2016. augusztus 9. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

A Fejér megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap tudósítása a 2016. augusztus 8-i rendezvényről, az alábbi linken olvasható:

http://duol.hu/hirek/kastelyavato-kiallitasokkal-1782502

http://inforadio.hu/kultura/2016/08/08/atadtak_a_felujitott_perkatai_gyory-kastelyt/

http://magyaridok.hu/belfold/atadtak-teljesen-felujitott-perkatai-gyory-kastelyt-902191/

http://turizmus.com/ujdonsag/atadtak-a-teljesen-felujitott-perkatai-gyory-kastelyt-1137637

 http://www.acnews.hu/index.php/itthon/2787-atadtak-a-teljesen-felujitott-perkatai-gyory-kastelyt

Somogyi Balázs polgármester úr ünnepi köszöntő beszéde itt olvasható:

Kastély avató 2016. augusztus 8. 9 óra

 

Örömteli szeretettel köszöntöm Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Győry kastélyt üzemeltető önkormányzati tulajdonú vállalkozás, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. nevében vendégeinket a Győry kastély felújított főépületében megnyíló, Magyar-kínai Kulturális Turisztikai Központ két állandó kiállításának avatásán.

  • Kitüntetett tisztelettel köszöntöm testvértelepülésünk, Huaxiang delegációjának tagjait, illetve a Huaxiangot is magába foglaló pekingi Fengtai kerület delegációjának tagjait:
  • Wang Suwei Urat, Peking Fengtai Kerület Népi Gyűlésének elnökét
  • Wang Shiyi Urat, Peking Fengtai Kerület Huaxiang Városának polgármesterét
  • Wang Bailing Asszonyt, Peking Fengtai Kerületi Kormányzat irodavezető helyettesét
  • Chen Yang Urat, Peking Fengtai Kerülete Lu Guo Híd Kulturális és Turisztikai Területének igazgatóját

Megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntöm

  • Chen Zhiliu Urat, a Kínai Népköztársaság 1992-96 közötti budapesti nagykövetét, Kína legelismertebb magyar szakértőjét, Perkáta díszpolgárát és kedves feleségét Wang Jinfeng Asszonyt, akik 1 hónap híján 62 évvel ezelőtt, 1954 szeptemberének közepén érkeztek először Magyarországra, és nagyon sokat tettek nemcsak Kína és Magyarország baráti kapcsolatának fejlesztéséért.
  • Tisztelettel köszöntöm Guo Xiaoguang Urat, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kulturális tanácsosát!
  • Tisztelettel köszöntöm Perkátán Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Urat, aki az Európa Kapuja Magyar-kínai Egyesület tiszteletbeli elnöke is.
  • Tisztelettel köszöntöm dr. Galambos Dénest, a Fejér megyei 4-es számú választókerület, – közte Perkáta – országgyűlési képviselőjét!
  • Tisztelettel köszöntöm Perkátán dr. Molnár Krisztiánt, a Fejér Megyei Önkormányzat elnökét!
  • Tisztelettel köszöntöm dr. Petrin Lászlót, a Fejér Megyei Kormányhivatal Főigazgatóját!
  • Nagy tisztelettel köszöntöm, Reng Zoltán Urat, a Hungrana Kft. vezérigazgatóját!
  • Nagy öröm számunkra, hogy a legjelentősebb magyarországi kulturális intézmények nagyon komolyan segítették ezt a projektet, ezen alkalomból nagy tisztelettel üdvözlöm Sárváry István Urat, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnökét, Ritoók Pál elnökhelyettes Urat, Dr. Lovay Zsuzsannát, az Iparművészeti Múzeum főosztályvezetőjét, Kulcsár Mihályt, a Szent István Király Múzeum igazgatóját, Farkas Lajost, az Intercisa Múzeum igazgatóját és az előző szervezetek megjelent munkatársait!
  • Köszöntöm térségünk legfontosabb felsőoktatási intézményének képviseletében Dr. Szabó Csillát, a Dunaújvárosi Egyetem Tanárképző Központjának főigazgatóját! A Dunaújvárosi Egyetem évek óta jelentős számú kínai vendégdiákot oktat.
  • Köszöntöm Bartus Tamás Urat, a Székesfehérvári Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala főosztályvezetőjét és a projekt ideje alatt szolgálatot teljesítő örökségvédelmi felügyelőket.
  • Köszöntöm a Magyar-kínai Társadalmi Kapcsolatok Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumi elnökét, Zhou Yong Ping Urat és az alapítót, Szalontai László Urat. Köszöntöm az Európa Kapuja Magyar-kínai Egyesület jelenlevő vezetőit és tagjait!
  • Nagy tisztelettel köszöntöm a kivitelező Fodor Kft. jelenlevő munkatársait, a tervező Szakra Stúdió Kft. mérnökeit, a kerttervező Artborétum Kft., a restaurátor Mentartis Kft., a közbeszerző Duoviri Kft., a műszaki ellenőri munkákat végző TSPC Kft., a menedzsment munkákat végző Bon Control és Vizi Consulting Kft-k vezetőit! Köszöntöm a Perkátai Kínai Központ Nkft. vezetőit, Perkáta Nagyközség Önkormányzatának képviselőit és a Polgármesteri Hivatal, a Perkátai ÁMK, a Perkátai Szociális Központ vezetőit és munkatársait, a mai napon fellépő művészeket, a rendezvény szervezőit és segítőit, a sajtó munkatársait és minden minket megtisztelő vendégünket!

