2022. február 11. Szerző: kastely Hozzászólások kikapcsolva

Tisztelt perkátai lakosok!

  Egy rendhagyó és egy eseménydús évet tudhatunk magunk mögött. Számtalan nehézséggel kellett megküzdenünk, több tényező is befolyással volt életünkre. A Covid járvány kiszámíthatatlansága és a gazdaságra gyakorolt hatása, az önkormányzatokat sújtó központi forráselvonások, és az előző időszakból megöröklött 60 millió Ft közeli költségvetési hiány nagyon takarékos működésre késztetett bennünket.

A 2021. évi gazdálkodásunk nehézségei között említhetem, hogy a bevételek növelésére adókat nem emelhettünk, és új bevételi forrásokat sem vezethettünk be. Csökkentette bevételünket a gépjárműadó 10 millió Ft nagyságrendű megvonása, valamint a helyi iparűzési adó bevételünk 50 %-os elvonása. Igaz, hogy ezt kompenzáció címén visszakaptuk 2 részletben, de a működésünk folyamatos finanszírozására sajnos nem tudtuk használni. Fejlesztésekre gyakorlatilag semmilyen pénzeszközzel nem rendelkeztünk. Nem maradt más, mint a szigorú költséggazdálkodás, a működést még negatívan nem befolyásoló kiadások stopja, és a meg nem fizetett adók behajtása, amiben valljuk be, voltak tartalékok. Ezek az intézkedések együttesen azt eredményezték, hogy minden intézményünk normál módon működött.

A 2021-es esztendő legnagyobb eredményének azt tartom, hogy pénzügyileg településünk – a fentebb ismertetett nehézségek mellett is – ledolgozta hátrányát, A 2019. októberében számon tartott 60 millió forintos ki nem fizetett számla állományt 2021 első felére már 15 millió Ft-ra le tudtuk csökkenteni, szeptemberben már nem volt 90 és 60 napnál régebbi ki nem fizetett számla, s év végére elértük azt, hogy számláinkat időben tudjuk kiegyenlíteni. Ezen eredmények elérésében nagy-nagy köszönettel tartozom az intézmények vezetőinek, mind a Hivatal, mind az ÁMK, mind a Szociális Központ, mind pedig a Faluüzemeltetés tekintetében. A vezetők együttműködése nélkül nem juthattunk volna el idáig. Köszönöm!

A Perkátán élők életében pozitív eredményekben sem volt hiány a tavalyi évben. Elindult a Bölcsőde működése, mára már teljes létszámmal, mindannyiunk örömére. A szociális ellátásban is sikerként könyveljük el, hogy Kisné Ujfalusi Ramóna személyében egy kiváló szakemberrel gyarapodott a munkatársi kör, s a házi gondozásban részesülő ellátottak számát meg tudták duplázni.

Az egészségügyi vonal nálunk is nagyon nehéz feladatot látott el 2021-ben, s lát el a mai napig is. A Covid járvány mindent ural, a rendelőben Dr Kormos Zoltán és munkatársai emberfeletti munkát végeznek, mindannyiunk nevében csak a hálámat tudom kifejezni részükre. Ebben a helyzetben örömmel fogadtuk új védőnőnket Rausch Zsófiát és gyógyszerészünket dr Kontor Ákost.

A közvilágítás korszerűsítését célzó együttműködésünk a Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt-vel segít bennünket abban, hogy csökkenjen a műszaki hibák esetszáma, ne legyenek sötétben több napon keresztül utcarészek, s spórolni is tudjunk az energia árral. A munka tekintetében a szerződéskötés megtörtént, jelenleg a tervezés fázisában tart, bízom benne, hogy az év második felében elindulnak a munkálatok is.

Pályáztunk is, bár ezen a téren nagy eredményeket nem tudtunk elérni. A magyar falu programon belül inkább azok a nagyobb lélegzetvételű pályázatok domináltak térségünkben, melyekben mi már nem pályázhattunk, hiszen van már bölcsődénk, felújított orvosi rendelőnk.

Próbáltuk belterületi útjaink állapotán javítani, a Rákóczi – Deák Ferenc utca és a Rózsa köz felújítására pályázva 23,3 millió Ft összegben, de sajnos forráshiány indokkal, elutasításra került.

Külterületi útjaink felújítására is kerestünk forrást, pályázati pénzből.  Nem tudtunk az elképzeléseink szerint haladni vele. Ennek oka egyrészt a még jogilag rendezetlen tulajdonviszony volt a 62-es bekötőút esetében, illetve tervek sem álltak rendelkezésre, ami a pályázatok beadásához szükséges. Célul tűztük ki a tervdokumentációk elkészítését, ezek készítése már megkezdődött. Adott esetben – pályázati pénzforrás kihirdetése esetén – most már megvannak az eszközeink az induláshoz.

