• Kreatív ajándékötletek karácsonyra! Alkossunk együtt!

    Ne hagyják ki ezt a lehetőséget! 2021. december 4-én, szombaton, délelőtt 10 órakor Adventi kézműves műhelybe hívjuk az érdeklődő felnőtteket, gyermekeket, és a családokat! A foglalkozást Zám Judit és Zám Anikó hobbiművészek vezetik. A foglalkozás ingyenes! Anyagokat és eszközöket...

  • Meghívó

    Szeretettel várunk minden érdeklődőt a II. adventi hétvége alkalmából! December 5. vasárnap! A nap folyamán 14 órától vásározókkal is megtelik az előkert! Lesz: - kürtöskalács, - lángos, - amerikai minifánk, - forralt bor! Találkozhatsz kézműves árusokkal! Ott lesz az óvoda...

  • Meghívó képviselő-testületi ülésre

    Meghívó Perkáta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete rendes képviselő-testületi ülésére 2021. december 01-jén 17 órától az Önkormányzat hivatalának épületébe.

2020. február 25. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Kommunizmus áldozatainak emléknapja

Az Országgyűlés határozata alapján majd két évtizede ezen a napon emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól, mivel 1947-ben ezen a napon hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Béla kisgazda politikust és ekkortól már nagy erőkkel zajlott Magyarországon a kommunista rendszer kiépítése. Ennek következtében hozzávetőlegesen 600.000 magyart, köztük 200.000 civilt hurcoltak el a II. világháború után szovjet gulágokra, ezt mutatta be díszpolgárunk, Csányi Sándor főszereplésével készült Örök tél című tévéfilm nemrég. Magyarországon a Szovjetunióban levőknél kisebb táborokat építettek ki – Kádár János akkori belügyminiszter rendeletével – többek között Recsken és Hortobágyon. Az 50-es évek elején a titkosrendőrség, az ÁVÓ és az ÁVH közel 1,2 millió magyart figyelt meg és a székhelye ugyanabban az épületben volt a budapesti Andrássy út 60. szám alatt, mint a nyilas titkosrendőrség 1944-ben. A nácizmus és kommunizmus két egymáshoz nagyon közel álló totalitárius rendszer volt, amely között csak annyi különbség van az általuk megölt emberek száma tekintetében, hogy a kommunizmus tovább állt fenn. Nem a véletlen műve, hogy tudományos elnevezésükben nácizmus = nemzetszocializmus, kommunizmus = szocializmus mindkettőben ugyanaz a szó szerepel, és a világháború után nagy átjárás volt a nyilasoktól a kommunista pártba. Alapjaiban mindkét rendszer az addig fennálló rend és a hagyományok eltörlését tűzte ki maga elé, család-, közösség-, vallás- és nemzetellenes volt, és mindkettő a származás (faj vagy osztály) alapján listázta és irtotta az embereket. Magyarország közel 45 évig állt fenn a kommunizmus 2 időszakban 1919-ben és a II. világháború végétől 1990-ig, amelynek sok tízezer áldozata volt, többszázezren menekültek el az országból, vérbe fojtották az 1956-os forradalmat és máig érezhető társadalmi és gazdasági hátrányai vannak. Önkormányzatunk 1956 hatvanadik évfordulóján tudott a kommunizmus két magyarországi áldozatának emlékművet állítani, a Corvin-köz legendás parancsnokának, Pongrátz Gergelynek, aki élete javát emigrációban töltötte, illetve a perkátai származású Csányi Sándor, 56 egyik roma mártírjának.

Somogyi Balázs

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu
    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.