Tisztelt Vendégeink!

Legelsőként arra kérem Önöket, hogy válasszanak egy olyan pillanatot, amikor ebben az épületben jártak még a felújítás előtt, majd hasonlítsák össze a mostani élményeikkel! Szinte minden vendégünk járt itt már régebben, van valamilyen kapcsolata Perkáta és Huaxiang most már 56 éves kapcsolatával. Hiszen ezekben a percekben, amikor a hála és a köszönet nevében szólok Önökhöz, egy 1960-as mozzanatra is emlékezünk, amikor egy Sztálinvárosba érkező kínai delegáció Perkátára is ellátogatott. Ezt követően a perkátai tsz-t elnevezték Magyar-kínai Barátság Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnek, a Peking környéki testvérszervezetet pedig Kínai-magyar Barátság Huaxiangi Népi Kommunának. A következő évtizedekben Kína mindig kiemelt figyelemmel kísérte Perkátát és – a szovjet-kínai ellentétek ellenére – Magyarországot is. Perkátáról a 80-as és 90-es években delegációk utaztak ki Huaxiangba a tsz és utódszervezete részéről, majd Chen Zhiliu nagykövet úr segített testvértelepülési kapcsolatot kialakítani Perkáta és azon Huaxiang között, amely ma már a kínai főváros Peking több mint 2 millió lakosú Fengtai kerületének, 150.000 lakosságszámú, virágzó városrészévé fejlődött. Szintén Chen Zhiliu nagykövet úr volt az, aki létrehozta, segítette 1995-ben Fejér megye és Jilin tartomány testvértartományi kapcsolatát, amely kapcsolatot részben segíteni tudjuk innen Perkátáról. A 2001-es testvérvárosi kapcsolat kialakítása után felgyorsultak a két település között a diplomáciai kapcsolatok, majd 2006 után már számos Fengtai kerületi delegációt is fogadhattunk. 2011-ben látogatást tettünk országgyűlési képviselőnkkel Huaxiangban, ahol középtávú együttműködést írtunk alá. 2012-ben kiállítást rendezett Huaxiang Perkátán a fél évszázadra emlékezve, majd 2013-ban ifjúsági delegáció látogatott Huaxiangba. 2014-ben egy perkátai fiatal egy éves pekingi ösztöndíjat kapott az előző nagykövettől, Xiao Qian Úrtól. 2015-ben magas rangú szakmai, politikai delegáció látogatott el hozzánk Gu Xiaoyuan és Bai Zirong Úr vezetésével és a tavalyi évben önkormányzatunk közterületet nevezett el, testvértelepülésünkről Peking utca névvel, amellyel Kína és Magyarország baráti kapcsolata előtt tisztelgünk. Azt a régi pillanatot pedig a mostanira cserélve kimondhatjuk azt, hogy a két állandó kiállítás megnyitásával szeretnénk azt elérni a diplomáciai testületek, a közigazgatási és politikai szereplők, illetve a kulturális szervekkel való együttműködés által, hogy Perkáta fontos, megkerülhetetlen szerepet játsszon Kína és Magyarország kapcsolatában és lehetőség szerint minél többen látogassanak el hozzánk Magyarországról és Kínából, hogy mind a két település, mind a két ország kapcsolatát megmutathassuk.