Voltak azért kisebb sikereink 2021-ben.

Pályázatot nyújtottunk mintegy 5 millió forint összegben „Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése” címen, amit meg is nyertünk. A temetői urnafal elkészült, a halotthűtő leszállításra került, s a napokban a temetői utak „murvázása” folyamatban van, az időjárási lehetőségek függvényében.

Pályázati pénzt nyertünk külterületi illegális szemétlerakatok felszámolására, mintegy 2,6 millió Ft összegben. Ezen pénzből a 62-es útra merőleges, a kilátó melletti önkormányzati kezelésű részt, a Szőlőhegy-Csikólapos környéki önkormányzati területet, és a Szabadegyháza felé kivezető úton fellelhető illegális lerakót számoltuk fel, 100 köbméter szemét elszállításával. A szemetet azért külterületről szállíttattuk el, mert a pályázat ezt engedte.

30 db csemetére pályáztunk a „Településfásítási Program 2021” elnevezésű akció keretein belül. Az Agrár Minisztérium kiírása alapján elnyerhető maximális mennyiséget kaptuk, 10 db kocsányos tölgy és 20 db magas kőris csemete formájában. Ezek elültetésre kerültek, 15 csemete a temetőben, 3 db csemete a Peking utcában kapott helyet, de jutott a bölcsi udvarára, a lovaspálya szélére, és a Széchenyi utca végébe is.

Szűkös anyagi lehetőségeink ellenére azért rendezvények, közösségi programok megtartására  valamint közösség építésre volt lehetőségünk 2021-ben. Mi, perkátaiak, szép példát mutattunk összefogásból, egymásra figyelésből, szponzorálásból. Ezek nélkül az értékek nélkül nem jöhetett volna létre többek között a harang és harangláb készítő alkotó tábor munkájának eredménye, az ország – ez idáig – egyetlen kovácsolt harangja. 15 év után nem rendezhettünk volna újra Fogatható bajnokságot, és nem érezhettük volna jól magunkat augusztus 20-án a Falunapon. Nem lehetett volna az Öreg Tölgy az „ÉV fája 2021” verseny ezüst érmese, és szeptemberben nem „nosztalgiázhattunk” volna az újra megrendezésre kerülő szüreti felvonuláson és bálon. Az ÁMK rendezésében megtartott megannyi színvonalas rendezvény és kiállítás is tudatosította velünk, hogy micsoda értékeink is vannak itt Perkátán.

Részemről bizakodva tekintek 2022-re. A költségvetés tervezésének vége felé járunk. Nagyon körültekintően mérjük fel a lehetőségeinket, mert tudjuk, ez az év sem lesz könnyű. Az intézmények vezetőivel és képviselő társaimmal közösen alakítjuk ki a közös célt. Az elvonások maradnak, a bevételek sem tudnak nőni, így a szigorú költséggazdálkodást továbbra is fent kell tartanunk. Látjuk mik azok a tevékenységek melyek forrásokat vonnak el tőlünk.  Egyik ilyen költségvetési tételünk a közétkeztetés. Az infláció következtében drámaian megemelkedő nyersanyag és energia árak fogják folyamatosan termelni számunkra a veszteséget, ha a bevételi oldalt nem tudjuk megnövelni. Érinti ez az inflációs nyomás közintézményeink működési költségeinek növekedését is, bármennyire is szeretnénk ezeket kivédeni.

Némiképpen reménykeltő viszont az a helyzet, hogy igen nagy volumenű – számunkra kedvező – pályázati lehetőségek nyílnak meg 2022-ben.

Az egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – témánk a jelenleg elérhető pályázatokban való részvétel, mely források segíthetik településünk infrastruktúrájának fejlődését, amire oly nagy szükségünk van.

1./Több témában is nyújtottunk be pályázatot januárban és február elején.

A Magyar Falu Program keretein belül beadjuk pályázatunkat két projektre, legkésőbb február 8-ig.

a./ MFP-UHK/2022 nevű pályázatra a Rákóczi utca, Rózsa köz és a Sport utca 1 és a Deák Ferenc utca érintett szakasza belterületi út felújítása, korszerűsítése tevékenységre, 38 millió Ft támogatási összegben. A célunk az, hogy Perkáta minden belterületi útja jó minőségű, a XXI. században elfogadható állapotú legyen. De ezt csak lépésről-lépésre tudjuk teljesíteni, s ígérem, hogy minden lehetőséget felkutatunk ennek elérésére.

b./ MFP-KOEB/2022 nevű pályázatra „Belterületi utak közterületek rendezéséhez kapcsolódó eszköz beszerzése” tevékenységre, 14,9 millió Ft összegben. Ebből a pénzből, traktor, homlokrakodó, ágdaráló, árokásó adapter eszközök beszerzését akarjuk megvalósítani.

