2015. március 6. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

A mai napon sajtótájékoztatót tartott L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Dr. Galambos Dénes, a Fejér megye 4. számú választókörzet parlamenti képviselője és Somogyi Balázs, Perkáta Nagyközség polgármestere a  ”Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozása a perkátai Győry kastélyban” című, KDOP-2.1.1/B-12-2012-0012 jelű nyertes pályázatról. A perkátai Győry kastély felújítására 344 901 459 forint összegű támogatást kap Perkáta.   

A kastély turisztikai célú hasznosítását illetően 2012 szeptemberében adott be Perkáta Nagyközség Önkormányzata pályázatot, Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozása a perkátai Győry kastélyban címmel. A kedvezőtlen elbírálást követően 2012 decemberében fellebbezést nyújtott be.

2015. február 25-én Perkáta Nagyközség Önkormányzata megkapta az értesítést a támogatásról, az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozása a perkátai Győry kastélyban” című, KDOP-2.1.1/B-12-2012-0012 jelű pályázatot illetően.

Regionális Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 344 901 459 forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot.

A kastélyról:

A klasszicista kastély főépülete az 1700-as évek második felében már a díszudvarral és nagyméretű kastélyparkkal a Győry család birtoklásában Perkáta legékesebb kincse volt.  Az 1820-as években a két oldalszárny megépítésével, új funkcionális egységek jöttek létre.  A gróf Győry család nagy tiszteletben áll Perkátán, sokat tettek a településért. Gróf Győry Teréz tiszteletére minden évben emlékműsort szervez a település.

A kastély épület Perkáta központjában található, a hozzá tartozó parkban van az iskola és itt találhatóak sportpályák is.

A II. világháborút követően, az államosítással a főépületben általános iskolát alakítottak ki, közben elkezdődött a mostani iskola építése, ahova 1974-ben költözhettek be a diákok. (Az iskolaépület egy energetikai projekt kapcsán- KEOP-5.5.0/B/12-2013-0048 kódszámú, „Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” – a tavalyi évben megújulhatott, a kor elvárásainak megfelelő modern iskolává vált.)

A kastély épületén 1975-79 közti időszakban a szükséges felújításokat elvégezték, művelődési háznak és könyvtárnak ad otthont napjainkban is. A kastély rossz állapota ellenére, a Perkátai Általános Művelődési Központ mindent megtesz, hogy egy élő művelődési programokkal teli ház legyen. Itt található a közel 22 000 kötettel rendelkező könyvtár, internetterem, irodahelyiségek, az általános iskola zene és hitoktatása. Tizenhét civil szervezet, klub rendszeres összejövetelei, foglalkozásai is a házban vannak. Néptánc és sportfoglalkozások, bemutatók, kézműves foglalkozások, tanfolyamok, kiállítások, előadások, író-olvasó találkozók töltik meg a Győry kastély termeit.

A Győry kastély épületében Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központot szeretnénk létrehozni, ennek alapja – Perkáta és a Kínai Népköztársaság kapcsolata 1960-ig nyúlik vissza, amikor is a perkátai mezőgazdasági termelőszövetkezettel alakított ki a Peking melletti Huaxiang Népi Kommunája kapcsolatot. A 90-es években, a rendszerváltás után is megmaradt a kapcsolat, amelyben több delegációs látogatás is történt. 2001-ben alakult át a kapcsolat, az önkormányzat vette át a vezetését, amikor is testvérvárosi szerződés aláírására került sor Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a most már Pekinghez tartozó Huaxiang Népi Kormánya között, amely a magyar-kínai kapcsolatok közül a leghosszabb ideje működő.

Perkáta és kínai testvértelepülése közti kapcsolat adta az ötletet és egyben a lehetőséget is a Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ létrehozására
a perkátai Győry-kastélyban.

A felújított épületben az általános programok, rendezvények mellett évente több mint tíz, a kínai kultúrával kapcsolatos rendezvény (irodalom, gasztronómia, festészet és kalligráfia, tánc és énekprogram) valósul meg. Továbbá két állandó kiállítás kap helyet: a XIX. századi magyar nemesség életét bemutató kiállítás, mely a Győry család vonatkozásában jelentős, illetve Perkáta kínai testvérvárosa Huaxiang rendelkezésre bocsát egy 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti kiállítási anyagot, amely Európában unikális.

Perkáta Nagyközség Önkormányzatának kiemelt célja, hogy az országos védettség alatt álló Győry kastély méltó módon felújuljon és a kastély épületben versenyképes kulturális, turisztikai központ jöjjön létre.

Bogó Anikó

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA SAM_0871 SAM_0876 SAM_0882 SAM_0888

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.