Említettem, hogy 2011 fontos év volt a két település kapcsolatában, nemcsak a perkátai delegáció huaxiangi látogatása miatt, hanem annak legfontosabb pontja miatt, amikor is Li Zhi titkár úrral és L. Simon Lászlóval a fehér asztal mellett, Petőfit szavalva és Konfuciuszt idézve kitaláltuk, hogy két település fél évszázados barátsága okán egy kiállítást szeretnénk megvalósítani. Ezt követően egy kisebb huaxiangi kiállítást valósítottunk meg a testvértelepülések világnapján dr. Molnár Krisztián, melyet akkori megyei főjegyzőnk nyitott meg. 2012-ben, amikor Boldog Huaxiang néven megnyílt itt a kastélyban testvértelepülésünk kiállítása már beszámoltunk arról, hogy önkormányzatunk a másfél évvel azelőtti megbeszéltek okán egy turisztikai pályázatot kíván benyújtani, hogy méltó módon tudjuk fogadni a látogatókat és a kiállítást is. A pályázat 2015 elején kapott támogatást és a gyors előkészítő mozzanatok után 2015 júliusában kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok, amelyek tavaly év végére be is fejeződtek. Ezt követően májusban került berendezésre a Huaxiang által 2011-ben megígért kiállítás, amelyet teljes egészében testvértelepülésünk finanszírozott, sőt Kínából érkező eszközökből, kínai mesteremberek készítették el itt Perkátán. A többszöri egyeztetés után pedig most, 2016 augusztusának elejére időzítettük a kiállítás megnyitását, hogy kínai barátainkkal, Huaxiang és Fengtai vezetőivel és nagykövet úrékkal együtt ünnepelhessünk, illetve újabb időszakra szóló megállapodást kössünk, lefektetve a következő feladatokat köztük – egy Huaxiangban bemutatandó perkátai kiállítás alapjait.

A kiállításon számos olyan elődünk, barátunk is megjelenik a tablókon, akik sokat tettek a mostani kiállításért, őket is látva nagyon köszönjük az elmúlt 56 évben Perkáta és Huaxiang kapcsolatárért sokat tevő kínai és magyar diplomaták kitartó munkáját, a huaxiangi és a perkátai termelőszövetkezetek erőn felüli munkáját! A perkátai mezőgazdasági vezetők közül Magyar Lajos, Bakos Imre és Horváth Árpád nevét emelném ki, akik különböző korszakokban is a kapcsolat mellett álltak. Nagyon köszönjük a két település elmúlt évtizedekbeli vezetőinek munkáját, hiszen nélkülük nem lett volna esélyünk a mostani események eléréséhez. Köszönjük Wangcsunglan, Xiao Wen Yan polgármesterek és Li Ximin titkár úr segítségét, – hogy az elmúlt egy évtizedet említsem, – ahogy a mai napon Wang Suwei, Wang Shiyi és Li Zhi Uraknak tudok köszönetet mondani. Köszönjük Chen Zhiliu nagykövet úrnak és elmúlt évtizedbeli nagykövettársainak, Gao Jian nagykövet Asszony, Zhang Chunxiang, Xiao Qian és Duan Jielong nagykövet urak támogatást, hiszen mindkét település, Huaxiang és Perkáta is a saját országában a kicsik közé tartozik, és mégis kiemelten kezeltek minket a diplomaták.

Nagyon köszönöm Magyarország Kormányának a támogatását, hogy a régiós pályázaton keresztül közel 345 millió forint támogatást kaptunk, így a közel másfél millió eurós projekt nagy részét biztosította. Nagyon köszönöm a minket támogató vezetők támogatását, a térségbeli volt országgyűlési képviselők, L. Simon László, Dr. Dorkota Lajos, Cserna Gábor és a jelenlegi képviselőnk, Dr. Galambos Dénes támogatását! Köszönöm Dr. Molnár Krisztiánnak megyei közgyűlési elnöknek mind Perkáta, mind a kínai kapcsolat támogatásának irányába tett erőfeszítéseit, és hogy ránk bízza a testvértartományi kapcsolatok koordinálását is. Köszönjük dr. Simon László kormánymegbízott úr támogatását, illetve a megyei és járási kormányhivatal munkatársainak segítségét is! Köszönjük a Dunaújvárosi Egyetem kiemelkedő munkáját, amivel oroszlánrészt vállal Kína és Magyarország oktatási kapcsolataiban!

Nagy támogatást és gesztust tett felénk a tavalyi évben az ősi perkátai üzem, a megye legnagyobb adófizetője, a Hungrana Kft., amikor a szükséges önerőnk kiegészítéséhez 4 millió forintos pénzbeli támogatást biztosított első kérésünkre, ezzel is bizonyítva társadalmi felelősségvállalását. Nagyon köszönjük, hogy bíztak bennünk és szeretettel várjuk a céget itt, Perkátán!

A tényleges projekthez érve szeretnék köszönetet mondani az örökségvédelmi szakembereknek: a megyei vezetőnek, Bartus Tamásnak és kollégáinak, Halász Istvánnak, Lengyel Andreának, Erdei Lászlónak és Vaszkó Ildikónak, hogy nemcsak hivatalnokként, hanem emberként is mellettünk álltak.

