügyminisztériumi forrásból tetőcserét és részleges felújítást. 2017-ben a kapacitásnövelő pályázaton az óvoda területén levő volt szolgálati lakásban új csoportszobát alakítottunk ki.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves gyerekek!
Eddig a meglevő épületek állagmegóvásával, karbantartásával és élethossznövelésével foglalkoztunk, de Perkáta Önkormányzatának régi, ugye 30 éves álma volt, hogy az új óvoda akkor félig tervezett és elkészült épületét bővítsük, azaz befejezzük. Már 2009-ben nyújtottunk be pályázatot a másik fél megépítésére, amelyben akkor már tornaszobát is terveztünk. Ez a pályázat sajnos nem járt sikerrel, de végig napirenden tartottuk a kérdést, és ahogy említettem minden kisebb pályázaton indultunk, amely az óvodát fejleszthette, de ezen pályázatok nem óvodabővítést szolgáltak. A Településfejlesztési Operatív Program 2013-ban indult tervezésekor már első helyen állt ötleteink közül az óvoda bővítése, amelynél már akkor terveztük a bölcsődei részleg kialakítását is. A beadott pályázatnak nagyon sok előzménye volt, a Szilasy László vezette ÁMK az általam említett néhány infrastrukturális pályázat mellett nagy hangsúlyt fektetett a pedagógusok fejlesztésére, továbbképzésére, az óvodai neveléshez kapcsolódó szakkörök, foglalkozások biztosítására a TÁMOP pályázatokon keresztül, amely az iskola kiválása után is folytatódott az EFOP pályázatokkal, akkor már Bogó Anikó intézményvezetése alatt. Az óvoda Kovács Tiborné és Cseréné Marczal Zsuzsanna vezetése alatt számos pályázaton és programon vett részt, amelyek közül kiemelkednek a nemzetközi kapcsolatokat építő Erasmus pályázatok vagy az Örökös Zöld Óvoda cím. De óriási köszönet illeti a szülőket is, akik egyrészt a szülői szervezet révén folyamatosan támogatták az óvodát, felszerelések vásárlásával és a mostani pályázatnak is része volt, hogy csak akkor pályázhattunk bővítésre, ha látható volt, hogy a jelenlegi csoportszám kevés a gyermeklétszámhoz képest. Szerencsére Perkátán aránylag sok gyermek születik, ez nagy öröm és hálás feladat, hogy a gyermeklétszám miatt kell bővítenünk az intézményeinket.
A pályázatot 2016-ban nyújtottuk be, majd 2017. június 2-án történt meg a szerződéskötés, amelynek értelmében bruttó 180.000.000 millió forintos, 100%-os támogatottságú pályázatban részesített minket Fejér Megye Önkormányzata a Településfejlesztési Operatív Program gazdaságfejlesztési pályázati kiírásában. Sokak számára lehet megdöbbentő, hogy ez nem oktatási-nevelési program, de a pályázati kiírás illeszkedik a kormányzat azon szándékába, hogy a gazdaságot a foglalkoztatás bővítésén keresztül növelje, azzal, hogy a dolgozó családtagok terheinek csökkentését óvodák és bölcsődék fejlesztésével éri el. Az épület kiviteli tervei 2017 végére készültek el, majd 2018 elején kezdődtek meg a munkálatok. Nagy kihívással volt szembesülni azzal, hogy nemcsak új épületszárnyat építünk, hanem a 30 éves épületrészt is kor energetikai és jogszabályi előírásainak megfelelő állapotba kell hoznunk. Nagy eredmény volt, hogy 2017 végén többszöri próbálkozás után hazai forrásból, az önkormányzati alapfeladatok támogatása pályázatán 30 millió forintos támogatást nyertünk el, amelyből az eredeti szárnyon külső szigeteléssel és nyílászárócserével az energetikai elvárásokat teljesítettük. Ezen kívül a régi épületrész villamoshálózatát is fel kellett újítani, illetve