2022. június 3. Szerző: kastely Hozzászólások kikapcsolva

Tisztelt lakosok!

 

Több jelzést is kaptam, mely szerint a kastély Sport utca felőli sarkánál és a sportháznál darazsak özönlenek kifelé.

Tájékoztatom Önöket, hogy ezek a rovarok nem lódarazsak, hanem szigorúan védett óriás Tőrös darazsak. Az óriás tőrösdarázs nagy mérete és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre és állatra ártalmatlan. A fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Szúrása nem veszélyes. Félénk állat, érintésre, hessegetésre inkább odébbáll, nem agresszív, de a fészke közelében érzékenyebben reagálhat. Eszmei értékük 50 000Ft/db, elpusztításukat a hatóság szigorúan bünteti, elég drága bírsággal.

Fészket nem épít, a korhadt fákban páncélos bogarak lárváit keresi, és nagy segítségre van például a cserebogár lárvák állományának csökkentésében is.

 

Kérem Önöket, vigyázzanak rájuk, és ismerőseiket, barátaikat, családtagjaikat is tájékoztassák a rovarok ártalmatlanságáról. Amennyiben bizonyítottan természetpusztítást érnek tetten, kérjük jelezzék azt felénk.

 

Védjük együtt a természetet!

 

Köszönettel

Oláh István ügyvivő alpolgármester

orias-torosdarazs-balogh-diana-izeltlabuak-hu-licenc-cc-by-4-0-2

Kép forrása: Google

kategóriák: Ajánló

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.