2020. május 6. Szerző: kastely Nincs hozzászólás

Csatorna használati illemtan

Igen, van ilyen a szennyvízcsatornánál is. Ehhez is megfelelő viselkedéskultúra illik, mert csak így működik rendesen,- mindenki megelégedésére.

Miért fontos?

Korunk környezetvédelmi elvárásai egyre szigorúbbak a természetnek visszaadott, megtisztított szennyvíz esetében is. A szennyvíztisztítást és a csatornarendszer üzemeltetését döntő mértékben a lakosságtól érkező szennyvíz minősége és mennyisége határozza meg, ami csatornahasználati szokásainktól függ.

A csatornahálózat és a tisztítótelep működése csak akkor zavarmentes, ha mindenki, aki használja kellően körültekintő, és önmérséklő. Ellenkező esetben-néhány ember magatartása miatt- az egész szolgáltatás ellehetetlenülhet, károsítva a többi fogyasztót.

A szennyvízcsatorna használatának tudnivalói:

1., Mivel a szennyvíztisztító telepek elsősorban biológiai úton tisztítanak, a csatornahálózatba csak lebomló, a természetet nem károsító, és az emberi egészségre közvetlen veszélyt nem jelentő anyagok juttathatók. Ha a csatornahálózatba méreg kerül,-amellett, hogy balesetet okozhat-a szennyvíztisztítás hatékonysága csökken, a befogadó élővíz sérül, és a szennyvíziszapot sem lehet hasznosítani a mezőgazdaságban.

ANYAGOK, MELYEKET SZIGORÚAN TILOS A CSATORNÁBA JUTTATNI:

- mérgek, gyógyszerek és növényvédő szerek,

- nehézfém tartalmú folyadékok,

- tűzveszélyes anyagok, benzin, hígító, festék stb.,

- lebomlásuk során mérgekké alakuló anyagok,

- egyszer használatos gumikesztyűk, szájmaszkok

2., A zsírok és olajok a csatornába kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény szappanszerű lerakódást okoznak. Így a csatorna előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav is keletkezik, mely megtámadja és tönkreteszi a csatornacsöveket.

3., A csatorna a szennyező anyagokat csak akkor tudja továbbítani, ha a szennyezőanyagok a vízben feloldódnak, vagy legalább vízzel keverednek. A víztakarékos eszközök mellett gyakran előfordul, hogy a szilárd anyagok kiülepednek, és a későbbiek során eldugítják a csatornahálózatot. Nem biztatunk senkit arra, hogy emiatt ne takarékoskodjon a vízzel, de ezt annak tudatában tegye, hogy a dugulás-elhárítások költségei megjelennek a díjban.

4., A házi szennyvízcsatorna akkor büdös, ha:

- leföldelik az átadási aknát, illetve légmentesen lezárják az udvari tisztító aknák nyílásait

- nem építik meg, vagy üzemen kívül helyezik az ingatlan alaphálózatának szellőzőjét (padlásszellőző)

- nem figyelnek, a lefolyók, padló összefolyók bűzelzáróira, mert a csatornahálózat tisztítást végző mosóberendezés vákuumot képez, és kiszívja a bűzzárakból a vizet. Rosszabb esetben a hálózatba betóduló levegővel kevert szennyvíz kifröccsenhet a WC-csészén keresztül.

5., Ha az épület csatornára rákötött helyiségének a padlóvonala a szolgáltatási pontnál lévő terepszint alatt helyezkedik el, és nagy esőzésekkor vagy duguláskor a csatorna feltelik, a szennyvíz “kiönthet”. Ezért kerülni kell az ilyen helyiségek csatornára kötését, vagy ha ez nem lehetséges, a szolgáltató hozzájárulásával szennyvíz visszacsapó szelepet kell beépíteni, vagy legbiztonságosabb megoldásként házi szennyvíz átemelőt kell  létesíteni. Ha ez hiányzik, a károkért a szolgáltató nem lehet felelős!

ANYAGOK, MELYEKET NEM SZABAD CSATORNAHÁLÓZATBA JUTTATNI:

Darabos szennyeződések

A csatornahálózat semmiképpen sem alkalmas szilárd hulladékok “eltüntetésére”. ezek elzárják a víz útját és tönkreteszik a szennyvíz átemelőkben a szivattyúkat.

Ilyen anyagok:

- bármilyen eredetű fa-kő-csont, műanyag háztartási eszköz, fémkupak, műanyag és üvegpalack stb.

- macska alom (még ha természetbarát megjelölést is élvezi, építési törmelék, homok, kavics

- vízben nem oldható egészségügyi anyagok (vatta, tampon stb.)

Szerves szennyezőanyagok

A szennyvíztisztító telepek a normál életvitellel járó szennyvíz megtisztítására alkalmas. A közüzemi szennyvízcsatornák viszont nagyobb mennyiségű szennyezőanyag továbbítására képesek, mint amennyit meg tud tisztítani a telep. Ezért a lakosság könnyen túlterhelheti azokat.

Többletterhelést okozó anyagok:

- állattartásból származó híg trágya

- háztartási ételmaradék, még akkor is, ha aprított

- zsírok, olajok

- háztartási állatfeldolgozásból származó hulladék, pl: halfej, emlősök belsősége stb.

- elpusztult kisállat tetemek

Esővíz, talajvíz

A szennyvízcsatorna hálózat csak a szennyvizet képes elvezetni. Még akkor sem szabad más eredetű vizet bejuttatni, ha úgy tűnik, hogy ez a víz simán elfolyik., mivel a bebocsátások egymásra halmozódnak és egyre nagyobb mennyiségben jutnak el a szennyvíztisztító telepre. Így olyan területeken okozhatunk veszélyt, amelyek saját ingatlanunktól távol esnek. A többletvíz elvezetése ezen kívül jelentős többletköltséggel jár, és emiatt a csatornadíj is emelkedik.

Nem kerülhet a csatornába:

- esővíz, hólé

- belvíz

- talajvíz

HIBAELHÁRÍTÁS A SZENNYVÍZCSATORNÁN

A házi szennyvízhálózat és az épületek belső szennyvízgyűjtő vezetékeinek működéséről és fenntartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodnia.

A közüzemi szennyvízhálózat (ide tartozik a bekötővezeték is) üzemeltetése a szolgáltató feladata. A házi és a közüzemi szennyvíz hálózatot a szolgáltatási pont választja el egymástól. A szolgáltatási pont a bekötő idom vagy akna elfolyási pontja, ennek híján az ingatlan határvonala, zárt sorú beépítésnél a falsíktól (a közterület felé) egy méter.

Ha a közüzemi csatornahálózaton vagy műtárgyainál (szennyvíz átemelők, biofilterek, tolózáraknák) bármilyen rongálását, vagy meghibásodását észleli, jelezze az üzemeltető felé, mert életveszélyes balesetet is okozhat egy hiányzó aknafedlap!

csatornahasználati illemtan 2020 04.30 cs

 

kategóriák: Eseménynaptár

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.