Benyújtottuk támogatási kérelmünket a TOP_Plusz_2.1.1.-21 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” témakörben is, hiszen javítani, fejleszteni való bőven van, az önkormányzati épületek körében is. Ezt a pályázatot 13-án küldtük el bírálatra.

a./ Faluház esetében fűtés korszerűsítés, villamos hálózat felújítás, szigetelés, nyílászáró csere, napelem felszerelés a tervezet, 90 millió Ft bekerülési értékben.

b./ Gyógyszertári- önkormányzati lakások korszerűsítését is tervezzük, itt a pályázat tetőcsere, szigetelés, nyílászárók cseréje, fűtés korszerűsítés és napelem felszerelési munkálatokat foglal magában, 68,4 millió Ft összegben. A patika és a lakások egy épülettömbben helyezkednek el, de támogatás csak a szolgálati lakásokra igényelhető. Ezen ok miatt a patika felújítását saját forrásból kell megoldanunk 12,4 millió Ft önerővel. Ezen kiadásra keresünk egyéb pénzügyi forrásokat, bízom benne, hogy sikerrel járunk majd.

A Belügyminisztérium is írt ki az év elején pályázatot, (BMS) melyre február 5-ig lehetett pályaművet küldeni. Ezt is megcélozzuk, beadtuk munkánkat 23,3 millió Ft nagyságban 3,5 millió Ft önrésszel, a Sallai, Liszt Ferenc és a Széchenyi utca aszfaltozására.

Amint látják, nagy terveink vannak, az adódó lehetőségek maximális kihasználására törekszünk. A most beadásra került, illetve kerülő pályázati összeg mindösszesen 231,3 millió Ft. Ezen pályázatok elbírálása várhatóan február közepén történik meg. Az elbírálási idő 30 nap, így március hónapban már konkrét számot tudok közölni Önökkel, az elnyert összegről.

További pályázati lehetőségek megnyílása esetén készülünk még a következő fejlesztésekre:

  1. Régi Óvoda vizes blokk és konyha felújítása, plusz foglalkoztató szoba kialakítása. Ezen intézményünknél a szennyvízhálózat annyira elavult és rossz műszaki állapotban van, hogy annak teljes felújítása szükséges. A pályázni kívánt összeg 100 millió Ft.
  2. Nap mint nap szembesülünk azzal a problémával, hogy az orvosi rendelő vagy a gyógyszertár felkeresésekor a parkolás külön gond. Különösen igaz ez, ha beteg kisgyerekkel, vagy idős hozzátartozóval kell ezt megtennünk. Az Iskola előtt pedig aggódunk a gyerekek átkelése miatt a forgalmas Dózsa György úton, mert gyalogátkelő hely nem segíti őket. Ezért döntöttük el, hogy a patika előtti területen parkolókat fogunk építeni, melyből 3 db akadálymentes lesz, illetve gyalogátkelőt jelölünk ki az iskola elé. Ez a fejlesztés kb. 40-50 millió Ft-ba kerül, pályázati forrást keresünk rá.
  3. A csapadékvíz elvezetés is sokszor gondot okoz, ezeken a gondokon is enyhíteni akarunk, szépen lassan.  Első körben a következő utcák esetében tervezzük a csapadékvíz elvezetés fejlesztését. Kossuth utca, Árpád utca, Petőfi utca, Zöldfa utca, Zrínyi utca, Arany János utca, Vörösmarty utca. 98 millió Ft-os fejlesztést tartalmaz ez a csomag, pályázni készülünk, ha nyílik rá forrás.
  4. Nem adjuk fel a bel és külterületi utak fejlesztésére vonatkozó elképzeléseinket, minden esetben pályázni fogunk, ha lehetőség nyílik.
  5. Esedékes lenne már a Hivatal épületének megújítása is, itt is keressük a lehetőségeket.
  6. Idegenforgalmi, turisztikai fejlődésünkre is nagy szükség van, a kastély bekapcsolása a hazai turizmus vérkeringésébe, kiemelt szerepet kap terveinkben. A Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai központ január 1-gyel kinevezett ügyvezető igazgatója Nedves Éva lendülete és szakértelme garancia arra, hogy ebben a témában is előrelépést tudunk majd felmutatni.

 

Összességében bizakodó vagyok. Sok munka áll még előttünk, de elhivatottságban nincs hiány. Bízom benne, hogy 2022-ben pénzügyi stabilitásunk fenntartása mellett már a fentiekben vázolt fejlődésről is be tudok majd számolni, következő évértékelőmben. Ehhez kérem a támogatásukat és az együttműködésüket a továbbiakban is.

Perkáta, 2022. február 7.

Oláh István

ügyvivő alpolgármester

Tinta toll

kategóriák: Ajánló

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.