a gázbekötés is feladat lett. A 2016-ban benyújtott pályázat pénzügyi tételei sajnos a 2018-as megvalósításkor már nem voltak elegendőek és emiatt történt az időben megcsúszásunk, hiszen a forrásaink nem voltak elegendőek, de idén júliusban kiegészítő forrásként a Fejér Megyei Önkormányzat költségnövekmény pályázatán közel 19 millió forintos plusz forrást nyertünk el, így minden számlánkat ki tudtuk egyenlíteni, illetve a tűzjelző rendszert is kiépítettük az új szárnyra. A most megtekinthető és átadásra kerülő óvodafejlesztés így hozzávetőlegesen 240 millió forint, és még nem beszéltünk a szülői szervezet, a Hankookos önkéntes pályázatok, a helyi vállalkozások és magánszemélyek felajánlásairól. További feladatok várnak még ránk, az udvar kialakításával, az eredeti szárny tűzjelző rendszerének kiépítésével, illetve az új bölcsődei részleg üzemeltetésével kapcsolatban, de ezeket említettem hálás feladatként, olyanként, amelyért ténylegesen érdemes dolgozni.
Szeretném a projekt létrehozásában és megvalósításában a Fejér Megyei Önkormányzat elnökének, dr. Molnár Krisztiánnak a minket mindig figyelő támogatását, dr. Galambos Dénes volt országgyűlési képviselőnk, jelenlegi térségünk fejlődését segítő miniszterelnöki biztos segítségét, a közreműködő szervezetek, a Magyar Államkincstár, a projektmenedzsmentet végző Albensis Nkft. és a Pénzügyminisztérium munkáját. A helyi menedzsment tagjai voltak Kovács Tiborné és Cseréné Marczal Zsuzsanna óvodavezetők, Bogó Anikó intézményvezető, Vizi Melinda projektmenedzserünk és dr. Lakos László jegyző Úr. A kivitelezésben köszönjük a kivitelező Good Bau Kft-nek a munkáját, különösen Pintér Attila ügyvezető igazgató Úrnak és Ruckenbauer Péter építésvezetőnek, akik minden kérésünknek, panaszunknak eleget tettek és nagy alázattal végezték a munkájukat. Köszönöm a munkáját Tátrai Ferenc műszaki ellenőrnek, a tervező Néz-Bau Kft-nek, a tűzjelző rendszert kiépítő Mór-Véd Kft-nek és az engedélyező hatóságoknak. A szeptember 7-én szintén Településfejlesztési Operatív Programból átadott orvosi rendelő bővítéshez képest az mostani projektben több perkátai alvállalkozónak és szállító is dolgozott, Gálosi Attila, aki a burkoló munkák nagy részét végezte, illetve Vaskó Ferenc vállalkozása, a tornaterem sportpadlóját helyezte le, míg a bútorokat ifjabb Pavlicsek Nándor szállította. Nem a szorosan vett projekt része volt az elektromos központ felújítása, amelyet László Norbert végzett el, hasonlóan a régi óvoda elektromos felújításához. A projekt kapcsán mind az óvodapedagógusok, mind az óvoda munkatársai rengeteg nehézséget kellett, hogy átéljenek, a gyermekek mellett, ezért külön köszönöm óvodavezető Asszonynak és munkatársainak a munkálatokat minden pillanatban támogató segítségét és a türelmét. A projekt megvalósulása után pedig nagyon jó munkát kívánok Bogó Anikó intézményvezetőnek, Cseréné Marcal Zsuzsanna óvodavezetőnek és Jákliné Rajcsányi Rozália bölcsődei részlegvezetőnek és minden munkatársuknak a nevelő munkához, a gyermekeknek pedig, hogy ezen nevelődés alatt második otthonuknak érezzék az új óvoda új szárnyát is!
Megtisztelő volt a figyelmük, köszönöm, hogy meghallgattak!

Perkáta, 2019. október 9.
Somogyi Balázs

DSC02342

DSC02350

DSC02352

DSC02360

DSC02367

DSC02371

DSC02380

DSC02389

DSC02394

DSC02400

DSC02407

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.