2021. június 14. Szerző: kastely Hozzászólások kikapcsolva

Harang és haranglábkészítő Alkotótábor

Perkáta 2021. 07. 03-10.

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 1992 óta működő szakmai-kulturális egyesület, a Magyarországon működő díszműkovácsokat összefogó szervezet. Megalakulása óta feladatának tekinti a jelentőségéből egyre inkább vesztő, már-már kihalásra ítélt kovács mesterség életben tartását, az utánpótlás nevelést, a mesterség minél szélesebb körben való megismertetését, és tagjai szakmai fejlődésének segítését. Ezeknek a céloknak az elérése érdekében rendszeresen szervez kovácstalálkozókat, kiállításokat, előadásokat és alkotótáborokat. Az alkotótáborok egyszerre három célt szolgálnak, a résztvevők szaktudásának egy-egy speciális területen való elmélyítését, művészi értékű kovácsoltvas alkotás létrehozását, és a szakma népszerűsítését. Az utóbbi cél érdekében az alkotótáborok nyitottak a nagyközönség számára. Az elkészült alkotások mindenkor a tábornak helyt adó település tulajdonában maradnak.
A 2021 július 3.- 10. között megrendezendő perkátai alkotótáborban különleges feladatra vállalkozunk. A nagyközség világháborús emlékműve mellé készítünk haranglábat a hozzá tartózó haranggal együtt, aminek minden darabját a helyszínen felállított tábori műhelyekben készítjük el. A három és fél méter magas kovácsoltvas harangláb-szerkezet maga is rendkívüli produktum, de az igazi különlegesség a harang lesz, ami szintén kovácsolással fog elkészülni.
A kovács mesterségben a csengők, kolompok, kisebb harangocskák készítése nem ismeretlen, de tudomásunk szerint igazi harang ezzel a technológiával még sehol sem készült. A perkátai világháborús áldozatok emlékét őrző harang 40 cm-es szájátmérőjével, 30 kg-os súlyával ha nem is nagyharang, de mindenképpen a maga nemében páratlan, igazi harang lesz.

Az alkotótábort a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, Perkáta Nagyközség Önkormányzatának, valamint a községi civil szervezetek és magánszemélyek segítőkészségének és vendégszeretetének, nem utolsó sorban Szatmári Jenő perkátai kovácsmester céhtársunk szervező munkájának köszönhetően tudjuk megrendezni.

kategóriák: Ajánló

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.