2015. június 26. Szerző: perkata.hu Nincs hozzászólás

14 új utcanév lett Perkátán

 Perkáta Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete 13 közterület nevét megváltoztatta a június 25-i képviselő-testületi ülésén. Az előzményekről: A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) a) és b) kimondja, hogy közterület (illetve közintézmény) nem viselheti sem olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét sem tartalmazhatja, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Ezért Perkáta Nagyközség Önkormányzata jogszabályi kötelessége lett a következő időszakban számos közterület nevét megváltoztatni. Az utcák átnevezését már két alkalommal 1991-ben, majd 2005-ben is tárgyalta a képviselő-testület. A mostani változtatás keretében csak a fenti jogszabályhoz kapcsolódó döntéseket készítettünk elő, tehát: Engels Frigyes, Fürst Sándor, György Gyula, Lenin, Marx Károly, Rajk László, Révai József, Rózsa Ferenc, Ságvári Endre, Sallai Imre, Somogyi Béla, Tanácsház, Tanácsköztársaság utcák névváltoztatását.

Az utcanevek kapcsán az elmúlt két évben internetes szavazást bonyolítottunk a www.perkata.hu települési portálon, amelyen a válaszadók az új elnevezésének jellegéről szavazhattak. A több, mint 9.200 leadott szavazatból kiemelkedett a Perkátai történelmi, közéleti személy (54%) és a Régi (II. világháború utánig használt) utcanevek (39%) kategória, de jelentős számú szavazatot kapott a Testvértelepülések (5%) kategória is, illetve a Híres magyar történelmi személyek, művészek, tudósok kategória kapott még 1%-nál többet. Ezen javaslatokat figyelembe véve kerestük meg az érintett utcákban élő lakosokat e hónapban egy-egy változtatási javaslattal. Perkáta Nagyközség Önkormányzata javaslatai több szempontot vettek figyelembe, egyrészt a szavazás első helyen végzett kategóriájából Dr. Baráth Károlyt (természetesen egyeztetve fiaival) javasoltuk névadónak, ráadásul a György Gyula utcanév megváltoztatása esetén a perkátai illetőségű névadással. A régi utcanevek közül a Szent Imre és a Mátyás király utcák kerültek a javasoltak közé, míg Szent István utca nevet is a jelöltek közé írtunk. A testvértelepülések kategória esetén mindhárom utcanév Perkáta központjában kapott helyet, köztük Peking a jelenlegi Magyar-kínai Barátság MG-i Zrt. jelenlegi központját is magában foglalva (a Peking elnevezést huaxiangi barátainkkal, köztük Chen Zhiliu nagykövet és díszpolgár Úrral egyeztettük már 3 évvel ezelőtt). A Tanácsköztársaság utcát a patak miatt  két utcaként javasoltuk elnevezni Peking és Babits Mihály utcákká. A Rózsa utcával a Rózsa Ferenc kiváltása kapcsán a legegyszerűbb megoldással éltünk. A többi utcanévadásnál ügyeltünk arra, hogy a magyarság elismert alakjai közül válasszunk, így került a javasoltak közé Szentgyörgyi Albert, Kodály Zoltán, Móricz Zsigmond, Radnóti Miklós, Babits Mihály és Puskás Ferenc névadóként.

Az elmúlt két hétben 3 utcából jutott el hozzánk hír, hogy a változtatás szándékával egyetértenek, de az önkormányzat által javasolthoz képest más elnevezést szeretnének. Két utcában velünk egyeztetve, az új javaslatot velünk közölve kezdtek aláírásgyűjtésbe. Polgármesterként jeleztem azt, hogy amennyiben az utca lakosai döntő véleményüket (több mint 50%) kifejezi véleményét aláírásával, akkor azt képviselők el fogják fogadni. Így múlt hét elején a Lenin utcában a közel 100 ott élő polgár közül 67 aláírását nyújtotta be Rodenbücher Román Úr a Fehérvári utca javaslatával, míg a Marx utcában Simai László Úr 18 ház támogatását tartalmazó ívet a Mária utca mellett. Az Engels utcából több polgár e-mailben keresett meg minket, hogy nem támogatják az önkormányzati javaslatot, de nem az utca egészét képviselték, illetve több elnevezést is tettek. Bogó Anikó alpolgármesterrel magunk jártuk végig az utca 17 házát és 6 lehetséges (régi utcanév, önkormányzati javaslat, 4 utcabeli javaslat) javaslatra való szavazólappal a Marx – Mária utca módszerrel (házanként 1 szavazat), amiben 7 szavazattal a Kisbács elnevezés (4 szavazat Fő utca, 2-2 szavazat Távírda, Malom, Engels) kapta meg a támogatást. A június 25-i döntéssel történelmi lépést tett a képviselő-testület, amelyben köszönjük minden perkátai lakos támogatását és türelmét, illetve a változtatás mellett már régóta tevékenyen fellépő volt önkormányzati képviselők és lokálpatrióták munkáját.

Az új közterület elnevezések:

 

Engels Frigyes

Kisbács utca

Fürst Sándor

Kodály Zoltán utca

György Gyula

Dr. Baráth Károly utca

Lenin

Fehérvári utca

Marx Károly

Mária utca

Rajk László

Mátyás király utca

Révai József

Szent-Györgyi Albert utca

Rózsa Ferenc

Rózsa utca

Ságvári Endre

Radnóti Miklós utca

Sallai Imre

Szent István utca

Somogyi Béla

Puskás Ferenc utca

Tanácsház

Saint-Maximin utca

Tanácsköztársaság (az óvodától a patakig)

Peking utca

Tanácsköztársaság (patak – Bajcsy u.)

Babits Mihály utca

A következő időszakban tájékoztatjuk az utcában élő lakosokat és vállalkozásokat a döntésről, illetve az ügyintézés módjáról. Amennyiben szükséges, akkor a házszámozási változásokat egy körben tesszük meg, hogy ezzel is minimalizáljuk a lakosok problémáit. Számos közműszolgáltatóval, tömegkommunikációs szolgáltatóval, pénzintézettel, egészségügyi intézménnyel felvettük már a kapcsolatot, hogy a 13 utca lakosainak ügyintézése minél több szakterületen gyorsabban történjen meg.

Perkáta, 2015. június 26.

Somogyi Balázs

 

kategóriák: Ajánló

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Perkáta

Perkátai Polgármesteri Hivatal

2431 Perkáta, Szabadság tér 1.

Tel/fax: 06 (25) 507 570; 06 (25) 507 571

E-mail: hivatal@perkata.hu












    A honlapon található cikkek, képek, dokumentumok Perkáta Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képezik. Bármiféle másodközlés kizárólag írásos engedéllyel lehetséges.