2014. december 18. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

Népművészeti Gála – 2014. Karácsony

2014. december 17-én 18 órától a Faluházban került megrendezésre a Népművészeti Gála. A gálán elhangzott köszöntő itt olvasható:

Sok szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket a Perkátai Népművészeti Foglalkozás karácsonyi gáláján. Mielőtt a műsor elkezdődne, szeretnék pár szót szólni magáról a szakkörről.

A Perkátai Népművészeti Foglalkozás 2013. november 11-én kezdte el munkásságát, nagyjából huszonöt gyermekkel együtt. Mára ez a létszám közel ötvenre bővült. A gyerekek három csoportba, a Tücskök-bogarak, a Rezeda és a Kankalin csoportokba osztva dolgoznak, tanulnak és játszanak együtt. Az órák elsődleges célja a hagyományőrzés, hagyományteremtés és a közösség kovácsolás. Ezeket szem előtt tartva az foglalkozás óráin a gyerekek magyar népi táncokat sajátítanak el, népi játékokat ismerhetnek meg illetve betekintést nyernek a magyar nép hagyományaiba, szokásaiba, s végül, de nem utolsó sorban, különböző csapatépítő játékokra is sor kerül néha.

Az év során számos rendezvényen felléptek, megjelentek, s ezek közül szeretnék felsorolni párat:

2014. július 12-én az I. Perkátai Lovas Találkozóra kérték fel őket a rendezvény szervezői, Oláh István és Cséza László, majd egy héttel később, július 20-án a Győry Terézia Emlékműsor keretén belül mutathatták meg tudásukat a gyerekek. A következő alkalom az augusztus 02-ai Gasztronómiai Fesztivál és II. Kastélykerti Motoros Találkozó volt, ahol ismét sikerrel vették az akadályokat, majd augusztus 20-án énekszóval vonultak végig a falun, az ünnepi felvonuláson.

2014. szeptember 5-én a Perkátai Régiség Gyűjtő Egyesület Arató és Gépkiállítás elnevezésű kiállításán szerepeltek, s másnap, szeptember 6-án a szüreti felvonulást nyitották meg táncukkal.

Ezt követően a Dunaújvárosi Zalka Máté Utcai Tagóvodában mulatatták a kis óvodásokat, 2014. szeptember 20-án, pedig a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola 40 éves jubileumi ünnepségén szerepelhettünk.

Az év utolsó szereplései közé tartozik a Szivárvány Óvoda szüreti mulatáságán való tánc, s az adventi ünnepkör műsora.

S végül elérkeztünk a ma estéhez, mely a Népművészeti Foglalkozás karácsonyi gálájáról szól.

A gyerekek nagy izgalommal és kitartással készültek erre a napra, fogadják hát őket nagyon sok szeretettel.

A színpadon elsőnek a foglalkozás nagy legényeinek kórusát láthatják. Népdalcsokruk a következő dalokból áll:

Aki dudás akar lenni,

Hozz bort kocsmárosné,

Által mennék én a Tiszán

A népdalkörben szerepel: Kónicz Marcell, Kőszegi Bence, Südi Tamás, Szócska Márk, Vigházi Roland

Következőnek a Tücskök-bogarak néptánc csoport fog bemutatkozni. Műsorukban népi gyermekjátékokat, énekeket és mezőföldi tánclépéseket láthatnak.

A Tücskök-bogarak csoportban szerepel: Aszlajov Dorottya, Bernhardt Boglárka, Cséza Milán, Horváth Dominik, Irimi Dzsenifer, Karf Bence, Kis Fruzsina, Kis Renáta, Kiss Alexa, László Ádám, László Emma, Nyári Hanna, Rácz Noémi, Szabó Balázs, Szabó Fanni, Szabó Renáta, Szócska Zsanett, Szombat Noémi, Tamás Dávid, Tiger Jázmin, Tomor Patrícia, Varga Noémi, Vén Adél és Vigházi Zétény

A Bazsalygó népdalkör nótáit hallhatják az elkövetkezendő percekben. Dalcsokrukban a következő népdalokat éneklik:

Az árgyélus kismadár,

Tisza partján,

A Vargáék ablakja

A Bazsalygók népdalkör lányai: Györök Boglárka, Héber Dóra, Hethési Noémi, Tamás Viktória, Vagyóczki Fanni, Várhegyi Annamária

A népművészeti foglalkozás fiú kanásztáncot fognak bemutatni Önöknek. A táncban mind a három csoport legényei fellépnek, név szerint: Cséza Milán, Horváth Dominik, Karf Bence, Kőszegi Bence, László Ádám, Szócska Márk, Vigházi Roland és Vigházi Zétény

A színpadon Györök Renátát hallhatják, aki szóló énekelni fog. Népdalcsokra a következő énekekből áll:

A bárnai kertek alatt,

A pilisi tiszta búza

Elérkeztünk gálánk záró műsorszámához, a Rezeda és Kankalin csoportosok közös táncához. Az előadásban Dél-dunántúli ugróst láthatnak, majd a Kankalin csoport előadásában lassú csárdást.

A színpadon: Fésű Mária, Györök Boglárka, Györök Renáta, Héber Dóra, Hethési Noémi, Horváth Dóra, Kádár Alexandra, Kónicz Marcell, Kőszegi Bence, Kulcsár Tamara, László Lilla, Márián Ádám, Rosta Kata, Südi Andrea, Südi Tamás, Szócska Benjámin, Tamás Viktória, Vagyóczki Fanni, Várhegyi Annamária, Vigházi Roland

Fotók a rendezvényről:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.