A tervezés még 2011-ben kezdődött meg, így sok éven át dolgoztunk együtt Kralovánszky Rékával és Szabó Zoltánnal, illetve kollégáikkal, Bányai Balázzsal, Török Péterrel és Seress Andrással. Köszönjük mindannyiuk segítségét, illetve mindazon tervezőkét is, akik számunkra nem voltak annyira láthatóak.

Számos szerencsés találkozás is volt a projekt ideje alatt, talán nem véletlen, hogy két olyan perkátai fiatal is a megvalósítás alatt lett megyei vezető: Bartus Tamás és Kulcsár Mihály, aki a kastély minden szegletét gyermekkorától ismeri. Szerencsés találkozás volt Szterényi Sándorral és Sárváry Istvánnal, akik nagyon komoly támogatást adtak. A szerencsés csillagzat a gyermekáldásban is megjelent, hiszen sokan várnak babát az építésvezetőtől a recepciósig.

Nagyon köszönjük mindazok segítségét, akik a kivitelezést végezték: a Fodor Kft., mint fővállalkozó és alvállalkozóik munkáját, leginkább, akikkel napi kapcsolatban voltunk, Fodor Géza ügyvezetőét, Gerényi Viktor felelős műszaki vezetőét és Dávid Benjámin építésvezetőét! Rajtuk keresztül is köszönjük a nálunk dolgozó szakemberek munkáját! Perkátáról három vállalkozás vett részt a munkálatokban: Gálosi Attila egyéni vállalkozó és a Pegáz Kft. alvállalkozóként, míg ifjabb Pavlicsek Nándor az eszközbeszerzés kivitelezőjeként.

Köszönjük a minket segítő menedzsment tagok munkáját, a közbeszerzésben Kollmann Örs munkáját, aki történészként még inkább szívén viselte a feladatot. Ugyan nem történészek, de határtalan lelkesedésükkel a holtpontokon is átsegítették a projektet, Vizi Melinda, Kovács Melinda és Szabó Ágoston.

A kivitelezési munkálatok után számos olyan szakmai szervezettel kerültünk kapcsolatba, akikre azelőtt gondolni sem mertünk, így sokat segített a Győry család történetét bemutató kiállítás létrehozásában a Forster Központ Sárváry István elnök úr és Ritoók Pál elnökhelyettes támogatásával. Közgyűjteményként az Iparművészeti Múzeumból Cselovszki Zoltán főigazgató úr, Horváth Hilda és Dr. Lovay Zsuzsanna főosztályvezetők és Horányi Éva főmuzeológus. A Fejér megyei Szent István Király Múzeumból Kulcsár Mihály igazgató úr és Gärtner Petra történész, az Intercisa Múzeumból Farkas Lajos igazgató úr és az azóta elhunyt Matussné dr. Lendvai Márta.

Köszönjük a közreműködő szervezetek munkáját, mind a KDRFÜ-ét, ahogy most már a Magyar Államkincstárét! Köszönjük a minket mindvégig szakmailag támogató Magyar-kínai Társadalmi Kapcsolatok Fejlesztéséért Alapítvány segítségét, ahogy köszönöm perkátai kínai szakértők, Pavlicsek Zsolt, Farkas Attila és Pavlicsek Patrik munkáját.

Köszönöm a perkátai intézmények munkáját, illetve a volt, és mostani perkátai önkormányzati képviselők kitartását és minden perkátai polgár támogatását és türelmét! Végezetül pedig engedjék meg, hogy egy embert kiemeljek, aki mindvégig támogatta projektet. Attól a pillanattól, hogy az ötletet kitaláltuk, addig a pillanatig, hogy a mai napon milyen asztalterítő legyen itt, aki az elmúlt két évét erre a mostani pillanatra áldozta, a projekt motorja: Bogó Anikó alpolgármester!

Engedjék meg, hogy önkormányzatunk nevében még egyszer megköszönjem minden résztvevő és segítő támogatását, munkáját! Kérem, támogassák továbbra is ennek a két, saját országában kicsi településnek a kapcsolatát, hiszen Perkáta és Huaxiang 56 éves közös múltjában megjelenik két ősi kultúra, Kína és Magyarország jelenkori kapcsolata is!

Megtisztelő volt a figyelmük! Köszönöm!

Perkáta, 2016. augusztus 8.

Somogyi Balázs

Papp Péter fotói a rendezvényről:

DSC_0020 DSC_0029 DSC_0034 DSC_0040 DSC_0059 DSC_0072 DSC_0083 DSC_0086 DSC_0108 DSC_0123 DSC_0129 DSC_0133 DSC_0139 DSC_0140 DSC_0143 DSC_0149 DSC_0158 DSC_0167 DSC_0168 DSC_0174 DSC_0181 DSC_0185 DSC_0229 DSC_0272

 

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.